سال‌هاست مهاجرت تحصیلی به اتاوا یا دیگر شهرهای کانادا به عنوان یکی از راه‌های دریافت اقامت دائم کانادا مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است؛ اعتبار مدارک فارغ‌التحصیلی، کیفیت زندگی و رفاه اجتماعی از جمله مواردی‌ست که رویای تحصیل در اتاوا و به طور کلی تحصیل در کانادا را در ذهن جوانان پرورده است. دریافت پذیرش تحصیلی از کالج ها و دانشگاه های کانادا از جمله مراحل دست یافتن به این آرزوست.

تحصیل در اتاوا، شهری زیبا در جایگاه پایتخت کانادا، مکان مناسبی برای ادامه تحصیل و زندگی‌ست؛ اتاوا جایگاه چهارمین شهر این کشور به لحاظ وسعت و جایگاه پنجم به لحاظ جمعیت را از آنِ خود کرده است. با مطالعه این نوشتار از لتس گو یونی اطلاعات بیشتری از شهر اتاوا، آب و هوای اتاوا، دانشگاه‌های اتاوا و هزینه زندگی در اتاوا کسب خواهید کرد.

اتاوا کجاست

اُتاوا، آدوا یا آتوا نام کلان‌شهری‌ست که در کرانه‌های رودخانه اتاواست که در جوار شهرهای تورنتو و مونترال قرار گرفته است. این شهر در سواحل جنوبی دره‌ای به همین نام گسترده شده و بخش‌های شرقیِ استان انتاریو را به قلمرو خود درآورده است. این شهر در همسایگی شهر گتینو در استان کبک واقع شده و کمتر از 10 کیلومتر تا گتینو فاصله مسافتی دارد. اتاوا با دیگر کلان‌شهرهای کانادا نیز مسافتی کوتاه دارد؛ کمتر از 200 کیلومتر تا مونترال و کمتر از 450 کیلومتر تا تورنتو.

تحصیل در اتاوا

تحصیل در دانشگاه‌ها و کالج‌های کانادا نیاز به دریافت پذیرش تحصیلی از موسسه آموزشیِ مورد نظر دارد. برای این منظور باید مدارک مورد نیازِ کالج یا دانشگاه برای مسئول مربوطه ارسال شود. در صورت قبولی، نامه پذیرش به دست متقاضی می‌رسد که در واقع مهم‌ترین مدرک برای درخواست ویزای تحصیلی کاناداست.

برای ثبت درخواست ویزا تحصیلی کانادا نیز باید مدارک مشخصی را آماده‌سازی و سپس اقدام کرد. ویزای تحصیلی کانادا قابل تمدید است؛ پس از 5 سال اقامت با ویزای تحصیلی یا به طور مشترک با ویزای کاری، می‌توان برای دریافت اقامت دائم کانادا اقدام کرد.

بیش از نصف جمعیت پایتخت کانادا از کالج‌ها و دانشگاه‌های این کشور فارغ‌التحصیل شده‌اند؛ به همین دلیل به صراحت می‌توان گفت که اتاوا یکی از شهرهای با جمعیت تحصیل‌کرده کاناداست. به‌طور سرانه، این شهر بالاترین جمعیت مهندسان، دانشمندان و ساکنان با مدرک دکترا در کانادا را دارد.

دو دانشگاه دولتی مشهور کانادا در پایتخت این کشور مستقر هستند که راه‌یابی به کلاس‌ها و برنامه‌های تحصیلی آن‌ها، هدف بسیاری از متقاضیان تحصیل در کانادا محسوب می‌شود. کالج الگونکویین، دانشگاه اتاوا و دانشگاه کارلتون از مشهورترین موسسات آموزشی کانادا برشمرده می‌شوند.

دانشگاه اتاوا

دانشگاه اتاوا University of Ottawa ( یا به فرانسوی Université d'Ottawa) به اختصار uOttawa یا U of O، اولین موسسه آموزشی تاسیس‌شده در اتاوا برای ادامه تحصیل در مقاطع عالی است. دانشگاه اتاوا که با عنوان کالج بایتاون در سال 1848 تاسیس شد، گسترش یافت تا به بزرگترین دانشگاه دو زبانه (انگلیسی-فرانسه) امروز کانادا تبدیل شود.

پردیس دانشگاه اتاوا در محله سندی هیل، درست در مجاورت هسته مرکزی شهر واقع شده است. موزه آثار باستانی کلاسیک دانشگاه اتاوا در سال 1975 به عنوان مرکز تحقیقاتی در این دانشگاه تاسیس شد و آثار گران‌بهای بسیاری با قدمت 700 سال پیش از میلاد مسیح در این محل نگهداری می‌شود. بر اساس رتبه‌بندی سامانه QS در ساب 2021 دانشگاه اتاوا در جایگاه 11 کانادا و 279 جهانی قرار دارد.

دانشگاه کارلتون

یکی دیگر از دانشگاه‌های دولتی و مشهور مستقر در اتاوا، دانشگاه کارلتون Carleton University نام دارد که در سال 1942 در قالب کالجی کوچک تاسیس شد. کالج کارلتون در بحبوحه جنگ جهانی دوم با رشته‌های محدود آن هم به صورت شبانه آغاز به کار کرد، اما به سرعت رشد کرد و گسترش یافت تا اینکه در سال 1957 به دانشگاه کارلتون تبدیل شد.

دانشگاه کارلتون که در حال حاضر ۴۲۶۰ کارمند مدیریتی در آن مشغول به کار هستند، حدود ۲۶ هزار و ۷۷۱ دانشجو در مقاطع کارشناسی تا دکترا دارد. بر اساس رتبه‌بندی ملی QS دانشگاه کارلتون در جایگاه 20-22 کانادا و 601-650 جهانی قرار دارد.

کالج الگونکویین

کالج انگلیسی زبان و دولتی الگونکویین Algonquin College در زمان شکل‌گیری سیستم کالج استان انتاریو در سال 1967 تأسیس شد. الگونکویین در سه کمپوس دایر شده‌ است و هر سۀ این پردیس‌ها در استان انتاریو واقع شده‌اند؛ پردیس اصلی و قدیمی الگونکویین کالج در شهر اتاوا واقع شده و پردیس‌های دیگر در شهر پِرت Perth و پمبروک  Pembrokeقرار دارند. الگونکویین در بین 50 کالج برتر تحقیقاتی کانادا جایگاه ثابتی را از آن خود کرده است. 

کالج لَسیته

کالج فرانسوی زبان لَسیته Collège La Cité در سال 1989 در اتاوای کانادا تاسیس شد. این کالج یک پردیس ماهواره‌ای در هاوکزبری دارد و دفتر کار دیگری از این کالج نیز در شهر تورنتو فعالیت می‌کند. کالج لسیته بزرگترین کالج فرانسوی زبان در انتاریوی کاناداست که 5هزار دانشجوی تمام‌وقت را در 90 برنامه آموزشی جذب کرده است. در کنار پردیس الفون دِ ژَقدَن Alphonse-Desjardins به عنوان کمپوس دیگری از کالج لسیته، رفته رفته موسسات آموزشی دیگری نیز تحت نظر این کالج در انتاریو تاسیس و شرع به کار کرد.

کیفیت زندگی در اتاوا

اتاوای امروز با درنظر گرفتن درآمد شهروندان، مالکیت خودرو، نرخ بیکاری، مسکن، آب و هوا و به‌طور کلی سبک زندگی، به عنوان بهترین شهر برای زندگی شناخته می‌شود. اتاوای کانادا چهارمین شهر پاکیزه دنیاست و در سال‌های اخیر در رده‌بندی ۱۰ شهر برتر دنیا با شاخص «کیفیت زندگی» درخشیده است؛ در این رده‌بندی عواملی همچون اقتصاد، سیستم سیاسی، آموزش پرورش و مدارس، بهداشت، مسکن و محیط زیست بررسی می‌شود. 

اقتصاد اتاوا

پایتخت دوزبانه کانادا چهارمین شهر بزرگ این کشورِ پهناور است که با رونق صنعت چوب شکل گرفت، اما امروز اقتصاد این شهر به عنوان یکی از قدرت‌های کشور و حتی منطقه شناخته می‌شود. از سال 2015، خانواده‌های پردرآمد ساکن منطقه اتاوا – گتینو سالانه حدود 82,052 دلار درآمد داشتند؛ این آمار و گزارش‌ها نام این شهر را در جایگاه ششم کانادا ازجنبه درآمد و ثروت قرار داده است.

البته میانگین درآمد خالص سالانه طبقه متوسط هم 73,745 دلار بود که از میانگین ملی کانادا یعنی 61,348 دلار بالاتر است. از سویی دیگر میانگین نرخ بیکاری در این شهر به نسبت دیگر شهرهای کانادا به میزان چشمگیری کمتر است؛ با استناد به این اعداد و ارقام به صراحت می‌توان بیان داشت که علیرغم بالا بودن هزینه‌های زندگی در این کلان‌شهر به نسبت بسیاری از شهرهای دیگر کانادا، اتاوا شهر مناسبی برای کسب درآمد و زندگی پس از دوران تحصیل است.

اتاوا پایتخت کانادا و چهارمین شهر بزرگ این کشور است.

مروری بر تاریخ اتاوا

بر اساس یافته‌های زمین شناسی، با پس کشیدن آب دریای چپلِین Champlain Sea در دوره یخچالی، انسان‎ها در دره اتاوای کانادا ساکن شدند. با این حساب، به یقین می‌توان گفت که سکونت انسان در این دره سبزجامه به 10 هزار سالِ گذشته باز می‌گردد. دره منتهی به رودخانه اتاوای امروز، اشیا ارزشمند باستانی مانند سرنیزه، اجسام سفالین و ابزار‌های سنگیِ بسیاری را در سینه حفظ کرده است.

اولین ساکنان اروپایی دره اتاوای انتاریو در سال 1610 وارد این سرزمین شدند. حدود سه سال بعد ساموئل دو شامپلن Samuel de Champlain دریانورد و دیپلمات فرانسوی به‌طور رسمی وارد این سرزمین شد و استان کبک امروزی را تاسیس کرد. این مهاجر فرانسوی در سفرنامه خود تعابیری زیبایی از طبیعت بکر و آبشارهای شگفت‌انگیز این منطقه روایت کرده است. او از نحوه برقراری ارتباط میان سرخپوستان بومی کانادا و مستعمره‌نشینان اروپایی بسیار نوشته است. 

در خلال سال‌های جنگ‌های هفت‌ساله، با بالاگرفتن جنگ میان بریتانیا و فرانسه، انگلیسی‌زبان‌ها موفق می‌شوند کبک را تصرف کنند و در سال 1759 بسیاری از بریتانیایی‌ها به این منطقه مهاجرت کردند. در سال 1805 جنگ‌های ناپلئونی به دره اتاوا هم کشیده شد و شیپور جنگ‌های پی‌درپی در منطقه زده شد. اما در میان خبرهای تلخ از جنگ و آتش‌سوزی، اتفاق مهمی که در قرن نوزده در این سرزمین افتاد، ساخت دانشگاه اتاوا در سال 1865 بود.

دانشگاه دو زبانه اتاوای کانادا پیش از این تاریخ به عنوان کالج بایتاون College of Bytown راه‌اندازی شده بود، اما کالج رفته رفته گسترش یافت و به دانشگاهی قدر تبدیل شد؛ تا به امروز موسسات متعددی در سراسر اتاوا و کانادا تحت نظر دانشگاه اتاوا دایر شده است.

جاذبه های گردشگری اتاوا

صنعت گردشگری نقش مهمی در اقتصاد اتاوا به عنوان پایتخت کانادا ایفا می‌کند. پس از برگزاری جشن صد و پنجاهمین سالگرد هم‌پیمانی کانادا، موج عظیمی از گردشگران داخلی و خارجی جذب این سرزمین شدند. با برگزاری جشن‌ها و فستیوال‌ها در زمینه‌های مختلف، سالانه بیش از 7 میلیون گردشگر وارد این شهر می‌شوند که به طور تقریبی چیزی حدود 1.18 میلیارد دلار در این شهر هزینه می‌کنند. در سال‌های اخیر با نگرش جدید بر زیرساخت‌های مدنی و گردشگری، از جاذبه‌های گردشگری ملی بسیاری مانند برج صلح، یادمان ملی جنگ و موزه جنگ در این سرزمین پرده‌برداری شده است.

آب‌ و هوای اتاوا

شهر اتاوای کانادا در کرانه‌های جنوبی رود اتاوا گسترده شده، طبیعت کم‌نظیر شهر با رود و کانال ریدو تغذیه می‌شود و رود گتینو به بیشه‌زارهای اطراف شهر جان می‌بخشد. این سه رود نقش بسیار مهمی در حیاتِ طبیعت، پاکیِ هوا و حتی اقتصاد این منطقه دارد. 

برخلاف بسیاری از شهرهای استان انتاریو، اتاوای کانادا آب‌وهوایی مرطوب دارد و چهار فصلِ سال در این سرزمین خود را به‌طور مجزا آشکار می‌کنند. به‌طور کلی، آب‌وهوای اتاوا نیمه‌قاره‌ای‌ست و تابستان‌هایی گرم و مرطوب، و زمستان‌هایی سرد و پربارش دارد. بهار کوتاه‌مدت اما پرنشاط مهمان این شهر است و بارش‌ها تا اواسط اردیبهشت‌ماه یا اوایل مِی ادامه پیدا می‌کند. 

در اتاوا تابستان‌ها آفتابی و گرم است و پاییز به زیبایی نقش آفرینی می‌کند. بارش برف از آذرماه آغاز می‌شود و نشان از ورود زمستان دارد. بیشینه دمای شهر 30 درجه بالای صفر و در ماه جولای گزارش شده و کمینه دمای آن مربوط به ماه ژانویه یا دی‌ماه است که دمای هوا به 14 درجه زیر صفر می‌رسد. با اینکه اتاوای انتاریو پایتخت کانادا محسوب می‌شود، اما شاخص آلودگی هوا در این شهر به نسبت دیگر کلان‌شهرهای کانادا پایین‌تر است. 

تابستان اتاوا

بهار مهمان چندروزه اتاواست . بلافاصله پس از تعدیل هوا و پراکنده ساختن بوی شکوفه‌ها و گل‌های بهاری از شهر خداحافظی می‌کند. دمای 13 تا 19 درجه‌ای در ماه مِی خبر از رسیدن تابستان به شهر می‌دهد. ژوئن که آغازگر تابستان است، دمای 18 تا 24 درجه‌ای را در شهر می‌پراکنَد، اما تابستان در ماه جولای قدرت خودش را با میانگین دمای 21.2 تا 26.6 به شهر نشان می‌دهد. در آگوست قدرت تابستان کمرنگ می‌شود و با میانگین دمای 14.5 تا 19.9 درجه‌ای پلاسش را از اتاوای کانادا جمع می‌کند تا جای خودش را به پاییز بدهد.

زمستان اتاوا

در اتاوا اکتبر و نوامبر در انحصار پاییز قرار گرفته است؛ در روزهای پایانی نوامبر که میانگین دمای 2.0 درجه سانتی‌گراد احساس می‌شود، بوی زمستان به مشام می‌رسد. میانگین دمای 2 درجه زیر صفر در ماه دسامبر خبر آمدن زمستان را به این سرزمین می‌رساند؛ اما اوج قدرت زمستان در اتاوا در ماه ژانویه و فوریه است که میانگین دمای 3 تا 10 درجه زیر صفر بر شهر سایه می‌افکند. در مارس از شدت و بوران هوای زمستانی کاسته می‌شود و میانگین دما به 2.2 درجه سانتی‌گراد بالای صفر هم می‌رسد. 

موزه تاریخ کانادا در جوار آبشار رود اتاوا از چشم اندازهای زیبای اتاواست.

هزینه زندگی در اتاوا

آغوش گرم این سرزمین همیشه به سوی مهاجران باز است؛ با اینکه هزینه زندگی در اتاوا کمی بالاتر از میانگینِ دیگر شهرهاست، اما باز هم بسیاری از مهاجران این شهر را برای زندگی برمی‌گزینند، شاید کیفیت بالای زندگی و یافتن آسان‌ترِ شغل، دلیل این انتخاب باشد.

میانگین هزینه زندگی در اتاوا بدون احتساب هزینه مسکن برای یک‌نفر حدود 1,190.00 دلار کانادا اعلام شده؛ اما برای بررسی دقیق هزینه‌ها، به عنوان عمده مخارج زندگی نگاهی به هزینه خورد و خوراک، حمل و نقل و مسکن در این شهر می‌اندازیم.

هزینه خورد و خوراک در اتاوا

صرف یک وعده غذا در رستوران‌های معمولی حدود 19 دلار کانادا هزینه دارد، یک وعده مک دونالد 12 دلار و یک نوشیدنی 330 میلی‌لیتری پپسی 2.40 دلار آب می‌خورد. برای یک فنجان کاپوچینوی معمولی هم باید 4.49 دلار هزینه کرد.

خریدهای سوپرمارکتی هم از جمله هزینه‌های روزانه زندگی‌ست؛ یک لیتر شیر در کانادا 2.64 دلار، یک قرص نان سفید 500 گرمی 3.12 دلار، یک کیلو برنج سفید 4.22 دلار، بسته 12 عددی تخم‌مرغ معمولی 3.45 دلار، پنیر محلی کیلویی 12.15 دلار، فیله مرغ کیلویی 13.63 دلار، گوشت قرمز کیلویی 19.40 دلار کانادا هزینه دارد.

برای خرید میوه باید در نظر داشت که سیب کیلویی 4.39 دلار، موز کیلویی 1.49 دلار، پرتقال کیلویی 4.26 دلار، سیب‌زمینی کیلویی 2.24 دلار، گوجه کیلویی 4.26 دلار، پیاز کیلویی 2.52 دلار، و هر عدد کاهو 2.50 دلار در کانادا هزینه دارد.

هزینه حمل و نقل در اتاوا 

سیستم حمل و نقل عمومی در اتاوا توسط شرکت او سی ترنسپو OC Transpo مدیریت می‌شود. وسایل نقلیه عمومی در این شهر به دو خط مجزا تفکیک می‌شوند؛ خط اول مربوط به قطارهایی با ظرفیت متوسط می‌شود که زیر هسته مرکز شهر و به دور از ترافیک خیابان‌های اتاوا حرکت می‌کنند. خط دوم نیز شامل 190 مسیر اتوبوس‌رانی می‌شود که از مسیر ویژه عبور می‌کنند و امکانات در خوری به مسافران ارائه می‌دهند.

اتاوا یکی از کلان‌شهرهای کاناداست و به دلیل وسعت نسبی آن، هزینه حمل‌ونقل در این شهر به نسبت دیگر شهرهای کوچک‌تر مانند مونکتون و کملوپس گران‌تر است؛ در اتاوا برای بلیط تک‌سفره حمل‌ونقل عمومی باید 3.60 دلار پرداخت کرد و برای بلیط‌های ماهانه که جهت ترددهای زیاد و مکرر مناسب است، باید 120 دلار در نظر گرفت. تعرفه ورودی تاکسی‌ها در کانادا 3.85 دلار اعلام شده است که به ازای هر کیلومتر از مسیر 2 دلار به مبلغ اولیه افزوده می‌شود. 

هزینه مسکن در اتاوا

زندگی در پردیس‌های کالج‌ها یا دانشگاه‌ها بهترین گزینه برای دانشجویان مشغول تحصیل در کلان‌شهرهای کاناداست؛ چراکه هزینه مسکن به نسبت شهرهای کوچک بسیار بالاست و زمان دانشجو در ترافیک مسیر دانشگاه به هدر می‌رود. اما با انتخاب زندگی در محیط دانشگاه، می‌توان از اقامتگاه‌های موجود در پردیس‌ها استفاده کرد و در مخارج تحصیل در اتاوا به میزان چشمگیری صرفه‌جویی کرد.

مانند بسیاری از مقاصد مهاجرتی اساسی‌ترین و بیشترین هزینه در کانادا به مسکن مربوط می‌شود. برای زندگی در آپارتمان یک‌خوابه در مرکز شهر باید ماهانه حدود 1,621.67 دلار در نظر گرفت در حالی که آپارتمان سه‌خواب در مرکز شهر حدود 2,681.03 دلار کرایه دارد. برای زندگی در حومه شهر هم باید به طور میانگین 1,236.45 دلار برای آپارتمان یک خوابه و 2,081.25 دلار برای آپارتمان سه‌خوابه در نظر گرفت.

میزان درآمد در اتاوا

در حال حاضر جمعیت اتاوا مرکز استان انتاریو و پایتخت کانادا، حدود 934243 نفر برآورد می‌شود. به طور کلی جمعیت این شهر در طی 15 سال گذشته، سالانه حدود 1.38 درصد رشد داشته است. میانگین درآمد خالص خانواده‌ها سالانه حدود 116796.16 دلار کانادا اعلام شده است. حداقل درآمد خالص در اتاوای کانادا برای یک شغل تمام‌وقت (با احتساب مالیات) ماهانه 4,118.44 دلار برآورد می‌شود که رقم چشمگیری‌ست. 

کار دانشجویی در اتاوا

بر اساس سیستم آموزشی کانادا، دانشجویان بین‌المللی اجازه دارند تا سقف 20 ساعت در هفته کار نیمه‌وقت داشته باشند. در واقع دانشجو با دریافت ویزای تحصیلی کانادا و اجازه‌نامه تحصیلی (یا همان اِستادی پرمیت)، همزمان اجازه کار پاره‌وقت را نیز کسب می‌کند. بسیاری از پردیس‌های کالج‌ها یا پردیس‌های دانشگاهی این فرصت را در اختیار دانشجویان قرار داده‌اند؛ اما در کل یافتن کار پاره‌وقت دانشجویی چندان دشوار نیست. 

میانگین درآمد از کار دانشجویی به احتساب هر ساعت حدود 20 دلار کانادا برآورد می‌شود. به عبارت دیگر، حداقل درآمد از کار دانشجویی یه ازای هر ساعت 12 دلار کاناداست. حداکثر درآمدی که دانشجوی از کار نیمه‌وقت در اتاوای انتاریو می‌تواند به دست آورد، حدود 23 دلار کاناداست.

ساختمان کتابخانه پارلمان کانادا از زیباترین سازه های اتاواست.

زندگی در اتاوا

با توجه به موقعیت اتاوا به عنوان پایتخت کانادا و بالاتر بودن نسبیِ تعداد فرصت‌های کاری، یافتن شغل مناسب در حین تحصیل به‌عنوان کار پاره‌وقت و حتی پس از دوران تحصیل به نسبت کار چندان دشواری نیست. این شهر میزبان بیشترین قشر تحصیل کرده در کاناداست؛ به‌طوری که بالغ بر نیمی از جمعیت اتاوا از دانشگاه یا کالج فارغ‌التحصیل شده‌اند.

همان‌طور که پیش‌تر هم گفتیم، اتاوا در بین پایتخت‌های جهان، چهارمین شهر پاکیزه دنیا محسوب می‌شود. جاری بودن رودها و تدبیر مسئولان این شهر از اتاوا پایتختی درخور ساخته است. بر اساس تحقیقات موسسه بیزنس کانادا، این سرزمین یکی از بهترین شهرهای جهان برای زندگی نامبرده شده است. افزون بر این، در مطالعه دیگری که مجله مانی‌سنس انجام داده است، این شهر در پنج سال متوالی عنوان برترین مکان برای زندگی را کسب کرد. عواملی همچون کیفیت بالای زندگی، پایین بودن نسبی هزینه‌های زندگی در برابر درآمد، و از همه مهم‌تر آرامش و کیفیت زندگی بر این گزینش تاثیرگذار بوده است. 

زبان مردم اتاوا

در سال 2002 شهر اتاوا هم به طور رسمی به جرگه شهرهای دو زبانه کانادا پیوست و آن تاریخ خدمات شهری نیز به دو زبان رسمی انگلیسی و فرانسوی ارائه می‌شود. البته نزدیک به نیمی از جمعیت انگلیسی زبانان و همچنین فرانسوی زبانان، به زبان دیگر هم تسلط دارند و این یکی از مزایای زندگی در اتاواست.

بر خلاف کبک که قشر عظیمی از مردم فرانسوی زبان هستند، زبان مادریِ عمده جمعیت این شهر زبان انگلیسی است؛ یعنی چیزی حدود 45.5 درصد از کل جمعیت. زبان‌های دیگری که توسط مهاجران وارد اتاوا شده زبان عربی، چینی، اسپانیولی، آلمانی و حتی فارسی‌ست که حدود 1.1 درصد از جمعیت اتاوا را شامل می‌شوند. جالب است بدانید که طبق آخرین سرشماری در کانادا، نزدیک به 7 هزار فارسی‌زبان در شهر اتاوا زندگی می‌کند!