هرساله بر تعداد دانشجویان بینالمللی که دانشگاه های استانبول را برای ادامه تحصیل در ترکیه انتخاب میکنند، افزوده میشود؛ در حال حاضر حدود 700 هزار نفر دانشجوی خارجی در این شهر مشغول به تحصیل هستند. اعتبار مدارک فارغالتحصیلی این دانشگاهها در سطح جهانی تقاضای بینالمللی ایجاد کرده است و در کنار هزینههای به نسبت پایین زندگی به یکی از گزینههای مناسب برای ادامه تحصیل تبدیل شده است. کمکهزینههای تحصیل در دانشگاههای استانبول و تحصیل رایگان در ترکیه بسیار مورد توجه متقاضیان تحصیل در خارج از کشور قرار گرفته است؛ اما پیش از اقدام برای مهاجرت تحصیلی به استانبول باید فرآیند دریافت پذیرش تحصیلی و شرایط زندگی در استانبول را بررسی کرد. به دلیل اهمیت این موضوع، لتس گو یونی این بخش از مجموعه راهنمای تحصیلی را به معرفی این شهر و شرایط زندگی دانشجویی در استانبول اختصاص داده است.
استانبول کجاست؟
بیزانتیوم باستان، قسطنطنیه تاریخ و استانبول مدرن بزرگترین و مشهورترین شهر کشور ترکیه است که اقتصاد کشور را در دست دارد. این شهر دوپاره در میان دو دریای بزرگ مرمره و دریای سیاه واقع شده و به دو بخش اروپایی و آسیایی تقسیم میشود. این دو بخش گسسته از هم توسط پلی مشهور که بر فراز تنگه بسفروس میگذرد به همدیگر متصل میشوند. موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد این شهر بر اقتصاد و آب و هوای استانبول تاثیر بسیاری گذاشته است.
تحصیل در استانبول 2020
اولین موسسه آموزش عالی در استانبول در نیمههای قرن پانزدهم میلادی تاسیس شده است و قدمت اهمیت به تحصیلات عالی در این منطقه را به رخ میکشد. مانند دیگر شهرهای کشورهای ترکیه، تحصیل در استانبول نیز نیازمند شرکت در آزمونهای ورودی دانشگاههای دولتی یا پرداخت شهریه دانشگاههای خصوصی است.
البته باید در نظر داشت که برخی دانشگاههای دولتی ترکیه نیز پذیرش بهصورت پرداخت شهریه و بدون آزمون ورودی دارند. با دریافت مجوز پذیرش دانشجوی خارجی در موسسه آموزش عالی IB، تحصیل دانشجویان بینالمللی در ترکیه با صدور پذیرش تحصیلی از سال 1994 کلید خورد و امروز بیش از 53 موسسه آموزش عالی دانشجوی بینالمللی پذیرش میکند.
دانشگاهای دولتی استانبول
اولین دانشگاه تاسیس شده در استانبول از سال 1453 شروع بهکار کرد. دانشگاه استانبول، دانشگاه بوغازچی، دانشگاه گالاتاسرای، دانشگاه مدنیت، دانشگاه فنی استانبول، دانشگاه معمار سینان، و دانشگاه فنی ییلدیز از جمله مهمترین دانشگاههای دولتی واقع در استانبول هستند که برای دریافت پذیرش تحصیلی آنها در آزمونهای ورودی مختص به هر یک باید شرکت کرد.
دانشگاه های خصوصی استانبول
از اواخر قرن بیستم دانشگاههایی تحت عنوان دانشگاه خصوصی در استانبول تاسیس شد. جهت دریافت پذیرش تحصیلی از این دانشگاهها نیازی به شرکت در آزمون ورودی نیست و میتوان با پرداخت شهریه به این هدف رسید. امروزه دانشگاههای مشهور خصوصی در این شهر وجود دارد که در رنکینگ بینالمللی جایگاه ویژه و ثابتی به دست آوردهاند؛ دانشگاه کوچ، دانشگاه سابانجی، دانشگاه اوکان، دانشگاه نیشانتاشی، و دانشگاه آیدین استانبول از جمله مهمترین دانشگاههای ترکیه واقع در استانبول هستند.
دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه های استانبول
همانطور که پیشتر هم گفتیم، دریافت پذیرش از دانشگاه های استانبول و ترکیه مشروط به کسب نمره یا رتبه مورد نظر از آزمون ورودی دانشگاههاست. پیش از این، متقاضیان تحصیل در ترکیه باید در آزمون سراسری کنکور شرکت میکردند و بسته با نمره یا رتبه کسب شده میتوانستند دانشگاه و رشته تحصیلی آینده خود را انتخاب کنند. اما امروز آزمون ورودی دانشگاهها به صورت همزمان و سراسری برگزار نمیشود. برخی دانشگاهها یکبار و برخی سه بار در طور سال آزمون ورودی برگزار میکنند و پذیرش دانشجو دارند.
نوع آزمون ورودی دانشگاهها به رشته تحصیلی و زبان تدریس در دانشگاهها بستگی دارد؛ آزمون یوس، آزمون جیمت و ... از جمله آزمونهای متداول در این کشور است. برای تحصیل در دانشگاههای ترکزبان باید مدرک زبان ترکی را از آزمون تومر دریافت کرد. دورههای این آزمون در ایران نیز برگزار میشود. برخی کالجها برای آمادگی آزمون ورودی دانشگاهها و زبان ترکی یا انگلیسی نیز برگزار میشود.
هزینههای زندگی در استانبول
به نسبت بسیاری از کشورهای مقصد مهاجرت تحصیلی، استانبول شهری بسیار ارزان اما با امکاناتی درخور محسوب میشود. هزینههای ماهانه زندگی یک نفر در استانبول بدون احتساب هزینه مسکن که متنوع است، ماهانه حدود 427 دلار اعلام شده است. جالب است که بدانید، نرخ اجاره خانه در این شهر حدود 60 درصد از تهران ارزانتر است (سال 2020).
هزینه خورد و خوراک در استانبول
هزینه صرف غذا در یک رستوران ارزان 30 لیر است و صرف یک غذای دو نفره در یک رستوران متوسط یا گران به 130 لیر افزایش پیدا میکند. یک وعده غذای فست فود 25 لیر برایتان آب میخورد و برای خریدن یک آب معدنی کوچک باید 1.46 لیر بپردازید.
در خریدهای سوپرمارکتی برای یک لیتر شیر در استانبول باید 5.29 لیر، برای یک قرص نان سفید 500 گرمی 2.60 لیر، یک کیلو برنج 10.98 لیر و یک بسته 12عددی تخممرغ 10.59 لیر باید در نظر گرفت. هزینه یک کیلو پنیر محلی 42.14 لیر، یک کیلو فیله مرغ 22.50 لیر، یک کیلو گوشت قرمز 70.84 لیر، یک کیلو سیب 6.90 لیر، یک کیلو موز 13.93 لیر، یک کیلو پرتقال 6.42 لیر، یک کیلو گوجه 5.79 لیر، یک کیلو سیبزمینی 3.80 لیر و یک کیلو پیاز 3.37 لیر برآورد میشود.
هزینه حمل و نقل در استانبول
قیمت یک بلیط یکطرفه شهری در استانبول 3.50 لیر است، اما اگر کارت حمل و نقل ماهانه بگیرید، حدود 275 لیر برایتان آب میخورد. قیمت ورودی تاکسی 5 لیر است و به ازای هر کلیومتر 3.1 لیر به آن اضافه میشود (قیمت ساعتی هم به ازای هر ساعت 27 لیر است).
هزینه خرید پوشاک در استانبول
قیمت یک شلوار جین در استانبول 259 لیر و قیمت یک لباس تابستانی در فروشگاههای زنجیرهای 184 لیر است. یک جفت کفش ورزشی 456 لیر و یک جفت کفش رسمی 377 لیر برایتان آب میخورد.
هزینه مسکن در استانبول
تقریبا در تمامی پردیسهای دانشگاههای مشهور این شهر، اقامتگاههای متنوعی برای دانشجویان تدارک دیده شده است. با دریافت بورسیه تحصیلی از این دانشگاهها میتوان به صورت رایگان از خدمات رفاهی بهرهمند شد. اما در صورت تمایل به اجازه مسکن و اقامت مستقل باید هزینه مسکن در تمام نقاط شهر را بررسی کرد.
اجاره آپارتمان یکخوابه در مرکز شهر استانبول حدود 2288 لیر و آپارتمان سهخوابه حدود 4000 لیر خواهد بود، اما اگر همین آپارتمانها در خارج از مرکز شهر باشند، اجاره ماهانه به طور میانگین حدود 1320 و 2330 لیر در ماه کاهش پیدا میکند. قیمت هر متر مربع آپارتمان در مرکز شهر استانبول نیز حدود 9400 لیر و در خارج از مرکز شهر حدود 4800 لیر خواهد بود.
آب و هوای استانبول
استانبول تابستانهای گرم، مرطوب، خشک و بدون ابری دارد، اما زمستانهای این شهر طولانی، سرد، بادی و نیمهابری هستند. تابستانهای استانبول معمولا 3 ماه طول میکشند، و گرمترین روزهای سال در اواخر جولای تجربه میشوند که دما به حدود 30 درجه فارنهایت میرسد. زمستانهای این شهر حدود 4 ماه هستند و در طول این ماهها دما معمولا زیر 12 درجه است.
در طول کل سال، دما معمولا بین 3.5 تا 30 درجه فارنهایت است و به ندرت دما به زیر -1 درجه یا بالاتر از 32 درجه فارنهایت میرسد. بهترین زمان سال از نظر آب و هوایی برای سفر به این شهر از اواخر ماه ژوئن تا اواخر ماه آگوست است. بیش از نیمی از سال در استانبول هوای بارانی داریم و در ماه دسامبر احتمال بارش در تمام روزها برابر با 32 درصد است و میزان بارش متوسط در این شهر 2.9 اینج است.
جاذبههای گردشگری استانبول
استانبول شهری است با فرهنگ و تاریخی غنی؛ وقتی در این شهر قدم میزنید، ملغمهای از فرهنگهای مختلف را خواهید دید که برای هر مسافری که از هر جای دنیا آمده است حرفی برای گفتن دارد. این شهر که در طول دوران نوسنگی بنا شده است، امروزه به یک شهر مدرن بدل شده و میراث فرهنگی خودش را که در مساجد، کلیساها و بازارهای باستانی به منصة ظهور رسیده، به خوبی حفظ کرده است. استانبول به عنوان دروازة شرق و غرب، بزرگترین شهر ترکیه است و گردشگران زیادی برای دیدن بناهای تاریخی و فرهنگی آن به این منطقه سفر میکنند.
بازار بزرگ استانبول
بازار بزرگ استانبول با بیش از 5 هزار مغازه، یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان است که روزانه بیش از 250 هزار تفر از آن بازدید میکنند. در این بازار میتوان اقلامی از جمله جواهرات، فرش، ادویه، لوازم آنتیک و سرامیکهای رنگی دستساز را پیدا کرد. تاریخ ساخت این بازار به سال 1461 بازمیگردد و امروز دو مسجد، چهار فواره و دو حمام سنتی در آن جا گرفته است.
ایاصوفیه
ایاصوفیه، با گنبد عظیمش که برای هزار سال بزرگترین فضای سرپوشیدة دنیا را تشکیل میداد، یکی از شاهکارهای مهندسی رومی است که در مرکز شهر استانبول قرار گرفته است. ایاصوفیه بین سالهای 532 تا 537 ساخته شده است و تا سال 1453 یک کلیسای جامع بود. در سال 1453، ترکهای عثمانی قسطنطنیه را تسخیر کردند و این بنا را به مسجد تبدیل کردند و جای مشخصههای مسیحی آن را به مشخصههای اسلامی تعییر دادند. در سال 1931 مسجد توسط دولت جمهوری ترکیه تعطیل شد و 4 سال بعد به عنوان موزه افتتاح شد. البته در سال 2020، اردوغان ایاصوفیه را دوباره به مسجد تبدیل کرد.
پارک ییلدیز
پارک ییلدیز که قبلا یک جنگل بوده است، در اواخر قرن هجدهم به منطقة شکار خصوصی برای سلاطین عثمانی تبدیل شد. در طول حکمرانی سلطان عبدالحمید دوم، وقتی سلطان تصمیم گرفت از کاخ دلمهباغچه به کاخ ییلدیز نقل مکان کند، این زمینها به پارک تبدیل شدند. پارک ییلدیز به عنوان یکی از بزرگترین پارکهای شهری، در طول تابستان بیشترین زیبایی خود را دارد و با توجه به عمارتها و ویلاهای تاریخی موجود در آن که توسط سلاطین عثمانی در طول قرنهای 19 و 20 ساخته شدهاند، جاذبهای محبوب در میان گردشگران استانبول به شمار میرود.
نگاهی گذرا به تاریخ استانبول
استانبول بزرگترین شهر ترکیه است و اهمیت جغرافیایی بالایی دارد. این شهر در طول عمر خود امپراطوریهای زیادی به چشم دیده است و چندین بار هم نامش تغییر کرده است. از سال 3000 پیش از میلاد سکونت در این منطقه آغاز شد، اما وقتی یونانیها در قرن هفتم پیش از میلاد به این شهر آمدند، نامش را بیزانس (بیزانتیوم) گذاشتند.
در طول امپراطوری رومیها (330 تا 395 میلادی) کنستانین بزرگ بر این شهر حکومت کرد و بناهای بسیاری در این شهر ساخت تا آن را شبیه رم کند. سال 330 این شهر به عنوان پایتخت امپراطوری روم انتخاب شد و تامش به قسطنطنیه تغییر کرد. در طول امپراطوری لاتین (1204 تا 1261)، جنگهای صلیبی تاثیر زیادی بر این شهر گذاشت و قسطنطنیه به پایتخت امپراطوری کاتولیک بدل شد.
عثمانیها در سال 1453 شهر را تسخیر کردند و تا سال 1922، استانبول به عنوان پایتخت آنها انتخاب شد. بعد از جنگ جهانی اول، جنگ استقلال ترکیه رخ داد و در سال 1923 این شهر بخشی از جمهوری ترکیه شد و در طول دهههای 40 و 50 میلادی، تغییراتی اساسی در معماری و چیدمان شهری این منطقه اتفاق افتاد. امروزه بسیاری از بناهای این شهر در فهرست میراث فرهنگی یونسکو قرار دارند و یکی از توریستیترین شهرهای دنیا به شمار میرود.
کار در استانبول
استانبول به عنوان مرکز اصلی اقتصادی در ترکیه، در سال 2018 سهمش بیش از 40 درصد از محصول ناخالص داخلی این کشور بوده است. نمیتوان انکار کرد که استانبول آزادترین و پذیراترین شهر ترکیه است و مکانی بینظیر برای کارگران و متخصصان خارجی است تا بتوانند کار مناسب خود را پیدا کنند. فرصتهای شغلی زیادی در بخشهای مختلف اقتصاد انتظار متخصصان را میکشند.
استانبول موقعیت استراتژیکی در محل تقاطع بازارهای مهم منطقه، منجمله خاور میانه، اروپا، روسیه و آسیای مرکزی دارد. به همین دلیل استانبول دسترسی راحتی به منطقة EMEA دارد و فرصتهای شغلی را در خود جای داده است.
کار در استانبول به خاطر دنیای کسب و کاریِ پویای این شهر میتواند برای شما بسیار جالب باشد. شناختن افراد و داشتن یک شبکة قوی اهمیت زیادی دارد. پلتفرمها و وبسایتهای زیادی برای ساخت شبکه و جستجوی کار در استانبول فعال هستند که میتوانند در کنار آژانسهای کاریابی به شما کمک کنند تا کار متناسب و موردعلاقه خود را پیدا کنید.
استانبول جمعیت نسبتا جوانی دارد و نیمی از آنها زیر 30 سال سن دارند، به همین دلیل رسانههای اجتماعی در این شهر دائما در حال تکامل هستند. بیشتر آژانسهای رسانههای اجتماعی به دنبال متخصصان خارجی هستند تا محتوا و تبلیغات به زبان انگلیسی تولید کنند. استعداد مهندسی هم تقاضای بالایی در استانبول دارد. بیشتر شرکتهای چندملیتی به دنبال مهندسان باهوش و بااستعداد هستند تا پروژههای جدید خود را راهاندازی کنند. مهندسان کامپیوتر در این میان بیشتر از همه خواهان دارند.
دریافت اقامت ترکیه بعد از دوران تحصیل
بسیاری از دانشجویانی که در استانبول تحصیل میکنند، پس از اتمام تحصیل و با دیدن فرهنگ و محیط مناسب این شهر و کشور ترکیه، به اقامت در این شهر علاقهمند میشوند که البته این امکان برای آنها فراهم است. دولت ترکیه قوانین خاصی را برای اخذ اقامت دانشجویان خارجی تعیین کرده است تا بتواند این نیروهای خارجی متخصص و جوان را جذب کند. همانطور که میدانید، دانشجویان ترکیه میتوانند حین تحصیل به کار هم مشغول شوند تا بتوانند پیش از اتمام دوره تحصیلی خود کمی تجربه کسب کنند و با محیط کار در این کشور آشنا شوند.
پس از فارغالتحصیلی، دانشجویان خارجی ترکیه یک سال فرصت دارند تا به دنبال کار بگردند و دولت اقامت آنها را تا این زمان تمدید خواهد کرد. شرایط لازم برای پیدا کردن کار در ترکیه داشتن مجوز کار و البته دانستن زبان ترکی است. همچنین اگر از دانشگاههای معتبر این کشور مدرک گرفته باشید، راحتتر میتوانید کار پیدا کنید و به این ترتیب اقامت خود را برای سالهای بیشتری تمدید کنید. اگر بتوانید 5 سال به صورت متوالی و مستمر در یک شرکت در ترکیه مشغول به کار شوید، اقامت دائمی ترکیه و همچنین پاسپورت این کشور به شما اعطا خواهد شد.