این روزها بر سر رسیدن به شهروندی ترکیه رقابت شدیدی در گرفته است اما مگر تفاوت اقامت دائم و شهروندی ترکیه چگونه است که همه به دنبال شهروندی هستند؟ در این محتوا از مجله مهاجرتی لتسگو یونی به دنبال پاسخ دقیق همین پرسش هستیم، اینکه تفاوت اقامت و شهروندی ترکیه در چیست و رسیدن به شهروندی ترکیه چه مزایایی به همراه دارد؟

ترکیه، این همسایه جذاب شرقی ایران را شاید بتوان یکی از بهترین مقصدهای مهاجرتی نه‌تنها برای ایرانیان بلکه برای تمام ساکنین خاورمیانه دانست. ترکیه به سرعت در مسیر همه فن حریف شدن است. این کشور در سطوح مختلف گردشگری، تجارت بین‌الملل، پزشکی و پیشرفت‌های علمی مرکز توسعه بوده و بی‌شک دستی بر آتش تمام اتفاقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منطقه دارد.

در همین راستا بسیاری از ایرانیان عزم خود را جزم کرده و به امید اقامت دائم، به فکر مهاجرت به کشور ترکیه از روش‌های مختلف هستند، اما چه تعداد از این متقاضیان پر ذوق و شوق، راه رسیدن به امتیازات شهروندی و همچنین تفاوت اقامت و شهروندی ترکیه را می‌دانند؟ اگر شما هم یکی از این افراد چمدان به دست هستید باید بدانید که چطور می‌توان از اقامت ترکیه به شهروندی آن رسید و تفاوت اقامت و شهروندی ترکیه دقیقا در چیست؟!

تفاوت اقامت و شهروندی ترکیه

تفاوت اقامت دائم با شهروندی ترکیه

اکثر ما احتمالا مفهوم کلی اقامت و شهروندی را اشتباه می‌گیریم و حتی بر این تصور هستیم که رسیدن به اقامت دائم حکم شهروندی یک کشور را داشته و این دو تفاوتی با یکدیگر ندارند، اما نه تنها در ترکیه بلکه در اکثر کشورهای مهاجرپذیر تفاوت اقامت و شهروندی موضوع حائز اهمیتی است.

اگرچه اقامت و شهروندی شباهت‌های کلیدی دارند اما تفاوت‌های بزرگی نیز میان این دو تمایز ایجاد کرده است. اگر بخواهیم در یک کلام بگوییم شهروندان یک کشور اختیارات و آزادی‌هایی دارند که شامل حال افراد دارای اقامت موقت و دائم نمی‌گردد. بنابراین خوب است نگاهی کوتاه به این دو مفهوم کلی بیندازیم.

اجازه اقامت دائم ترکیه و هر کشور دیگری به شما این امکان را می‌دهد که بر اساس شرایط خود برای مدت معینی به طور قانونی در این کشور بمانید. در چنین حالتی وضعیت اقامت شما باید در بازه‌های زمانی مشخص تمدید شده و همواره معتبر باشد. در صورت مقیم بودن شما مجاز خواهید بود که برای دفعات بی‌شمار به کشور وارد شده و از ان خارج شوید.

امکان تحصیل در دانشگاه، ثبت نام فرزندان در مدارس و بهره‌مندی از خدمات بیمه درمانی از جمله مزایای اقامت است که این فرصت از روش‌های مختلفی مانند تحصیل، ازدواج، کار، سرمایه‌گذاری و ... امکان‌پذیر می‌باشد.

بنابراین شما می‌توانید اقامت ترکیه و هر کشور دیگری را به شکل دائم داشته باشید، اما شهروند این کشور نباشید و مزایای شهروندی را تجربه نکنید.

مهم‌ترین تفاوت میان اقامت دائم و موقت در این است که با رسیدن به وضعیت مقیم دائم، شما این امکان را دارید که برای مدتی بی‌پایان در ترکیه زندگی کنید.

رسیدن به وضعیت مقیم در کشورهای مختلف متفاوت بوده و مدت زمان رسیدن به آن بستگی به روشی دارد که از ابتدا برای حضور موقت و مهاجرت به کشور مقصد خود انتخاب کرده‌اید اما به طور کلی می‌توان گفت که در اکثر کشورهای اروپایی پس از پنج الی هفت سال اقامت موقت و قانونی، شما واجد شرایط رسیدن به اقامت دائم خواهید شد و این مجوز هر پنج سال یکبار تمدید می‌گردد.

شهروندی اما ماجرای متفاوتی است که ارزشی بسیار بیشتر از اقامت دارد. شهروندی به معنای عضویت قانونی در جامعه یک کشور است. با رسیدن به مرحله شهروندی شما مجاز به مشارکت در فعالیت‌های سیاسی و تاثیرگذار مانند شرکت در رای‌گیری، عضویت در انتخابات، انتصاب در مشاغل حساس دولتی و ... خواهید شد که هیچ یک با صرفا مقیم بودن امکان‌پذیر نیستند.

گذشته از تمام این‌ها کلیدی‌ترین و مهم‌ترین تفاوت اقامت و شهروندی را می‌توان در اخذ پاسپورت دانست. اقامت، مجوز شما برای دریافت پاسپورت کشوری که مقیم آن هستید نخواهد بود بلکه تنها با رسیدن به مرحله شهروندی است که می‌توانید پاسپورت دریافت کنید. 

همچنین به یاد داشته باشید که در برخی از کشورها اگر برای بیش از مدت معینی خارج از کشور بمانید این احتمال وجود دارد که وضعیت اقامت دائم شما از سوی دولت دچار تعلیق شود اما به عنوان یک شهروند تا ابد اقامت دائم کشوری که شهروند آن هستید را خواهید داشت. 

تا اینجا به طور کلی با این دو مفهوم آشنا شدیم و دریافتیم که منظور از تفاوت اقامت و شهروندی در ترکیه و بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا چیست. حال می‌خواهیم اقامت و شهروندی ترکیه را با دقت بیشتری بررسی نموده و راه‌های رسیدن به هر یک را معرفی کنیم.

اگر اکنون مقیم ترکیه هستید این محتوا می‌تواند شما را به شهروندی ترکیه برساند.

اقامت دائم ترکیه

توجه داشته باشید که اکنون از اقامت دائم صحبت می‌کنیم و منظور اصلا سفرهای کوتاه مدت توریستی و کاری به ترکیه نیست. در حال حاضر بر اساس توافق صورت گرفته بین دو کشور ایران و ترکیه، شهروندان قانونی ایران می‌توانند بدون نیاز به دریافت ویزا برای مدت ۹۰ روز در طی یک بازه ۱۸۰ روزه وارد ترکیه شده و به طور موقت در این کشور حضور داشته باشند.

در صورتی که تصمیم به اقامت غیر توریستی و بیش از مدت زمان تعیین شده داشته باشید باید یکی از مجوزهای اقامت در ترکیه را دریافت کنید که عبارتند از:

مجوز اقامت کوتاه مدت

این مجوز شکلی بلند مدت از سفر توریستی است که مدت زمان آن بیشتر از ۹۰ روز می‌باشد. در صورتی که به عنوان یک شهروند خارجی با یک هدف مشخص به ترکیه سفر کنید می‌توانید مجوز اقامت کوتاه مدت را دریافت نمایید که حداکثر برای ۲ سال دارای اعتبار است.

مجوز اقامت بلند مدت

این نوع مجوز شکلی از اقامت دائم است و شامل حال اتباع خارجی ساکن در ترکیه می‌گردد که برای مدت حداقل ۸ سال در این کشور به طور مستمر سکونت داشته و به زبان ترکی مسلط هستند. توجه داشته باشید که تمدید این مجوز بلند مدت می‌تواند منجر به شهروندی ترکیه شود.

مجوز اقامت خانوادگی

این مجوز به همسر خارجی، فرزندان کمتر از ۱۸ سال و کودکانی داده می‌شود که تحت تکلف یک شهروند ترکیه بوده و به مراقبت دائمی نیاز دارند. علاوه بر این افرادی که به شکلی قانونی و قابل اثبات تحت حمایت فرعی یک شهروند ترکیه باشند واجد شرایط دریافت مجوز اقامت دائم خانوادگی می باشند. 

مجوز اقامت دانشجویی

یکی دیگر از راه‌های اقامت قانونی و طولانی مدت در ترکیه، تحصیل در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی آن می‌باشد که با عنوان مجوز اقامت دانشجویی اعطا می‌گردد. در واقع دریافت ویزای تحصیلی ترکیه و فارغ‌التحصیلی از دانشگاه‌های آن می‌تواند راه میان‌بر شما برای رسیدن به اقامت و شهروندی ترکیه باشد.

کافیست برای اطلاع از زیر و بم مهاجرت تحصیلی و اپلای بهترین دانشگاه‌های ترکیه با مشاوران لتسگو یونی تماس بگیرید، یا از طریق سایت، وقت مشاوره اختصاصی رزرو نمایید. 

در ترکیه نیز مانند کانادا و بسیاری از کشورهای اروپایی، دانشجوی بین‌المللی پس از اتمام تحصیلات خود مجاز است که برای مدت زمان کوتاهی (معمولا یک سال) همچنان در این کشور حضور داشته و با تبدیل ویزای دانشجویی به ویزای کاری وارد مرحله اقامت دائم شود.

مجوز اقامت با سرمایه‌گذاری

سرمایه‌گذاری یکی دیگر از روش‌های پرطرفدار است که کلید اقامت دائم ترکیه را در دستان شما می‌گذارد. شهروندان خارجی می‌تواند با سرمایه‌گذاری حداقل ۵۰,۰۰۰ دلار اقامت دائم این کشور را دریافت کنند، مشروط به اینکه به طور قانونی در ترکیه سکونت داشته باشند.

در روش سرمایه‌گذاری فرد ابتدا مجاز به دریافت اقامت یکساله برای خود و اعضای خانواده‌اش خواهد بود که این زمان قابل تمدید می‌باشد. اقامت از طریق سرمایه‌گذاری می تواند با خرید ملک و ثبت شرکت در ترکیه نیز انجام شود که شرایط خاص خود را دارد.

مجوز اقامت درمانی

این مجوز ویژه کسانی است که تصمیم دارند با اهداف بهداشتی و درمانی مانند درمان بیماری‌های سرطان، مغز و اعصاب، قلب و عروق و ... برای مدت زمان طولانی در مراکز درمانی ترکیه بستری و تحت مراقبت باشند.

هر یک روش‌های اقامت شرایط و مدارک خاص خود را دارد که باید به دقت دنبال شود اما مدارکی که برای ثبت درخواست مجوز اقامت بلند مدت در ترکیه به طور کلی و مشترک در تمام روش‌ها مورد نیاز است عبارتند از:

  • عکس بیومتریک با پس زمینه سفید با قدمت حداکثر ۶ ماه
  • ترجمه مورد تایید مدارک هویتی و گذرنامه
  • تکمیل فرم درخواست مجوز اقامت
  • بیمه درمانی (برای برخی از اقامت‌ها ضروری نیست)
  • سوابق کیفری
  • رسید پرداخت هزینه‌های درخواست

علاوه بر روش‌هایی که گفته شد انواع دیگری از اقامت نیز وجود دارد که شامل حال پناهندگان و افراد خاص می‌گردد. نکته حائز اهمیت این است که تقریبا در تمام روش‌های گفته شده برای مهاجرت به ترکیه، در صورتی که اقامت دائم تمدید شود فرد مجاز به دریافت شهروندی ترکیه و اخذ پاسپورت این کشور خواهد بود اما منظور از شهروندی ترکیه دقیقا چیست؟

شهروندی ترکیه

شهروندی ترکیه

این روزها در مقایسه با کشورهای مشابه و شاید هم‌تراز، شهروندی کشور ترکیه به دلیل مزایای بسیار، طرفداران فراوانی پیدا کرده است. شهروندی ترکیه که راه رسیدن به آن چندان سخت و طولانی نیست، به معنای داشتن کارت شناسایی رسمی جمهوری ترکیه، پاسپورت این کشور و تمامی حقوق تعیین شده برای شهروندان اصیل ترکیه می‌باشد.

نکته حائز اهمیت این است که بر اساس قوانین این کشور برای برخورداری از شهروندی ترکیه نیازی نیست که تابعیت فعلی خود را رها کنید زیرا ترکیه کشوری است که تابعیت دوگانه یا همان مضاعف را به رسمیت می‌شناسد. پس از رسیدن به شهروندی ترکیه اقامت شما مادام‌العمر خواهد بود و دیگر نیازی به تمدید و تثبیت مجوز اقامت خود ندارید. 

علاوه بر تمام این‌ها پاسپورت ترکیه یکی از مهم‌ترین امتیازاتی است که تنها پس از رسیدن به شهروندی ترکیه آن را به دست خواهید آورد. در حال حاضر بر اساس آخرین آمار منتشر شده از موسسه هنلی، پاسپورت ترکیه رتبه ۵۲ جهان را به خود اختصاص داده و دارندگان آن می‌توانند بدون ویزا به ۱۱۰ کشور جهان سفر کنند.

همانطور که در بخش قبلی گفتیم، شما می‌توانید با حرکت در یکی از مسیرهای اقامت ترکیه و تمدید این اقامت بلند مدت پس از مدتی وارد فرآیند شهروندی ترکیه شوید. حال اینگونه می‌توان گفت که انواع روش‌های دستیابی به شهروندی عبارتند از:

  • شهروندی با سرمایه‌گذاری در املاک
  • شهروندی با صدور مستقیم حکم مراجع ذی صلاح
  • شهروندی به دنبال تمدید اقامت دائم و اثبات شرایط عمومی
  • شهروندی بر اساس موادر خاص و استثنائی (استعدادهای برتر در حوزه‌های مختلف)
  • شهروندی ترکیه با ازدواج 
  • شهروندی از طریق فرزندخواندگی
  • اخذ تابعیت برای اتباع قبرس شمالی

همانطور که مشاهده می‌کنید روش‌های مختلفی در تمام حوزه‌ها وجود دارد که متقاضیان می‌توانند از طریق آن به طور مستقیم یا غیر مستقیم برای رسیدن به تابعیت ترکیه و دریافت پاسپورت این کشور اقدام نمایند، اما نکته طلایی این است که کدام روش برای چه شخصی مناسب بوده و در کوتاه‌ترین زمان ممکن با حداقل هزینه می‌تواند او را به مقصد برساند. برای اطلاع از جز‌ئیات اقامت و شهروندی ترکیه کافیست در بخش نظرات این صفحه، پرسش خود را مطرح نمایید. 

فیروز کارت ترکیه

کارت فیروزه ترکیه چیست؟

یکی دیگر از نکات مهم در بررسی تفاوت اقامت و شهروندی ترکیه فیروز کارت است. اگر متقاضی سفت و سخت مهاجرت به ترکیه باشید احتمالا نام کارت فیروزه‌ای ترکیه یا فیروز کارت (Turquoise card) را شنیده‌اید. این کارت که یکی از نشانه‌های اقامت قانونی و بلند مدت دارنده خود در ترکیه می‌باشد به نوعی با گرین کارت آمریکا مشابهت دارد.

فیروز کارت به آن دسته از شهروندان غیر ترکیه و خارجی تعلق می‌گیرد که در این کشور سرمایه‌گذاری نموده و ملکی خریداری کرده باشند یا به عنوان یک نیروی کار بسیار تحصیل‌کرده و متخصص در جهت پیشبرد تولید، صنعت، علم و فناوری ترکیه گام مهمی بردارند.

توجه داشته باشید تنها در صورتی که تصمیم شما برای کار و زندگی در ترکیه قطعی باشد و حق بیمه و مالیات قانونی خود را پرداخت کنید مجاز به دریافت فیروز کارت خواهید بود. این کارت در مرحله اول ۳ سال اعتبار دارد و دارندگان آن برای رسیدن به شهروندی باید برای مدت حداقل ۵ سال در خاک ترکیه زندگی کنند.