تحصیل در کانادا یکی از اصلی ترین روشهای مهاجرتی به کشور جذاب کانادا است که بسیاری از ایرانیان نیز از این طریق راه خود را به کشور کانادا باز میکنند. اما مهاجرت تحصیلی به کانادا پروسه ای دارد که آشنایی با آن میتواند کمک بسیاری به علاقهمندان آن کند. صفر تا صد شرایط تحصیلی کانادا در مقاطع مختلف تحصیلی، شرایط اپلای کانادا، مدارک لازم تحصیل در کشور کانادا و هزینههایی که از زمان شروع پروسه اپلای تا زمان ورود به دانشگاههای این کشور دارید را در این مطلب از لتس گو یونی بررسی میکنیم.
خواندن این مطلب راهنمای بسیار مناسبی در مسیر مهاجرت تحصیلی به کانادا است که راه را برای شما آسانتر میکند. همچنین در صورت نیاز به اپلای و اخذ ویزا، میتوانید از طریق لتسگو یونی با رزرو وقت مشاوره مهاجرت تحصیلی به کانادا اقدام نمایید.
تمامی مطالب طبق آخرین آپدیت سال ۲۰۲۴ جمع آوری و خدمت شما متقاضیان عزیز ارائه داده شده است. همچنین تمامی ارقام و هزینهها به دلار کانادا نوشته شده اند. در آخر، اگر باز هم سوالی برای شما باقی ماند، می توانید با مشاورین لتس گو یونی در ارتباط باشید. همچنین، میتوانید از طریق فرم ارزیابی مهاجرت تحصیلی به کانادا اطلاعات مورد نیاز خود را ثبت کرده تا بهترین گزینه های مهاجرت تحصیلی طبق توانایی های تحصیلی و مالی شما ارائه شود.
صفر تا صد مهاجرت تحصیلی به کانادا
صفر تا صد مهاجرت تحصیلی به کانادا یک پروسه است که تمامی مراحل آن اهمیت دارند و افراد باید تمامی مراحل را با بیشترین دقت انجام دهند و پشت سر بگذارند. شروع پروسه مهاجرت تحصیلی به کانادا از تصمیم گیری شروع میشود و در ادامه با انتخاب شهر و دانشگاه مورد نظر، آماده کردن مدارک مورد نیاز و اپلای کردن ادامه پیدا میکند و در انتها با گرفتن ویزای تحصیلی کانادا به اتمام میرسد.
اما باید بدانید در این مسیر چالشهای فراوانی وجود دارد که با تجربه کسب میشود و ممکن است افراد بدون تجربه از پس آن برنیایند. بنابراین توصیه میشود که افراد متقاضی تحصیل در کشور کانادا با مشورت و همراهی افرادی که تجربه دارند برای قدم گذاشتن در این مسیر اقدام کنند. در ادامه این مطلب به تمامی نکات مهم برای موفقیت در پروسه اپلای دانشگاههای کانادا اشاره میکنیم .
تحصیل در کانادا
تحصیل در کانادا همیشه یکی از اولویتهای متقاضیان تحصیل در خارج از کشور بوده است. یکی از هیجانانگیزترین نکات مهاجرت تحصیلی به کشور کانادا این است که هر ساله نام چند دانشگاه از شهرهای کانادا در رنکینگهای جهانی بهترین دانشگاهها دیده میشود؛ از جمله دانشگاه مک گیل، دانشگاه تورنتو، دانشگاه بریتیش کلمبیا و دانشگاه آلبرتا که در ردهبندیهای جهانی جایگاه ثابتی را از آن خود کردهاند و گرفتن پذیرش تحصیلی آنها، آینده کاری شما را تضمین خواهد کرد.
نظارت بر سیستم آموزشی کلی توسط استانها انجام میشود و سن ورود به دانشگاه در اکثر استان ها ۱۸ سال و در برخی دیگر ۱۹ سال میباشد. برای شروع تحصیل در خارج از کشور، دانستن ددلاینها و تاریخ شروع سال تحصیلی مهم است. آغاز سال تحصیلی در این کشور پاییز و در ماه دسامبر است؛ معادل ماههای شهریور یا مهر در پارسی. ترم پاییز تا ماه دسامبر طول میکشد و تا آغاز ترم بعدی چندروزی زمان میبرد. ترم دوم از ماه ژانویه (حدود دی و بهمن) شروع میشود و در ماه آوریل (فروردین و اردیبهشت) پایان مییابد.
ترم سوم نیز در طول تابستان برگزار میشود. با توجه به تقویم دانشگاهی کانادا، باید زمان درستی را جهت ارسال درخواست پذیرش تحصیلی انتخاب کرد تا به اصطلاح در مدتزمان ددلاین دانشگاه، درخواست دانشجو ثبت شود. با توجه به طولانی بودن پروسه درخواست تا دریافت ویزای تحصیلی باید حداقل شش ماه پیش از شروع ترم برای تحصیل در کشور کانادا اقدام کرد.
قوانین جدید برای دانشجویان بینالمللی در کانادا ۲۰۲۴
محدودیت موقت پذیرش دانشجویان بینالمللی توسط دولت: پیشبینی میشود تعداد مجوزهای تحصیلی تایید شده در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ حدود ۳۵ درصد کاهش یابد و به ۳۶۰.۰۰۰ مجوز برسد. سقف پذیرش برای سال ۲۰۲۵ نیز در انتهای سال ۲۰۲۴ تعیین خواهد شد.
تغییرات در معیارهای واجد شرایط بودن برای مجوز کار پس از فارغالتحصیلی (PGWP): دانشجویان بینالمللی که از تاریخ ۱ سپتامبر ۲۰۲۴ به بعد در رشتههای تحصیلی ارائه شده توسط کالجهای خصوصی با مجوز رسمی شروع به تحصیل کنند، واجد شرایط دریافت مجوز کار پس از فارغالتحصیلی نخواهند بود.
مدت زمان طولانیتر برای مجوز کار پس از فارغالتحصیلی برای فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد: دانشجویانی که ارشد خود را در کانادا به پایان رساندهاند به زودی قادر خواهند بود مجوز کار پس از فارغالتحصیلی به مدت سه سال دریافت کنند.
تغییرات در شرایط لازم برای دریافت مجوز کار آزاد همسر: تنها همسران دانشجویان بینالمللی که در مقطع کارشناسی ارشد، دکتری و دورههای حرفهای ثبتنام کردهاند، واجد شرایط دریافت مجوز کار آزاد خواهند بود.
مبلغ تمکن مالی نیز تغییرات فاحشی کرده است که در ادامه به آن میپردازیم. اما قبل از آن برویم سراغ برخی سوالاتی که ممکن است برای شما عزیزان پیش آمده باشد. به طور مثال، آیا محدودیت مجوز تحصیلی بر دارندگان مجوز تحصیلی فعلی تاثیر خواهد گذاشت؟ در جواب باید بگویم خیر، محدودیت ویزای دانشجویی کانادا فقط بر دانشجویان بینالمللی که درخواستهای مجوز تحصیلی خود را در تاریخ ۲۲ ژانویه ۲۰۲۴ یا بعد از آن ارائه میدهند، تاثیر میگذارد. دارندگان مجوز تحصیلی فعلی که به دنبال تمدید مجوز تحصیلی خود در کانادا هستند، مشمول محدودیت جدید نخواهند شد.
یا ممکن است برایتان این سوال ایجاد شده باشد که محدودیت مجوز تحصیلی بر کدام مقطع تاثیر میگذارد؟ باید بگوییم که دانشجویان بینالمللی که در حال گذراندن دورههای کارشناسی ارشد یا دکتری هستند، در حال حاضر از محدودیتهای مجوز تحصیلی فدرال و استانی معاف هستند. این محدودیتها فقط در مورد دورههای کارشناسی (شامل مدرک کارشناسی، گواهینامه و دیپلم) که توسط کالجها و بهترین دانشگاه های کانادا ارائه میشود، اعمال خواهد شد.
شرایط مهاجرت تحصیلی به کانادا
برخلاف بسیاری از کشورها، برای تحصیل در کشور کانادا نیازی به شرکت در آزمون ورودی نیست و مراحل مهاجرت تحصیلی به کانادا شامل دریافت پذیرش از دانشگاه یا کالج و سپس اخذ ویزای تحصیلی است. برای آشنایی با جزئیات این مراحل، همراه راهنمای جامع لتس گو یونی در مورد تحصیل و اخذ ویزای تحصیلی کانادا باشید تا در نهایت برای مهاجرت تحصیلی آماده شوید.
تحصیل در کانادا ۲۰۲۴ به نسبت دیگر کشورهای همرده، چندان دشوار هم نیست. گرفتن پذیرش و ویزای تحصیلی، فرصتی برای مهاجرت به این کشور است و با ویزای تحصیلی، میتوانید تا پایان دوره در این کشور بمانید و بعد از فارغالتحصیلی، با پیدا کردن کار تماموقت، برای اقامت دائم اقدام کنید.
اخذ پذیرش تحصیلی (مدت زمان پذیرش - دوره ارسال درخواست)
- پذیرش پاییزه (پذیرش اصلی): سپتامبر تا دسامبر
- پذیرش زمستانه (پذیرش فرعی): ژانویه تا می
- پذیرش بهار/تابستان: میتا آگوست
شرایط کالجها
یکی دیگر از روشهای تحصیل در این کشور راهیابی به کالجهای این کشور است. دلیل محبوبیت کالج در میان متقاضیان ایرانی میتواند طول دوره تحصیلی به نسبت کوتاهتر باشد و از آنجایی که دریافت پذیرش تحصیلی کانادا از کالجها نیز به نسبت آسانتر است، میتوان پیش از ورود به دانشگاه، در کالج کسب تجربه کرد.
پیش از ورود به رشتههای زیرمجموعه علوم پزشکی در دانشگاههای کانادا باید در کالج دوره Medical Science را گذراند که این دوره دو تا سه ساله مربوط به رشتههای داروسازی، پزشکی تخصصی، دندانپزشکی، دامپزشکی و غیره میشود. با دریافت مدرک فارغالتحصیلی از این دوره، میتوان در آزمون MCAT شرکت کرد و پس از قبولی در این آزمون که کار پیچیده و دشواریست، در مرحله بعد دانشجو میتواند وارد دوره تحصیلی در دانشگاه شود.
اگر هدف از تحصیل در کانادا ورود به بازار کار این کشور باشد، کالج گزینه بهتری نسبت به دانشگاه است؛ چراکه دورههای تحصیلی در کالجها برای ورود به بازار کار و یادگیری مهارتهای لازم طراحی شدهاند. دریافت ویزای تحصیلی با پذیرش کالج در اکثر موارد امکانپذیر نیست. راه جایگزین این است که ابتدا پذیرش دانشگاه را دریافت کنید، سپس پس از ورود به این کشور، از دانشگاه انصراف داده و به کالج مورد نظرتان بروید. مشاوران لتس گو یونی در جلسات مشاوره مهاجرت تحصیلی میتوانند راهنماییهای بیشتری در این زمینه به شما دهند.
شرایط کار دانشجویی
بر اساس نظام آموزشی این کشور دانشجویان بینالمللی میتوانند تا سقف ۲۰ ساعت در هفته مشغول به کار شوند. در این کشور، دانشجویان بینالمللی میتوانند در تعطیلات برنامهریزیشده مانند تعطیلات زمستانی و تابستانی بهصورت تماموقت کار کنند؛ به این معنی که میتوانند تا ۴۰ ساعت در هفته کار کنند.
برخی از دورهها ممکن است محدودیتهای خاصی در ساعات کاری داشته باشند، بنابراین برای اطمینان از رعایت قوانین، بهتر است با موسسه آموزشی تعیینشده مشورت کنید و شرایط مجوز تحصیلی خود را مرور نمایید. کار دانشجویی شغل پارهوقتیست که اشتغال در آن پروسه اداری مشخصی دارد.
در صورت تمایل به اشتغال در کار پارهوقت، دانشجو موظف است پس از ورود به این کشور به یکی از شعبههای سازمان مهاجرتی این کشور مراجعه کند و درخواست SIN نامبر Social Insurance Number دهد. فارغ از نوع ویزایی که مهاجر به وسیله آن وارد خاک این کشور شده است، این کد ۹ رقمی مجوز ورود به بازار کار محسوب میشود.
قبل از شروع کار، ملزم هستید تا SIN کانادایی خود را به کارفرمای خود ارائه دهید. درخواست برای دریافت این شماره رایگان است و میتوانید آن را به صورت آنلاین، حضوری یا از طریق پست دریافت کنید. برای درخواست شماره SIN به عنوان یک دانشجوی بین المللی، به مجوز تحصیلی و گذرنامه خود نیاز خواهید داشت.
مدارک لازم
هنگام اپلای کانادا با مطالعه شرایط پذیرش تحصیلی کانادا از دانشگاه در رشته مورد نظر، ابتدا باید لیستی کامل از مدارک ذکر شده را یادداشت کرد. لیست این مدارک بسته به رشته و موسسات آموزشی شهرهای این کشور متفاوت است؛ اما به طور کلی موارد زیر مورد نیاز است:
- فرمهای تکمیل شدهی درخواست
- ریز نمرات تحصیلی و گواهیهای مرتبط با دبیرستان، کارشناسی یا ارشد (در صورت وجود)
- نمره آزمونهای استاندارد برای رشتههای خاص (جی مَت، جی آر ای)
- SOP برای کانادا (Statement of Purpose) - شرح اهداف تحصیلی برای این کشور
- توصیه نامههای تحصیلی و کاری
- مدرک زبان (برای اکثر رشتهها زبان انگلیسی اجباری است، اما برخی رشتهها نیازمند مهارت زبان فرانسه هستند/ آیلتس: ۶.۰-۶.۵ یا معادل آن در آزمونهای دیگر/ TEF: معادل سطح ۷ در معیار زبان کانادا (Canadian Language Benchmark - CLB) در هر بخش)
- اسکن پاسپورت
- عکس
- رزومه به روز شده
- مدرک تمکن مالی
- ویزای تحصیلی کانادا
- سابقهی کاری (در صورت وجود)
توجه
برخی دانشگاههای این کشور پس از ارزیابی اولیه، ممکن است از شما مصاحبه حضوری به عمل آورند.
دانشجویانی که در دانشگاه های دولتی و به صورت روزانه تحصیل کرده اند، قبل از ارائه مدارک تحصیلی خود باید ابتدا پروسه آزادسازی مدرک تحصیلی را طی کنند. پس از تایید فارغالتحصیلی، دانشجو باید با تکمیل فرمی در دفتر ثبتنام، درخواست صدور مدرک تحصیلی خود را ارائه دهد. همچنین، با توجه به رشته و دانشگاه متقاضی، هزینهای بابت آزادسازی دریافت میشود.
پس از ارسال مدارک و ثبت درخواست، شرایط متقاضی توسط کارشناسان پذیرش تحصیلی بررسی میشود و در صورتی متقاضی واجد شرایط باشد، نامهای تحت عنوان «نامه پذیرش اولیه» صادر میشود که در آن، دانشگاه لیست مدارک ناقص و مبالغ پرداختی را برایتان ارسال میکند.
مبلغ پرداختی در این مرحله به دانشگاه بستگی دارد و ممکن است شامل کل شهریه، شهریه سالانه، شهریه ترم یا بخشی از آن باشد که پس از پرداخت و ارسال موارد گفته شده، نامه پذیرش نهایی برای شما صادر میشود. پس از این مرحله، باید برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا اقدام شود.
شرایط سنی تحصیل در کانادا
شرایط سنی تحصیل در کانادا در مقاطع مختلف مشخص بوده و به طور کلی بهترین بازه سنی مقطع کارشناسی ۱۸ تا ۲۵ سال، برای مقطع کارشناسی ارشد ۲۲ تا ۳۰ سال و برای مقطع دکتری ۲۴ تا ۳۵ سال در نظر گرفته میشود؛ اما این پیششرط به قوانین پذیرش دانشگاهِ مقصد بستگی دارد.
یکی از اصطلاحات متداول در مقوله تحصیل در کشور کانادا گپ تحصیلی یا Study gap است؛ در واقع همان وقفه تحصیلی! اگر بیش از ۵ سال از تاریخ دریافت آخرین مدرک متقاضی گذشته باشد، استادی گپ شامل حال او میشود و این امتیازِ منفی، هم در زمینه درخواست پذیرش تحصیلی کانادا و هم در پروسه درخواست ویزای تحصیلی گریبانگیر متقاضیِ خواهد بود. البته با ارائه سوابق شغلیِ مرتبط با رشته تا حدی میتوان این وقفه را پوشش داد.
ویزای تحصیلی کانادا
ویزای تحصیلی کانادا مهمترین بخش پروسه مهاجرت تحصیلی شماست و بدون آن عملا پذیرش شما نیز بلا استفاده میشود. هزینه صدور مجوز تحصیلی قابل تمدید ۱۵۰ دلار و هزینه بازیابی آن ۳۵۰ دلار میباشد؛ که ۲۰۰ دلار آن برای بازیابی وضعیت و ۱۵۰ دلار برای دریافت مجوز تحصیلی جدید میباشد.
پس از صدور نامه پذیرش تحصیلی از دانشگاه یا کالجی معتبر، میتوان برای درخواست ویزای تحصیلی اقدام کرد. این نامه از مهمترین مدارک مورد نیاز برای ثبت تحصیل در خارج از کشور و درخواست ویزاست؛ اگر متقاضی با نامه پذیرش اولیه درخواست ویزای تحصیلی را ثبت کند، امیدی به دریافت نتیجه وجود ندارد.
افزون بر این، مدارک مربوط به پیشینه تحصیلی و شغلی، استادی گپ و نمره زبان درج شده در مدرک زبان بینالمللی از جمله مهمترین نکات برای دریافت ویزای تحصیلی هستند. در بخش بعدی به مدارک لازم برای ویزای تحصیلی کانادا میپردازیم.
مدارک لازم برای ویزای تحصیلی کانادا
مدارک لازم برای ویزای تحصیلی کانادا و ارائه درست آنها تاثیر بسزایی در قبولی یا رد ویزای شما دارند. تیم لتس گو یونی میتواند این پروسه را برای شما انجام دهد. دو روش برای درخواست ویزای تحصیلی کانادا وجود دارد:
آنلاین: این روش بهترین روش است. برای آپلود الکترونیکی مدارک به اسکنر یا دوربین و برای پرداخت هزینه درخواست به کارت اعتباری نیاز خواهید داشت. با این حال، همچنان برای انگشتنگاری و ارائه پاسپورت (با مدارک تأیید شده) باید به مرکز درخواست ویزا (VAC) مراجعه کنید.
درخواست کاغذی: این روش فقط در موارد محدود، مانند افراد دارای معلولیت یا دارندگان مدارک مسافرتی خاص، مجاز است. (برای ایرانیان پیشنهاد نمیشود.)
همچنین برای برخی از ملیتها (مثلاً اوکراینی) یا ساکنان (مثلاً شهروندان آمریکایی) فرآیند درخواست جداگانهای وجود دارد.
اقدام ویزای تحصیلی با هر روش پیچیدگیهای خاص خود را دارد و بهتر است از کارشناسان این حرفه کمک بگیرید.
مدارک ضروری
- گذرنامه معتبر (با اعتبار بیشتر از مدت اقامت مورد نظر)
- نامه پذیرش (از یک مؤسسه آموزشی تعیینشده)
- تمکن مالی (به اندازه کافی برای پوشش شهریه و هزینههای زندگی)
- عکسهای پرسنلی (مطابق با الزامات خاص)
- نتایج معاینه پزشکی مهاجرت (IME) (برای برخی از ملیتها)
مدارک توصیهشده
- مدرک زبان (تافل، آیلتس و غیره)
- شرح اهداف تحصیلی (برای توضیح اهداف تحصیلی)
- اثبات توانایی پرداخت هزینه درخواست یا اپلیکیشن فی (کارت اعتباری)
نکات تکمیلی
- برای درخواستهای آنلاین، یک اسکنر دیجیتال و تصاویر دیجیتال با کیفیت مورد نیاز است.
- در مرحله مصاحبه، ممکن است به مدارک اضافی مرتبط با تحصیلات، امور مالی یا سوابق خروج شما نیاز باشد.
با توجه به اینکه سفارت این کشور دیگر در ایران فعالیتی ندارد، متقاضی برای انجام این پروسه باید به یکی از شعبههای کارگزاری کانادا در کشورهای همسایه مراجعه کند. دفترهای کارگزاری یا VAC در شهرهای آنکارا، استانبول، دبی، تفلیس، ایروان و باکو دایر و پذیرای متقاضیان تحصیل در کشور کانادا هستند.
شرکت در جلسه بایومتریک یا انگشتنگاری بسیار مهم است؛ بهطوری که درخواست ویزای این کشور پیش از جلسه بایومتریک رسمیت پیدا نمیکند و با شرکت در این جلسه پرونده درخواست ویزای تحصیلی به جریان میافتد. معمولا در طول این جلسه مصاحبهای اتفاق نمیافتد و تنها از متقاضی انگشتنگاری میشود. این روند برای تمامی متقاضیان ویزا در بازه سنی ۱۴ تا ۸۰ سال اجباریست. پس از انگشتنگاری و شرکت در جلسه بایومتریک باید منتظر نتیجه نهایی ماند.
در آخر، مدت زمان پردازش ویزای تحصیلی کانادا برای دانشجویان ۶ هفته طول میکشد (این زمان شامل انگشتنگاری نمیشود). برای اطلاع از زمان دقیق پردازش ویزای تحصیلی و پیگیری درخواست خود، توصیه میشود به وبسایت کنسولگری این کشور مراجعه کنید.
نکاتی راجع به مدرک تمکن مالی کانادا
یکی دیگر مدارک مهم جهت درخواست ویزای تحصیلی، ارائه تمکن مالی برای ویزای تحصیلی کانادا است. گواهی تمکن مالی مدرکیست که باید از بانک تهیه شود و نشان میدهد که دانشجو یا حامیِ مالی او میتواند از پس هزینههای زندگی و تحصیل در کشور کانادا بر بیاید.
این سند معتبر و رسمی در تمامی شعب بانکها به زبان انگلیسی صادر میشود، اما بهتر است به سراغ بانکهایی بروید که مورد تایید سفارت این کشور هستند. هزینهای که سفارت به عنوان حداقل تمکن مالی دانشجو اعلام کرده، سالانه حدود ۲۰ هزار دلار کاناداست.
تحصیل در کانادا بدون مدرک زبان
تحصیل در کانادا بدون مدرک زبان تقریبا غیر ممکن است. یکی از مهمترین مدارک مورد نیاز برای تحصیل در خارج از کشور، درخواست پذیرش و ویزای تحصیلی در شهرهای این کشور، مدرک زبان انگلیسی با نمره متوسط به بالاست. البته ناگفته نماند که از سال ۲۰۱۹ پذیرش تحصیلی برای متقاضیانی که موفق به کسب نمره قابلتوجهی از آزمون بینالمللیِ زبان نشدهاند، بهصورت «پذیرش مشروط» صادر میشود.
در این صورت متقاضیِ تحصیل در شهرهای این کشور، پس از ورود به خاک این کشور ابتدا در دوره زبان شرکت میکند و پس از دریافت نمره مورد نظر میتواند وارد دوره تخصصی منتخب شود. این دورهها در همان موسسه آموزشی منتخب برگزار میشود و بسته به سطح زبانِ متقاضی ۳ ماه تا یکسال زمان میبرد.
پس برای عملی کردن تصمیم تحصیل در کانادا، در قدم اول باید سطح زبان انگلیسی یا فرانسوی را تقویت کرد. با این حال، نگرفتن مدرک زبان پیش از ورود به این کشور و حساب باز کردن روی این دورهها به شما پیشنهاد نمیشود، چرا که عملی ریسکی بوده و شانس پذیرش و مخصوصا ویزای شما را به شدت کاهش میدهد.
بورسیه تحصیلی کانادا
تا چندی پیش بورسیههای قابل ارائه برای دانشجویان بینالمللی نیز از بودجه دولتی تامین میشد، اما به علت افزایش جمعیت دانشجویان بینالمللی در سالهای اخیر، در حال حاضر موسسات خیریه خصوصی بخشی از این این خلا را پوشش میدهند.
شاید به همین دلیل باشد که تمکن مالی برای متقاضی تحصیل در کانادا اهمیت بسیاری پیدا کرده است. با اینکه تنوع برنامههای کمکهزینه تحصیلی این کشور بسیار بالاست؛ اما به دلیل محبوبیت این کشور در میان متقاضیان مهاجرت تحصیلی، شرایط بورسیه تحصیلی کانادا کمی دشوار است و به همه متقاضیان اعطا نمیشود.
به شما توصیه میشود جهت کسب اطلاعات کافی در خصوص بورسیه تحصیلی این کشور، مطلب راهنمای بورسیه تحصیلی کانادا را در مجله مهاجرت تحصیلی لتس گو یونی مطالعه نمایید. کارشناسان در جلسات مشاوره مهاجرت تحصیلی، شانس شما را برای اخذ بورسیه تحصیلی نیز بررسی میکنند.
هزینه تحصیل در کانادا
هزینه تحصیل در کانادا در استانهای مختلف متفاوت است. با این حال، متقاضیان بینالمللی در مقاطع ابتدایی و دبیرستان این کشور ملزم به پرداخت شهریه سالانه هستند. شهریه بسته به نوع مدرسه نیز متفاوت است. به عنوان مثال:
- مدارس دولتی: از ۹.۵۰۰ تا ۱۷.۰۰۰ دلار در سال
- مدارس خصوصی یا مستقل روزانه: از ۱۵.۰۰۰ تا ۳۰.۰۰۰ دلار در سال
- مدارس شبانهروزی خصوصی یا مستقل: از ۶۳.۰۰۰ تا ۸۳.۰۰۰ دلار در سال
مدارس همچنین ممکن است برای فعالیتهای فوق برنامه، هزینههایی دریافت کنند؛ مانند:
- فعالیتهای ورزشی
- باشگاههای مختلف
- اردوهای علمی
اکثر دانشآموزان غذای خود را به مدرسه میآورند و برخی از مدارس دارای بوفه یا برنامههای ناهار گرم هستند که در آن دانشآموز میتواند غذا خریداری کند.
هزینه دورههای زبان نیز اغلب بر اساس تعداد هفته تعیین میشود و به طور معمول، بین ۳۴۰ تا ۴۲۵ دلار در هفته متغیر میباشد.
هزینه تحصیل در دانشگاههای کانادا بر اساس مقطع تحصیلی و دانشگاهی که انتخاب میکنید، متفاوت خواهد بود. به طور کلی، شهریه سالانه بین ۱۵.۰۰۰ تا ۵۰.۰۰۰ دلار خواهد بود.
- لیسانس: ۱۵.۰۰۰ تا ۵۰.۰۰۰ دلار
- فوق لیسانس: ۲۰.۰۰۰ تا ۳۰.۰۰۰ دلار
- دکترا: ۱۲.۰۰۰ تا ۲۰.۰۰۰ دلار
برخی رشتهها مانند پزشکی هزینههای خیلی بیشتری دارند که در ادامه به آن میپردازیم.
هزینه زندگی در کانادا
هنگام مهاجرت تحصیلی به کانادا، علاوه بر در نظر گرفتن هزینههای تحصیلی، باید هزینههای زندگی روزمره نیز در نظر گرفته شود. برآورد هزینه زندگی و میزان دقیق مخارج ماهانه هنگام مهاجرت تحصیلی کمی دشوار است؛ چراکه تخمین مخارج به سبک زندگی افراد بستگی دارد و واحد کلی برای اندازهگیری آن نمیتوان در نظر گرفت. اما با توجه به اعداد و ارقامی که به عنوان هزینه زندگی اعلام میشود، در قیاس با دیگر کشورهای انگلیسیزبان هزینه زندگی در این کشور تقریبا ارزانتر است.
در بخش زیر به بررسی جزئیات هزینههای ماهانه زندگی دانشجویان بینالمللی در این کشور میپردازیم. تمامی مبالغ به دلار کانادا هستند.
مسکن
برای دانشجویان بینالمللی، گزینههای مختلفی برای اقامت وجود دارد که هزینه آنها از ۳۵۰ تا ۸۰۰ دلار در ماه متغیر است. خوابگاههای دانشجویی، خانههای شهری، آپارتمانهای اشتراکی و واحدهای اجارهای بدون مبلمان، برخی از این گزینهها هستند.
حمل و نقل
حمل و نقل عمومی در این کشور کارآمد است و دانشجویان را به نقاط مختلف متصل میکند. دانشجویان صرفهجو میتوانند از اتوبوس، مترو و تخفیفهای دانشجویی استفاده کنند. میانگین هزینههای ماهانه حمل و نقل به شرح زیر است:
- اتوبوس: ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار
- مترو (بلیط ماهانه): ۶۵ تا ۹۹ دلار
- تاکسی (۱ کیلومتر): ۴۰ تا ۵۰ دلار
خوراک
غذا بخش قابل توجهی از هزینههای ماهانه است و میانگین هزینه آن بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار در ماه متغیر است. در اینجا نگاهی به قیمت برخی اقلام غذایی رایج میاندازیم:
- شیر (۱ لیتر): ۲.۴۶ دلار
- برنج (۱ کیلوگرم): ۳.۷۴ دلار
- آب (۱.۵ لیتر): ۱.۸۴ دلار
- مرغ (۱ کیلوگرم): ۱۳.۴۴ دلار
بیمه
گزینههایی مانند iMED، برنامه BC MSP و برنامه سلامت و دندانپزشکی AMS/GSS از نظر هزینه متفاوت هستند:
- برنامه iMED: هزینه ۲۲۵ دلار برای ۳ ماه
- برنامه BC MSP:هزینه ۷۴ دلار برای ۱ ماه
- برنامه سلامت و دندانپزشکی AMS/GSS: هزینه ۱۷۶.۴۲ دلار برای ۸ ماه
مقاطع تحصیلی در کانادا
مقاطع تحصیلی در کانادا برای دانشجویان بین المللی نیز به صورت تمام و کمال ارائه میشود و متقاضیان محترم میتوانند در هر مقطعی که میخواهند برای اپلای اقدام کنند. با این حال بهترین مقطع برای اقدام، مقطع ارشد میباشد که ریسک رد پذیرش و ویزای کمتری دارد. در ادامه هر مقطع را به طور جداگانه بررسی میکنیم.
تحصیل کارشناسی در کانادا
تحصیل کارشناسی در کانادا پس از پایان دوره ۱۲ساله مدرسه و دریافت مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی امکانپذیر است. دورههای کارشناسی در دانشگاههای کانادا ۲ تا ۳ سال به طول میانجامد؛ تعداد واحدها در این مقطع بسته به رشته و استان محل تحصیل متفاوت است. در صورتی که دانشجو درسهایی به عنوان پیشنیاز داشته باشد، این دوره طولانیتر هم میشود.
تحصیل ارشد در کانادا
دوره کارشناسی ارشد در کانادا نیز یک تا ۲ سال زمان میبرد و در سیستم آموزشی کانادا به دو بخش تقسیم میشود؛ دوره تحقیقاتی (Research-based) و دوره واحدی (Course- based). همانطور که از نام دورهها برمیآید، دوره تحقیقاتی که به پایاننامه منتهی میشود، به دانشجو اجازه ورود به مقطع بعدی یعنی شرکت در دوره دکترا را نیز میدهد. اما در دوره واحدی مدرک کارشناسی ارشد پایان راه تحصیل است.
البته در این میان رشتههای ترکیبی نیز وجود دارد. همانند طول دوره، شهریه دوره کارشناسی ارشد از دوره پیشین کمتر است؛ شاید به دلیل کوتاهتر بودن دوره و در نتیجه کمتر بودن شهریه باشد که درخواست حضور در این مقطع بیش از دو مقطع دیگر مورد توجه قرار گرفته است.
تحصیل دکتری در کانادا
تحصیل دکتری در کانادا در اغلب رشتههای تحصیلی حداقل سهسال تماموقت زمان میبرند؛ البته این زمان برای برخی رشتهها به ۸ سال نیز میرسد! سیستم آموزشی در مقطع دکترا بر مهارتهای کلیدی نظیر روششناسی تحقیقات علمی تاکید بسیاری دارد و دانشجو در این دوره در فضای کارآموزی و محیط حرفهای قرار میگیرد تا در سالهای آتی الگوی خوبی برای یادگیری دیگر دانشجویان باشد. دریافت پذیرش تحصیلی از مقطع دکترا کمی پیچیدهتر از دورههای پیشین است. در این مقطع متقاضی با ارائه سوابق تحصیلی و پایان نامه چشمگیری، باید بتواند استادان دانشگاه مورد نظر را متقاعد کند.
تحصیل پزشکی در کانادا
تحصیل پزشکی در کانادا به دلیل پایینتر بودن هزینه تحصیل آن نسبت به انگلستان یا آمریکا، مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. با این حال، هزینه تحصیل پزشکی در این کشور نسبت به سایر کشورهای محبوب اروپایی، گرانتر است. پزشکی در کانادا به داشتن استانداردهای بالا و سیستم آموزشی قوی شهرت دارد.
مسیر تبدیل شدن به یک پزشک در این کشور معمولاً با اخذ مدرک کارشناسی (لیسانس) شروع میشود و سپس با یک دوره پزشکی چهارساله که منجر به مدرک دکترای پزشکی (MD) میشود، ادامه مییابد. تحصیل پزشکی در کانادا در تعداد کمی از دانشکدههای پزشکی برای دانشجویان بینالمللی ممکن است.
از ۱۷ دانشگاه پزشکی کانادا، تنها ۵ دانشگاه را میتوان در ردیف دانشکدههای پزشکی کانادا برای دانشجویان بینالمللی قرار داد. باقی دانشگاهها پذیرش خود را به شهروندان و پناهندگان محدود کردهاند. حتی دانشگاههایی هم که دانشجویان بینالمللی را میپذیرند، تعداد صندلیهای بسیار کمی را به آنها اختصاص میدهند.
از طرفی، دانشجویان برای ادامه تحصیلات خود در رشتههای پزشکی باید ابتدا در دوره کارشناسی علوم پایه مربوط به این رشته تحصیل کنند و پس از فارغالتحصیلی از این رشته باید در آزمون MCAT امتیاز لازم را به دست آورند. در بخش زیر، به بررسی برترین دانشکدههای پزشکی کانادا که دانشجویان بینالمللی را میپذیرند میپردازیم و به شما کمک میکنیم تا مناسبترین گزینه را انتخاب کنید:
- دانشگاه تورنتو
- دانشگاه مکگیل
- دانشگاه مکمستر
- دانشگاه کویینز
- دانشگاه شربروک
دانشگاه دالهاوزی و دانشگاه کلگری، فقط دانشجویانی را از کشورهای خارجی (معمولاً کشورهای حوزه خلیج فارس) که با آنها قرارداد امضا کردهاند، میپذیرند. بخشی از دلیل این کار، اطمینان از فعالیت فارغالتحصیلان این دانشگاهها در کانادا است. دولت کانادا بهشدت از این دانشکدهها حمایت مالی میکند و ترجیح میدهد که فارغالتحصیلان به نیازهای مراقبت بهداشتی شهروندان کانادا رسیدگی کنند. میانگین شهریه دانشجویان بینالمللی در دانشکدههای پزشکی کانادا بسته به دانشگاه، میتواند بسیار متفاوت باشد اما میتواند بین ۳۰.۰۰۰ تا ۱۲۵.۰۰۰ دلار کانادا در سال متغیر باشد.
تبدیل ویزای تحصیلی به اقامت دائم کانادا چگونه است؟
اگر متقاضی پس از فارغالتحصیلی از موسسات آموزشی، مشغول به کار شود، میتواند از همان خاک کانادا ویزای تحصیلی را به ویزای کاری تغییر دهد. با تمدید این ویزای کاری و داشتن کار تماموقت به مدت ۲ سال، میتوان برای دریافت اقامت دائم این کشور اقدام کرد. مجوز اقامت دائم نیز ۵ساله صادر میشود و قابل تمدید است.
جهت تمایل به تحصیل در کشور کانادا، از طریق سایت لتس گو یونی میتوانید نسبت به رزرو وقت مشاوره مهاجرت تحصیلی اقدام نمایید.