شاید با شنیدن نام کشور چین به یاد جاذبه های گردشگری این کشور، بازار و اقتصاد آن یا وسعت و جمعیت چین بیوفتیم، اما به تازگی به علت اعتبار مدارک فارغ التحصیلی و هزینه تحصیل به نسبت مقرون به صرفه، تحصیل در چین محبوبیت بسیاری در میان متقاضیان تحصیل در خارج از کشور کسب کرده است. افزایش تعداد دانشگاههای خصوصی با سرمایهگذاری مشترک joint venture امکانات ویژهای را به خصوص برای دانشجویان بینالمللی ایجاد کرده و آمار مهاجرت تحصیلی به چین را افزایش داده است. جهت آشنایی با پروسه دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه های چین یا نحوه اقدام برای ویزای تحصیلی این کشور با لتس گو یونی همراه باشید. در این بخش به معرفی کشور چین، هزینه های تحصیل در چین، و دیگر نکات لازم پیش از اقدام برای تحصیل در چین پرداختهایم.
چین کجاست
جمهوری خلق چین یکی از کشورهای آسیای شرقی و پرجمعیتترین کشور دنیاست که با حدود 9.6 میلیون کیلومتر مربع وسعت، پس از روسیه، کانادا و آمریکا چهارمین کشور بزرگ جهان معرفی میشود. اگر از وسعت آبهای داخل مرزهای این کشور صرفه نظر کنیم، چین دومین کشور وسیع دنیا (از نظر وسعت خاکی) محسوب میشود.
این کشور وسیع با 14 کشور دیگر مرز مشترک دارد؛ از شمال با مغولستان، روسیه، قزاقستان، تاجیکستان و قرقیزستان، از غرب با افغانستان و پاکستان، از جنوب با هند، لائوس، نپال، بوتان و میانمار و از شرق با کره شمالی همسایه است. بخشهای شرقی این خاک گسترده در آغوش دریای زرد و دریای شرقی چین آرمیده و با دریای جنوب چین آمیخته است.
جنگلهای انبوه گرمسیری با پوشش گیاهی منحصر به فرد و کوهستانهای رفیع و زنجیرهایِ تیان شان و هیمالیا در کنار آبهای وسیع و جاری در این سرزمین، چشماندازهای طبیعی و آب و هوای متنوعی را برای کشور وسیع چین رقم زده است.
تحصیل در چین 2020
توسعه اقتصادی این کشور در دهههای متوالی بر تمامی عرصههای فرهنگی و اقتصادی ریشه دوانده و رهبران را بر آن داشته تا پس از مدرنسازی سیستم آموزشی و تجهیزات دانشگاهی، با جذب دانشجوی بینالمللی اقتصاد را در این عرصه نیز رونق دهند. به همین دلیل دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه های چین چندان دشوار نیست. پس از تغییر قوانین ورود به دانشگاه های چین در اواخر قرن بیستم، از سال 2018 این کشور تبدیل به اولین کشور آسیایی و دومین کشور جهان در جذب دانشجویان بین المللی شد.
تحصیل در چین به زبان چینی و زبان انگلیسی میسر است؛ به دلیل پیچیدگی و طولانی بودن دوره زبان چینی، بسیاری از متقاضیان تحصیل در چین دانشگاههای انگلیسی زبان این کشور را برای ادامه تحصیل برمیگزینند. البته باید در نظر داشت که در صورت انتخاب دانشگاههای چینی باید در آزمون ارزیابی این مهارت با عنوان Hanyu Shuiping Kaoshi یا همان Chinese Proficiency Test شرکت کرد.
تحصیل در چین بدون مدرک زبان
در بیشتر دانشگاه های چین امکان تحصیل به زبان انگلیسی به وجود آمده است؛ از آنجایی که ارائه مدرک زبان انگلیسی بینالمللی برای دریافت پذیرش تحصیلی در برخی دانشگاهها الزامی نیست، تنها با داشتن مهارت زبان میتوان در این کشور به تحصیل پرداخت. برای این منظور متقاضی باید شرایطِ دیگر دانشگاهها را با ارسال مدارک معتبر به خوبی پوشش دهد. برای درک مفاهیم تخصصی رشته مورد نظر در طول دوره تحصیل در چین باید میزان تسلط متقاضی به زبان انگلیسی حداقل تا آیلتس 5.5 باشد.
بیشتر دانشگاههای انگلیسی زبان در این کشور ارائه مدرک زبان انگلیسی با حداقل نمره 5.5 را به عنوان یکی از شرایط پذیرش تحصیلی اعلام کردهاند؛ گرچه برخی موسسات آموزشیِ معدود بدون شرطِ مدرک زبان، اقدام به پذیرش دانشجو میکنند. در این صورت گزینههای محدودی برای ادامه تحصیل پیش روی متقاضی قرار میگیرد.
تحصیل رایگان در چین
در صورتی که متقاضی برنامه تحصیل در خارج از کشور برای آینده خود پیشبینی کند، باید هزینه زندگی و تحصیل در مقصد مهاجرت تحصیلی را حداقل به عنوان پسانداز در حساب بانکی خود داشته باشد. برخی کشورها برای اعطای ویزای تحصیلی و حتی پذیرش تحصیلی جهت بررسی توانایی مالی متقاضی نامه تمکن مالی از بانک دریافت میکنند.
اگر متقاضی تحصیل در چین موفق به دریافت بورسیه تحصیلی و کمکهزینههای زندگی و تحصیل در کشور مقصد شود، باز هم در طول دوران تحصیل هزینههایی دارد. بنابراین هرگز نمیتوان بدون اختصاص بودجه خاصی اقدام به مهاجرت تحصیلی کرد.
اگر دانشجو واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی CSC یا China Scholarship Council با درصد قابل توجهی از پوشش هزینههای دانشگاه محل تحصیل هم باشد، از زمان اقدام تا زمان دریافت باید هزینههای زندگی و تحصیل را در طول این بازه زمانی مشخص پرداخت کند.
اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه های چین
جهت سهولت در پروسه ارائه پذیرش تحصیلی و جذب بیشتر دانشجویان خارجی، در سالهای اخیر سیستم آموزشی این کشور مورد بازبینی قرار گرفت. بر اساس قوانین جدید امتحان ورودی دانشگاه های چین حذف شد و تنها با ارائه مدارک و شرایط مورد توجه دانشگاه ها میتوان به تحصیل در چین امیدوار شد.
برخی دانشگاهها پیششرطهایی برای اعطای پذیرش تحصیلی اعلام کردهاند؛ نمره مدرک زبان انگلیسی (برای تحصیل به زبان انگلیسی)، شرایط سنی متقاضی، نمره معدل آخرین مدرک تحصیلی و نمره معدل دیپلم از جمله مواردیست که مورد توجه مسئولان پذیرش تحصیلی دانشگاهها قرار گرفته است. بر اساس قوانین سیستم آموزشی این کشور، رشته تحصیلی متقاضی در دوره دبیرستان تعیینکننده گروه رشته تحصیلی آینده اوست. البته باید در نظر داشت که هر یک از دانشگاه های چین قوانین و شرایط منحصر به فردی دارد؛ به همین دلیل نمیتوان روی مدرک یا شرایط خاصی اصرار ورزید.
ویزای تحصیلی چین
بر اساس قوانین مهاجرتی این کشور ویزای تحصیلی چین دو نوع دارد؛ ویزای تحصیلی نوع اول یا X1 برای دوره تحصیلی بلندمدت (بیش از 6 ماه) صادر میشود. ویزای تحصیلی نوع دوم یا X2 برای دورههای آموزشی کمتر از 6 ماه مناسب است. جهت تحصیل در دورههای دانشگاهی باید ویزای X1 دریافت کرد. ویزای تحصیلی چین (X) اجازه کار به دانشجو نمیدهد؛ جهت کسب اجازه کار دانشجویی پارهوقت همزمان با دوره تحصیل باید پس از شروع دوره به دانشگاه محل تحصیل درخواست کتبی داد. اگر دانشجویی پیش از کسب اجازه کار موقت یا نیمهوقت در شغلی مشغول شود، طبق قانون این کشور از چین اخراج خواهد شد.
پس از صدور ویزای تحصیلی X1 و ورود به خاک این کشور باید از دفتر امنیت عمومی محلی (Public Security Bureau) شهر محل تحصیل و سکونت درخواست مجوز اقامت موقت (Temporary Residence Permit) کرد. بسته به طول دوره تحصیلی این مجوز به دانشجو اجازه اقامت 180 روزه تا 5 ساله میدهد. به همین دلیل دوره پژوهشی دکترا در این کشور از 6 سال به 4 سال تغییر کرد.
برای ثبت درخواست ویزای تحصیلی چین، باید نامه پذیرش تحصیلی از طرف دانشگاه صادر شده باشد. افزون بر اسکن و کپی نامه پذیرش تحصیلی از سوی دانشگاه، مدارک شناسانی، اسکن و کپی درخواست پذیرش تحصیلی تایید شده، گواهی سلامت پزشکی، و گواهی عدم سوء پیشینه نیز مورد نیاز است.
چرا تحصیل در چین
سیستم آموزشی حاکم بر دانشگاه های چین شباهت بسیاری به سیستم دانشگاههای آمریکا دارد. سطح آموزشی بالا، کادر آموزشی و کیفیت تجهیزات آموزشی چشمگیر، فرصتهای پژوهشی گسترده در طول دوران تحصیل و فرصتهای اشتغال در بازار کار این کشور پس از دوره تحصیل موجب محبوبیت دانشگاه های چین در میان آسیاییها و دیگر شهروندان کره خاکی شده است.
بیش از 3 هزار و هفتصد برنامه تحصیلی به زبان نگلیسی در بهترین دانشگاه های چین تدریس میشود. در پروسه پذیرش تحصیلی برخی از این دانشگاهها، مسئولان پذیرش تحصیلی دانشگاه با مشاوره آنلاین اطلاعات مفیدی از شرایط درخواست پذیرش تحصیلی، ویزای تحصیلی، بورسیه تحصیلی و به طور کلی شرایط زندگی و تحصیل در چین را در اختیار متقاضیان تحصیل در چین قرار میدهند.
رنکینگ دانشگاه های چین توسط موسسات آماری ملی این کشور یعنی ARWU، CUAA و Wu Shulian Rankings و موسسات آماری بینالمللی اعلام میشود، دانشگاه پکن، دانشگاه فودان، دانشگاه شانگهای جیائو تانگ، موسسه فناوری هاربین، دانشگاه علم و صنعت چین، دانشگاه ژجیانگ، دانشگاه نانجینگ و دانشگاه شیان جیاوتونگ از جمله موسسات آموزشی خوش آوازه در این کشور هستند که جایگاه ثابتی در رنکینگهای ملی و جهانی برای خود اختصاص دادهاند.
دانشگاه های چین
بیش از دو هزار دانشگاه در سراسر کشور چین تاسیس شده که میزبان بیش از 7 میلیون دانشجوی چینی و 500 هزار دانشجوی بینالمللی هستند. پس از آمریکا، چین بالاترین آمار جذب دانشجویان خارجی را داراست؛ کرهایها 31.03 درصد جمعیت دانشجویان خارجی مشغول به تحصیل در دانشگاه های چین را تشکیل دادهاند.
برای تحصیل در چین باید در نظر داشت که سال تحصیلی چینی شامل دو ترم میشود؛ ترم بهار از ماه مارس میلادی شروع میشود و تا اواسط جولای طول میکشد. پس از تعطیلات تابستانی شروع ترم پاییز در اواسط ماه سپتامبر است و تا ماه ژانویه با امتحان پایان ترم به اتمام میرسد. بنابراین پیش از ثبت درخواست ویزای تحصیلی و پذیرش دانشجویی باید به ددلاین دانشگاهها توجه کرد.
تحصیل کارشناسی در چین
بسته به نوع رشته به فارغالتحصیلان اولین مقطع تحصیلی دانشگاهی در این کشور مدرکی معادل کاردانی یا کارشناسی اعطا میشود. طول این دوره تحصیلی بسته به رشته انتخابی 2 تا 6 سال است. جهت دریافت پذیرش از دانشگاه های چین برای تحصیل به زبان انگلیسی معمولا باید مدرک معتبر و بینالمللی زبان مانند تافل و آیلتس ارائه داد. متقاضی تحصیل در چین باید رشته تحصیلی مرتبط با مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی را انتخاب کند؛ نمره معدل این دو مدرک تحصیلی باید بالای 14 باشد. اگر سن متقاضی تحصیل در دوره کارشناسی کمتر از 25 سال باشد، شانس ویزای شدن بالاتری دارد.
تحصیل کارشناسی ارشد در چین
بسته به نوع رشته تحصیلی دوره کارشناسی ارشد در این کشور حدود 2 تا 3 سال طول میکشد. تحصیل در چین در مقطع کارشناسی ارشد به دو زبان انگلیسی و چینی امکانپذیر است؛ برای انتخاب هر یک از این دو زبان باید مدرک معتبر بینالمللی ارائه داد. جهت انتخاب رشته دوره کارشناسی ارشد باید رشته تحصیلی پیشین را ملاک قرار داد؛ بر اساس سیستم آموزشی این کشور باید رشته تحصیلی مقطع بالاتر با رشته آخرین مدرک تحصیلی مرتبط باشد. برای این هدف نمره آخرین مدرک تحصیلی (مدرک کارشناسی برای شرکت در دوره کارشناسی ارشد) باید بالاتر از 14 باشد. ارائه دو توصیه نامه از استادان مقطع پیشین میتواند تاثیر مثبتی در نتیجه درخواست پذیرش تحصیلی داشته باشد. متقاضیان تحصیل در چین در این مقطع تحصیلی که کمتر از 35 سال سن داشته باشند، شانس بالایی در دریافت ویزای تحصیلی چین دارند.
تحصیل دکتری در چین
طول دوره دکتری در این کشور بسته به نوع رشته حدود 3 تا 4 سال است و به زبان انگلیسی و چینی برگزار میشود؛ دانشگاههای انگلیسی زبان این مقطع محدودیتی در رشته ندارند و متقاضی میتواند با ارائه مدرک زبان انگلیسی پذیرش تحصیلی دریافت کند. این دوره شامل دو مرحله تحصیلی و پژوهشی میشود؛ در مرحله اول دانشجو باید تعداد مشخصی واحد درسی را سپری کند و در مرحله دوم زیر نظر استاد راهنما رساله دکتری خود را بنویسد. در صورت واجد شرایط بورس تحصیلی بودن، تحصیل در چین برای مقطع دکترا بسیار ارزان و به صرفه است.
تحصیل در رشته های پزشکی در چین
در سالهای اخیر این کشور محبوبیت زیادی برای متقاضیان تحصیل در رشته پزشکی و جراحی (MBBS) پیدا کرده است. سالانه بیش از ده هزار دانشجوی خارجی از تمام کشورهای آسیایی و جهان برای تحصیل در دوره پزشکی وارد خاک این کشور میشوند. تا به اکنون 49 دانشگاه پزشکی در سراسر این کشور دایر شده که برای سهولت جذب دانشجوی بینالمللی زبان انگلیسی را به عنوان زبان تدریس دانشگاهی برگزیدهاند.
در سیستم آموزشی این کشور، تحصیل در رشتههای زیرمجموعه علوم پزشکی به دو روش امکان پذیر شده است؛ شرکت در آزمون ورودی دانشگاههای پزشکی یا پشت سر گذاشتن دوره آمادگی در کالجهای پزشکی. با استفاده از روش دوم، متقاضی به طور مستقیم از کالج پذیرش تحصیلی دریافت میکند و بدون شرکت در آزمون وارد دوره تحصیلی میشود. به همین دلیل تحصیل در چین در این رشتهها محبوبیت و شهرت فراوانی برای این کشور به دست آورده است.
دوره تحصیلی در رشتههای پزشکی و داندانپزشکی در سیستم آموزشی این کشور حدود 5 تا 6 سال زمان میبرد. جهت ورود به این رشته باید مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی با معدل 14 به بالا ارائه شود. در این رشته تحصیلی ارائه مدرک زبان انگلیسی با حداقل نمره آیلتس 6 الزامیست. البته آشنایی با زبان چینی نیز اهمیت بسیاری دارد؛ چراکه در دوره اینترنشیپ دانشجو با بیماران چینی ارتباط مستقیم دارد و جهت برقراری ارتباط با شهروندان چینی باید مهارت زبان چینی را تقویت کرد.
بورسیه تحصیلی در چین
پذیرش متقاضیان بورسیه تحصیلی و به طور کلی مدیریت آن به عهده وزارت آموزش و پروش جمهوری خلق چین MOE است؛ شورای بورسیه تحصیلی China Scholarship Council زیر نظر این وزارتخانه برای پژوهشهای دانشگاهی و مطالعات علمی به 279 دانشگاه بورسیه تحصیلی اعطا کرده است. برای حمایت از دانشجویان داخلی و خارجی برنامههای متنوع کمکهزینه تحصیلی طراحی شده است؛ مانند بورسیه تحصیلی دو جانبه، بورسیه تحصیلی گریتوال، بورسیه تحصیلی آسهآن، اتحادیه اروپا، دانشگاه های چین و ... که هر یک ویژگیها و شرایط منحصر به فردی دارند.
بورسیه تحصیلی دانشگاه های چین بسته به نوع پوشش آن شامل شهریه دوره تحصیلی، اقامتگاه دانشجویی، خورد و خوراک و رفتوآمد میشود.
آب و هوای چین
این سرزمین وسیع طولانیترین خط مرزی را با دیگر کشورهای همسایهاش شریک شده است. این پهنه گسترده توسط دریای چین، دریای زرد و دیگر آبهای آزاد احاطه شده و جریانهای پرآبی حیات را به آن میبخشند. از سویی دیگر رشته کوههای هیمالیا، رشتهکوههای کاراکورام، پامیر و تیان شان این سرزمین را از بسیاری از آسیای جنوبی و مرکزی جدا کرده است؛ به همین علت تنوع آب و هوایی در سراسر این کشور حکمفرمایی میکند.
بهطور کلی آب و هوای چین تحت تاثیر فصلهای خشک و بادهای موسمی مرطوب قرار میگیرد؛ این امر موجب اختلاف دمای فاحشی در طوب فصلهای زمستان و تابستان شده است. وزش بادهای سرد و خشک شمالی در زمستان از سوی ارتفاعات سپیدپوش موجب یخبندان و افت شدید دما میشود. اما در تابستان تحت فرمان بادهای مرطوب و گرم جنوبی از سوی دریاها افزایش دما و رطوبت در این کشور دور از ذهن نیست. تنوع جغرافیایی این سرزمین گسترده موجب پیچیدگی و تنوع آب و هوایی آن شده است.
هزینه زندگی در چین
درک دقیق هزینههای زندگی یا تحصیل در چین به سبک زندگی متقاضی و شهر محل تحصیل بستگی دارد. برای مثال شهرهایی مانند شیآن، جیلین، چنگدو، هاربین و هونگشان در لیست ارزانترین شهرهای این کشور برای زندگی قرار گرفتهاند؛ در حالی که شهرهایی مانند هنگکنک، شانگهای و شنژن گرانترین شهرها محسوب میشوند. میانگین هزینههای زندگی در شهرهای گران حدود هزار دلار آمریکا برآورد میشود و برای لیست شهرهای ارزان میتوان میانگینی حدود 600 دلار را در نظر گرفت.
برای بررسی هزینههای زندگی در چین به مطالعه دقیق عمده مخرج زندگی یعنی هزینه خورد و خوراک، حمل و نقل و مسکن میپردازیم. میدانیم که واحد پول چینی یوان ¥ است؛ هر یوان معادل 6149.50 ریال و 0.15 دلار آمریکاست؛ اما در این نوشتار برای درک بهتر مقدار هزینه از واحد پولی «دلار آمریکا» استفاده کردهایم.
هزینه خورد و خوراک در چین
با اینکه هزینه خورد و خوراک بستگی کامل ذائقه و سبک زندگی دانشجو دارد، اما میتوان میانگین عدد 170 دلار تا 200 دلار را برای هزینه ماهانه تخمین زد. صرف یک وعده غذایی در رستورانهای متوسط و نه چندان گران این کشور به طور میانگین 2.92 دلار هزینه دارد؛ با این حساب صرف هر سه وعده روزانه در این قسم رستورانها برای دو نفر حدود 21.90 دلار آب میخورد. البته با انتخاب رستورانهای فستفود زنجیرهای مانند مکدونالد یا KFC هزینه هر وعده به 5.11 دلار کاهش پیدا میکند. یک فنجان کاپوچینوی معمولی حدود 3.95 دلار، یک بطری 330 میلیلیتری نوشیدنی پپسی حدود 0.50 دلار، و یک بطری کوچک آب حدود 0.32 دلار هزینه دارد.
در خریدهای سوپرمارکتی برای بطری سه لیتری شیر تازه گاو باید حدود 7.65 دلار پرداخت کرد. قیمت یک قرص نان سفید 500 گرمی تازه 1.46 دلار و قیمت یک بسته 12 عدی تخممرغ معمولی 1.86 دلار است. برای خرید هر کیلو برنج سفید معمولی باید حدود 0.92 دلار، هر کیلو پنیر محلی حدود 12.02 دلار، هر کیلو فیله مرغ حدود 3.64 دلار و برای خرید هر کیلو گوشت قرمز باید حدود 10.16 دلار پرداخت کرد. در خرید و میوه و صیفی برای هر کیلو سیب باید 1.78 دلار، هر کیلو موز 1.14 دلار، هر کیلو پرتقال 1.66 دلار، گوجه 1.10 دلار، سیب زمینی 0.78 دلار، و برای هر کیلو پیاز باید حدود 0.82 دلار در نظر گرفت.
هزینه حمل و نقل در چین
سیستم حمل و نقل عمومی شهرهای این کشور به نسبت دیگر کشورهای آسیایی پیشرفته و بسیار مجهز است؛ اما در قبال این امکانات استفاده از وسایل نقلیه عمومی ارزان است. استفاده از شبکه ریلی داخل شهر حدود 0.5 دلار و استفاده از اتوبوسهای شهری 0.3 دلار هزینه دارد. برای تهیه بلیطهای تکسفره داخل شهر باید به طور میانگین 0.29 دلار پرداخت کرد. تعرفه خرید بلیطهای ماهانه 21.90 دلار اعلام شده است. تعرفه ورودی تاکسیهای داخل شهر 1.46 دلار اعلام شده که به ازای هر کیلومتر از مسیر حدود 0.5 دلار به مبلغ ورودی افزوده میشود.
هزینه مسکن در چین
استفاده از اقامتگاههای دانشجویی در پردیسهای دانشگاه در کاهش هزینههای مربوط به حمل و نقل و مسکن نقش مهمی ایفا میکند. افزون بر این، با انتخاب زندگی در اقامتگاههای دانشجویی در پردیس دانشگاهی میتوان به میزان قابل توجهی از اتلاف زمان در طول مسیر دانشگاه تا محل سکونت جلوگیری کرد.
در صورت تمایل به زندگی مستقل باید در نظر داشت که کرایه اقامتگاه های دانشجویی در شهرهای این کشور به طور میانگین 150 تا 400 دلار اعلام شده است. زندگی همراه با خانوادههای چینی هم به طور میانگین ماهانه حدود 350 تا 550 دلار هزینه دارد.
بسته به موقعیت آپارتمانها در مناطق شهری، باید ماهانه مبلغی حدود 300 تا 1000 دلار برای کرایه در نظر گرفت. نرخ کرایههای آپارتمان به شهرهای بستگی دارد؛ برای مثال کرایه آپارتمان در شهری مانند شانگهای بسیار گرانتر از شهرهای کوچک برآورد میشود. به طور دقیقتر برای آپارتمان یکخوابه و مستقل در مرکز شهرهای این کشور باید ماهانه حدود 262.81 تا 1,168.05 دلار پرداخت کرد. میانگین کرایه ماهانه برای یک آپارتمان سه خوابه در مرکز شهرها نیز مبلغی حدود 511.02 تا 2,920.13 دلار باید در نظر گرفت.
البته با زندگی در حومه شهرها میتوان به دور از ازدحام و آلودگی هوا تا حدودی هزینههای مسکن را کاهش داد؛ آپارتمان یک خوابه در حومه شهرها به طور میانگین 146.01 تا 657.03 کرایه دارد. میانگین کرایه ماهانه برای یک آپارتمان سه خوابه در حومه شهر حدود 321.21 تا 1,460.07 دلار تخمین زده میشود.
هزینه تحصیل در چین
بورسها و برنامههای کمکهزینه تحصیلی تا حدودی هزینه تحصیل در چین را کاهش میدهند. در صورت موافقت با درخواست بورسیه تحصیلی تا حدودی از شهریه دانشجو کاسته میشود؛ اما باید در نظر داشت که بدون اعمال این کمکهزینهها، تحصیل در چین در مقطع کارشناسی ارشد حدود 3 هزار دلار، هزینه تحصیل در چین در مقطع کارشناسی ارشد حدود 3 هزار تا 5 هزار دلار، هزینه تحصیل در چین در مقطع دکترا حدود 2,462 تا 7,822 دلار و تحصیل در رشتههای پزشکی حدود 5هزار دلار اعلام شده است.
به طور کلی هزینه تحصیل در دانشگاههای دولتی بسته به مقطع و رشته تحصیلی حدود 2500 تا 10 هزار برای تمام دوره پیشبینی میشود. تحصیل در دانشگاههای خصوصی این کشور نیز حدود 20 هزار تا 40 هزار دلار برای کل دوره تحصیلی هزینه دارد.
زندگی در چین
رشد سریع اقتصادی این کشور صدها میلوننفر از شهروندان را از فقر نجات داد؛ تا جایی که شاخص نرخ بیکاری در سال 2019 میلادی در این کشور به 3 درصد رسید. با اینکه دانشجویان خارجی در بدو ورود به خاک این کشور اجازه اشتغال به کار دانشجویی ندارند، اما پس از درخواست از دانشگاه و بررسی شرایط این اجازه به او داده میشود. با پایین رفتن نرخ بیکاری این کشور در سالهای اخیر یافتن شغل کار چندان دشواری نیست؛ البته برای سرعت بخشیدن به این پروسه یادگیری زمان چینی نقش پر رنگی بازی میکند.
شتاب گرفتن رشد اقتصادی چین پیامدهای سو برای محیط زیست و طبیعت به همراه داشته است؛ شاخصه آلودگی هوا در بسیاری از شهرهای بزرگ و پرجمعیت این کشور بسیار بالا و در مرز ناسالم قرار گرفته است. بر اساس پژوهشی که در سال 2013 انجام شد، در میان بیست شهر آلوده جهان، نام 16 مورد از شهرهای این کشور به چشم میخورد.
اگر به دوران دور دست نگاهی بیندازیم، تمدنهای باستانی این سرزمین را بر اوج قدرت مییابیم؛ بر اساس پژوهشهای تاریخی کاغذسازی، چاپ، قطبنما و باروت از جمله اختراعات بزرگ چینیهاست که سالها بعد به اروپا رفت به نام کاکستونِ انگلیسی شناخته شد. بسیاری از ریاضیدانان بزرگ جهان از این سرای وسیع برخاسته بودند و از نخستین اقوامی بودند که از اعداد منفی بهره میبرند؛ اما در دهههای میانی قرن هفدهم میلادی جهان غرب از آسیا و چین پیشی جست و نام دانشمندان غربی بر سر زبانها افتاد.
جاذبه های گردشگری چین
وسعت این کشور و تنوع اقلیمی آن موجب شکلگیری طبیعتی زیبا و حیرتانگیز شده است؛ از کوهستانهای زنجیرهای سربه فلک کشیده تا جنگلهای انبوه بامبو، از دشتهای فراخ و هموار گرفته تا فلات تبت همه از جاذبه های طبیعی متنوع و خیرهکننده این کشور به حساب میآیند. پیشینه ژرف و پرحادثه این سرزمین یادمانهای تاریخی ارزنده بسیاری برای انسان امروز به یادگار گذاشته تا تمدن باستانی خود را به رخ بکشد. غنای تاریخی و فرهنگی این سرزمین با طبیعت کمنظیر آن تلفیق یافته و جاذبه های تاریخی و طبیعی را به یکجا در منصه عموم به نمایش گذاشته است. استقامت دیوار بزرگ چین، ابهت لشکر سفالین، رازآگینی شهر ممنوعه، صدها قصر و مقبرههای باستانی، آبشار هوکو، دریاچه نمک شاکا، کوه تیانمن، و جزیره جیوژای از دیدنیهای این کشور برشمرده میشوند.
اقتصاد چین
پس از اجرای اصلاحات اقتصادی در این کشور، اقتصاد چین گام بزرگی به سوی موفقیت برداشت؛ پس از شکلگیری اقتصاد مدرن این کشور به بزرگترین صادرکننده و دومین واردکننده کالا در جهان تبدیل شد. این کشور دومین اقتصاد بزرگ دنیا بر پایه تولید ناخالص داخلی را داراست؛ به همین دلیل است که در حوزه آموزش، نظامی، اقتصادی و حتی سیاسی به یک ابر قدرت تبدیل شده است! با تحصیل در دانشگاههای این کشور و کسب مدارج علمی میتوان از موقعیت اقتصادی این ابر قدرت نهایت استفاده را جست.
مروری بر تاریخ چین
با تکیه بر یافتههای باستانشناسی به صراحت میتوان گفت که تمدن و امپراتوریهای باستانی از قرنها پیش از میلاد در این سرزمین شکل گرفته بود. حکومتهای داخلی در این پهنه گسترده و گستردهتر شد تا اینکه در اوایل سده سیزدهم میلادی بخش عظیمی از آن به تصرف مغولها درآمد. بخشی از آن در اوایل قرن سیزدهم به استقلال رسید و به همین ترتیب دوران طلایی تمدن چین باستان رقم خورد. دودمان چینگ آخرین امپراتوری حاکم بر این سراست که ریشه نام این سرزمین را نیز رقم زده است. عمر این امپراتوری با تشکیل جمهوری چین به پایان رسید.