در این مطلب قصد داریم به بررسی جزئیات مهاجرت به ترکیه، روش های مهاجرت به ترکیه از جمله مهاجرت تحصیلی به این کشور و هزینه مهاجرت به ترکیه پرداخته و از جوانب مختلف، نکات و اطلاعات کاربردی مهاجرتی به این کشور توریستی و تاریخی اروپایی آسیایی را به شما توضیح دهیم.
در حال حاضر کشور ترکیه به عنوان یکی از جذاب ترین مقاصد توریستی، تحصیلی و تجاری دنیا محسوب میشود که هر ساله پذیرای گردشگران و مهاجران زیادی از سراسر دنیا است که برای بازدید از این کشور دیدنی به ترکیه سفر کردهاند و یا قصد دارند تا با دریافت یکی از انواع اقامت ترکیه به طور دائمی در این کشور زندگی کنند.
مهاجرت به ترکیه
خوشبختانه، ایرانیان برای ورود به ترکیه نیاز به دریافت ویزا نداشته و می توانند با در دست داشتن پاسپورت معتبر و بلیط پرواز به این کشور سفر کنند. این موضوع تنها برای سفر توریستی ایرانیان به ترکیه صدق کرده و به آنها این اجازه را میدهد تا برای حداکثر 90 روز در یک بازه زمانی 6 ماهه در این کشور اقامت داشته باشند.
در صورتی که مدت زمان اقامت فرد از بیش از این مقدار تجاوز کند، در هنگام خروج از مرز زمینی و یا هوایی ترکیه، فرد مستلزم پرداخت جریمه نقدی سنگینی به پلیس مرزی این کشور خواهد بود.
اما اقامت توریستی و کوتاه مدت به عنوان مهاجرت به ترکیه محسوب نشده و فرد باید خواه ناخواه به کشور مبدا بازگردد. مگر اینکه بخواهد با توجه به شرایطی که دارد برای دریافت کارت اقامت یکساله ترکیه کیملیک اقدام کند که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
روش های مهاجرت به ترکیه
به طور کلی روش های مهاجرت به ترکیه شامل موارد زیر میشود:
- از طریق ازدواج
- از طریق تحصیل
- از طریق کار
- از طریق اجاره ملک
- از طریق خرید ملک
- با استفاده از کارآفرینی
- با استفاده از سرمایه گذاری
- برای شرکت در دوره های آموزشی و زبان ترکی
همانطور که در مطلب معایب و مزایای زندگی در ترکیه به این موضوع پرداختیم، شرایط کار در بازار کار بینالمللی ترکیه و کیفیت بالای سیستم آموزشی و مدارک دانشگاهی در این کشور در کنار هزینه های مناسب تحصیل موجب شده تا این روش های مهاجرتی مورد استقبال بیشتری قرار بگیرند و کشور ترکیه را به یکی از مقاصد تحصیلی و مراکز تجاری محبوب در دنیا بدل کنند. در ادامه به بررسی روش های مهاجرت به ترکیه میپردازیم.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه
در میان روش های مهاجرت به ترکیه، بدون شک مهاجرت تحصیلی به این کشور جزو محبوبترین و متداول ترین روش های مهاجرتی محسوب می شود. از این رو شما می توانید بنابر مقطع و رشته تحصیلی مورد نظر خود، یک دانشگاه را انتخاب کرده و از طریق مراجعه به وبسایت دانشگاه، از اطلاعات مورد نیاز پذیرش تحصیلی در کشور ترکیه باخبر شوید.
در واقع شما باید بنابر اطلاعات ارائه شده در وب سایت دانشگاهی، انواع مدارک و شرایط زیر را آماده کرده و برای دانشگاه مورد نظر به صورت اینترنتی ارسال کنید:
- فرم تکمیل و امضا شده درخواست پذیرش تحصیلی
- توصیه نامه اساتید قبلی (برای مقاطع تکمیلی)
- نامه تمکن مالی بانکی 3 ماهه اخیر
- رزومه و برنامه تحصیلی دانشجو
- ترجمه ریز نمرات و آخرین مدارک تحصیلی
- مدرک زبان معتبر انگلیسی و یا آزمون زبان تومر
- رسید پرداخت هزینه ادمیشن فی
- قبولی در آزمون ورودی یوس و آزمون های بین المللی SAT،GMAT و GRE
- کپی و اصل پاسپورت معتبر متقاضی
- انگیزه نامه تحصیلی دانشجو
در صورتی که با شرایط و مدارک تحصیلی شما از سوی دپارتمان پذیرش دانشگاه موافقت شود، نامه پذیرش تحصیلی برای شما ایمیل می شود و شما می توانید بدون نیاز به دریافت ویزای تحصیلی، به ترکیه مهاجرت کرده و مقدمات ثبت نام در دانشگاه را برای خود فراهم کنید.
البته باید در زمینه زندگی و مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل به این موضوع توجه داشته باشید که موسسات آموزشی ترکیه به دو نوع دولتی و خصوصی تقسیم می شوند؛ برای تحصیل در دانشگاه های کم هزینه و دولتی ترکیه، باید در آزمون ورودی یوس شرکت کرده و حتماً مدرک زبان ترکی استانبولی تومر داشته باشید، این در حالی است که برخی از دانشگاههای خصوصی این کشور نیاز به گذراندن آزمون ورودی نداشته و الزامی برای داشتن مدرک زبان ترکی ندارند.
در واقع اغلب دوره ها و رشته های آموزشی دانشگاه های دولتی ترکیه به زبان ترکی استانبولی ارائه میشوند و اکثر دوره های آموزشی دانشگاه های خصوصی ترکیه به زبان انگلیسی ارائه میگردند.
با فهمیدن این نکته، احتمالاً ترجیح می دهید که برای پذیرش تحصیلی و ثبت نام در دانشگاه های خصوصی ترکیه اقدام کنید، اما باید بدانید که شهریه دانشگاه های دولتی در مقایسه با دانشگاه های خصوصی بسیار کم بوده و بین 800 تا 1500 دلار در سال است، اما هزینه دانشگاه های خصوصی ترکیه به طور میانگین بین 5 تا 20 هزار دلار در سال متغیر است.
از این رو میتوان اینطور گفت که دریافت پذیرش و ثبت نام دانشگاه های خصوصی ترکیه منطقی نبوده و بهتر است خود را برای آزمون ورودی دانشگاه و آزمون زبان تومر آماده کنید.
مهاجرت کاری به ترکیه
یکی دیگر از روش های مهاجرت به ترکیه، مهاجرت کاری به این کشور است. بسیاری از افراد اینطور فکر می کنند که چون برای سفر به این کشور نیازی به دریافت ویزا ندارند، می توانند بدون دریافت مجوز قانونی به کار تمام وقت در ترکیه بپردازند.
در حقیقت، اگر دارای مهارت بالای زبان ترکی استانبولی و مهارت و تخصص به روز باشید، این امکان را دارید تا بدون اخذ مجوز در کشور ترکیه کار کنید، اما از جنبه قانونی باید برای پرهیز از مواجه با جریمه های مختلف دولتی و رویارویی با موانع مختلف استخدام، ایجاد سوابق کاری و رزومه و برخورداری از شرایط بیمه خدمات اجتماعی، نسبت به دریافت مجوز و ویزای کار این کشور اقدام کنید.
مدارک مورد نیاز برای درخواست ویزا و مجوز کار در ترکیه شامل موارد زیر میشود:
- کد مالیاتی مخصوص شهروندان خارجی
- کد رمز دولتی کارفرما
- آدرس ایمیل
- رزومه و سوابق شغلی
- پرداخت هزینه های اداره کار نظیر بیمه سلامت ترکیه
- مدارک تحصیلی و کاری متقاضی
- فرم درخواست کار
- فرم درخواست الکترونیکی
- فرم پیشنهاد کار کارفرما (جاب آفر)
- 2 قطعه عکس رنگی جدید در اندازه پاسپورت
- اصل و کپی پاسپورت دارای اعتبار متقاضی
به طور معمول مجوز و ویزای کار در ترکیه دارای اعتبار یکساله بوده و در صورتی که شرایط کاری برای فرد وجود داشته باشد و کارفرما با ادامه همکاری وی موافقت کند، امکان تمدید اعتبار آن برای 3 تا 6 سال وجود خواهد داشت.
از این رو، در صورتی که فرد پس از مهاجرت به ترکیه در یک بازه 8 ساله، برای مدت 6 سال به طور مستمر و قانونی در این کشور به کار بپردازد، امکان دریافت مجوز کار و اقامت دائمی در این کشور را خواهد داشت.
در صورتی که دارای مجوز کار قانونی و کارت اقامت ترکیه باشید، امکان افتتاح حساب بانکی بین المللی و دریافت ویزاکارت و مسترکارت را داشته و می توانید با گذشت 5 سال اقامت قانونی و پیوسته در کشور ترکیه، برای حق شهروندی ترکیه درخواست داده و از مزایای تابعیت این کشور از جمله پاسپورت ترکیه بهرهمند شوید.
باید به این موضوع توجه داشته باشید که شرایط کار در بازار این کشور چندان مساعد نیست و در صورتی که از مهارت بالای زبان و مهارت و تخصص مورد نیاز در این کشور بهره مند نباشید، به راحتی امکان پیدا کردن کار و کسب درآمد را نخواهید داشت. از این رو بهتر است پیش از اقدام برای مهاجرت به ترکیه، به خوبی در زمینه روش مهاجرتی خود تحقیق کنید.
مهاجرت از طریق اجاره و یا خرید ملک در ترکیه
شما این امکان را دارید تا از طریق اجاره خانه در ترکیه، به این کشور مهاجرت کنید. برای انجام این کار نیاز به مدارک زیر خواهید داشت:
- بیمه سلامت ترکیه
- اجاره نامه قانونی و نوتر شده
- رسید پرداخت هزینه اقامت کشور ترکیه (از جمله هزینه حق خاک و کارت کیملیک)
- 4 قطعه عکس رنگی جدید متقاضی
- فرم تکمیل و پرینت شده راندوو
- کد مالیاتی معتبر متقاضی
- کپی و اصل پاسپورت متقاضی
برای پیگیری مراحل مهاجرت به ترکیه از طریق اجاره خانه در این کشور، شما باید به سایت اداره مهاجرت ikamet.goc.gov.tr مراجعه کرده، فرم راندوو را دانلود و تکمیل نمایید. اطلاعات ارائه شده در این فرم باید کاملاً با مدارک ارائه شده توسط شما مطابقت داشته باشد.
در زمان تکمیل فرم بهتر است به خوبی سوالات را مطالعه و با درک کامل معنی به آنها پاسخ دهید، برای مثال اگر در بخش اشتغال به اشتباه گزینه calisiyorum را به معنی در حال کار کردن را بزنید، به دلیل اینکه دارای شرایط اقامت موقت و توریستی در این کشور هستید، درخواست اقامت یکساله شما از طریق اجاره نامه شما رد خواهد شد.
یکی از مواردی که در زمینه اجاره خانه و مهاجرت به ترکیه باید انجام دهید این است که میبایست به دفتر رسمی اسناد در ترکیه (نوتر) مراجعه کرده و با در دست داشتن پاسپورت، اجاره نامه خود را ثبت کنید. در صورتی که به همراه خانواده باشید، باید به ازای هر یک از اعضای خانواده پروسه نوتر کردن اجاره نامه را انجام دهید.
یکی دیگر از مواردی که در زمینه مهاجرت به ترکیه و اجاره خانه در این کشور باید انجام دهید، خریداری بیمه درمانی و دریافت کد مالیاتی است که باید از طریق اداره مهاجرت ترکیه انجام شود. همچنین باید هزینه های مختلفی برای درخواست کارت کیمیلیک یک ساله، هزینه پول خاک، نوتر کردن اجاره نامه و صدور کد مالیاتی پرداخت نمایید.
باید به این موضوع توجه داشته باشید که مهاجرت به ترکیه از طریق اجاره خانه حالتی موقتی داشته و برای سالهای متمادی قابل تمدید نیست، این بدین معنی است که شما باید پس از اتمام مهلت اجاره خانه خود، از این کشور خارج شده و پس از گذشت یکسال، امکان درخواست مجدد دریافت اقامت یک ساله از طریق اجاره نامه قانونی در ترکیه را خواهید داشت.
در صورتی که به دلایل مختلف از جمله اجاره نامه نامعتبر، بیمه درمانی جعلی و مخدوش و ناقص بودن اطلاعات پرونده، درخواست اقامت شما در ترکیه رد شود، باید ظرف 10 روز این کشور را ترک کنید.
اما شرایط مهاجرت به ترکیه برای آنهایی که دارای تمکن مالی برای خرید ملک در این کشور هستند کاملاً متفاوت است. از این رو شما این امکان را دارید تا با خرید یک ملک قانونی در هر یک از شهرهای ترکیه، از کارت اقامت قابل تمدید ترکیه در این کشور برای خود و اعضای خانواده برخوردار شوید.
بنابر قانون وضع شده توسط رئیس جمهوری این کشور، شهروندان خارجی این امکان را دارند تا با خرید یک یا چند ملک با مجموع ارزش 250 هزار دلار آمریکا، علاوه بر دریافت کارت اقامت دائمی، از مزایای حق شهروندی و پاسپورت این کشور برای خود، همسر و فرزندان زیر 18 سال بهرهمند شوید.
در حال حاضر روش مهاجرت به ترکیه از طریق خرید ملک از محبوبیت بالایی در میان ایرانیان برخوردار است و شهروندان ایرانی رتبه اول خریداران املاک و مستغلات کشور ترکیه را در دست دارند. شرکت در این طرح شامل مزایای زیر میشود:
- تحصیل رایگان فرزندان در مدارس و دانشگاههای ترکیه
- افتتاح حساب بانکی بین المللی
- امکان دریافت مجوز کار تمام وقت
- امکان کسب درآمد ارزی از طریق اجاره خانه
- دریافت موقعیت دو تابعیتی ایرانی و ترکی
- دریافت پاسپورت ارزشمند ترکیه و امکان درخواست راحت تر انواع ویزای شنگن و کانادا و سفر بدون نیاز به ویزا به کشورهای بیشتر در مقایسه با پاسپورت ایران
- بهره مندی از مزایای شهروندی نظیر خدمات دولتی و اجتماعی رایگان، حق بازنشستگی
- پیگیری سریع روند دریافت کارت اقامت ترکیه
- نبود الزام به حضور تمام وقت در ترکیه
- بهره مندی از خدمات بیمه درمانی ترکیه
- اعتبار بالا و 10 ساله پاسپورت ترکیه
در صورتی که ارزش ملک شما کمتر از حداقل تعیین شده 250 هزار دلار باشد، تنها قادر به دریافت کارت اقامت قابل تمدید ترکیه بوده و مجاز به دریافت حق شهروندی و پاسپورت این کشور نیستید.
اما می توانید با خرید ملک بیشتر و رساندن ارزش مجموع آنها به حدنصاب تعیین شده، از مزایای کامل اقامت، شهروندی و پاسپورت ترکیه استفاده کرده و به طور دائمی در این کشور زندگی کنید. به طور معمول، در صورت خرید ملک واجد شرایط در ترکیه، تا 3 سال حق فروش آن را نداشته و باید برای یک بازه زمانی 3 ساله سرمایه گذاری در بخش املاک ترکیه را ادامه دهید.
مهاجرت از طریق ثبت شرکت در ترکیه
یکی دیگر از روش های مهاجرت به ترکیه، ثبت شرکت تجاری در این کشور است، این بدین خاطر است که ترکیه و خصوصاً استانبول قطب تجارت میان اروپا و آسیا بوده و امکان انجام فعالیت بینالمللی را به صاحبان شرکت در این کشور میدهد.
به طور کلی، مزایای ثبت شرکت در ترکیه تنها محدود به امکان مهاجرت به این کشور نبوده و شامل مزایای زیر میشود:
- بدون الزام به داشتن شریک و کفیل بومی می توانید شرکت مستقل تجاری خود را در ترکیه راه اندازی کنید، این موضوع برخلاف امارات متحده عربی آزادی عمل کامل به شما می دهد و نیازی به پرداخت هزینه بی مورد به شریک خود نیستید.
- با تاسیس موفق شرکت در ترکیه، کارت اقامت یک ساله و قابل تمدید برای شما صادر می شود.
- با تاسیس شرکت و مهاجرت به ترکیه، امکان افتتاح حساب بانکی بینالمللی و دریافت مستر کارت و ویزا کارت به نام برای شما وجود دارد.
- شما می توانید از بانک های مختلفی همچون زراعت بانک، وام تا حداکثر 100 هزار لیر با سود پایین (1.32 درصد) دریافت کنید.
- روند ثبت شرکت در این کشور آسان و سریع است.
- میزان مالیات تعیین شده بسیار کمتر از کشورهای اروپایی و آمریکایی است.
در حال حاضر، متداولترین حالت شرکتی که بسیاری از افراد در ترکیه ثبت می کنند، شرکت با مسئولیت محدود است که با وجود یک فرد و سهام دار نیز قابل تاسیس و راه اندازی است.
در این حالت، حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت و تاسیس شرکت، 10000 لیر ترکیه است و می توان آن را به تدریج و ظرف 24 ماه از ثبت شرکت به درون شرکت تزریق کرد. عموماً در این نوع از شرکت های لیمیتد و دارای مسئولیت محدود، هر فرد به اندازه آورده خود مسئولیت داشته و نسبت به بدهی های کلی شرکت مسئولیت چندانی ندارد.
اگر مایل به مهاجرت به ترکیه و ثبت شرکت با مسئولیت محدود در این کشور هستید، باید دارای حداقل بودجه 10 هزار لیری برای افتتاح حساب بانکی و شروع روند ثبت شرکت در این کشور باشید و مدارک و موارد زیر را برای پیگیری پروسه کاری و نهایی سازی ثبت شرکت تجاری در ترکیه ارائه داده و انجام دهید:
- اصل و کپی پاسپورت
- دو قطعه عکس رنگی و جدید
- ترجمه نوتر شده پاسپورت
- دریافت کد مالیاتی از اداره ورگی ترکیه
- کارت اقامت ترکیه (در صورت وجود)
- انتخاب نام برای شرکت مورد نظر
- تنظیم اساسنامه و زمینه فعالیت شرکت
- تعیین درصد سهام و تعداد شرکا
- تعیین مدیر شرکت
- تعیین آدرس شرکت در ترکیه (مستلزم اجاره یا خرید یک دفتر در ترکیه می شود و می توان از منزل و محل سکونت برای این کار استفاده کرد)
- افتتاح حساب بانکی برای شرکت
- معرفی و تعیین حسابدار و مشاور مالی
- تائید دفاتر حسابداری
- تائید آدرس شرکت
شما می توانید برای مهاجرت به ترکیه،انتخاب بهترین روش مهاجرتی و اطلاع از روند کار، با کارشناسان ما در موسسه مهاجرتی لتس گو یونی تماس بگیرید و از مشاوره تخصصی بهره مند شوید.
مهاجرت از طریق ازدواج در ترکیه
بنابر قوانین دولتی کشور ترکیه، چنانچه با یک شهروند ترک تبار در این کشور ازدواج کنید، امکان مهاجرت به ترکیه را داشته و می توانید اقامت قابل تمدید این کشور را دریافت کنید. اگر ازدواج شما با فرد مورد نظر برای حداقل 3 سال تداوم داشته باشد، امکان تبدیل کارت اقامت و درخواست حق شهروندی ترکیه برای شما وجود داشته و میتوانید تابعیت و پاسپورت این کشور را نیز دریافت کنید.
چنانچه با ازدواج در این کشور، صاحب فرزند شوید، فرزند متولد شده به طور خودکار از مزایای حق شهروندی و پاسپورت ترکیه بهرهمند میشود.
استفاده از این روش مهاجرتی پیچیدگی خاصی نداشته و در مقایسه با روش خرید ملک در ترکیه، از هزینه کمتری برخوردار است. اما در مقابل، در بازه طولانی امکان استفاده از مزایای مختلف را به فرد میدهد.
مهاجرت از طریق سرمایه گذاری در ترکیه
در کنار سرمایه گذاری در بخش املاک و مستغلات ترکیه، یکی دیگر از روش های مهاجرت به ترکیه، حداقل سرمایه گذاری 500 هزار دلاری در بخش دولتی و حساب سپرده بانکی است. از این رو باید این مبلغ را در بانک مورد تائید دولت گذاشته و یا صرف خرید سهام اوراق قرضه که مورد تائید وزارت صنایع و فناوری ترکیه است، کنید.
بنابر قوانین دولتی، سپرده گذاری شما در بانک باید برای حداقل 3 سال دست نخورده باقی بماند تا امکان دریافت کارت اقامت و حق شهروندی برای شما و اعضای خانواده در ترکیه فراهم شود. در نهایت پول شما پس از گذشت مدت زمان مورد نظر، بدون سود به شما بازگردانده خواهد شد.
همچنین این امکان را دارید تا مبلغ مورد نظر را در شرکتهای فعال در زمینه املاک و مستغلات سرمایهگذاری کنید.
در هر صورت، با انجام این کار، امکان مهاجرت و اقامت قانونی شما در ترکیه وجود داشته و می توانید در کنار اعضای خانواده (همسر و فرزندان زیر 18 سال) از مزایای کارت اقامت دائمی، حق شهروندی و پاسپورت ترکیه بهره مند شوید.
مهاجرت از طریق کارآفرینی در ترکیه
در نهایت، این امکان برای شهروندان خارجی وجود دارد تا با ایجاد یک کسب و کار قانونی و استخدام 50 شهروند ترک تبار، اقدام به کارآفرینی در این کشور کرده و کارت اقامت و حق شهروندی ترکیه را دریافت کند. لازم به ذکر است که حداقل تعداد تعیین شده توسط دولت ترکیه تا پیش از 2019 معادل 100 نفر بوده است.
هزینه مهاجرت به ترکیه
خوشبختانه از آنجا که سفر و مهاجرت به ترکیه نیاز به دریافت ویزا ندارد، هزینه اخذ ویزا از هزینه های مهاجرت به ترکیه حذف میشود.
اگر برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه اقدام کنید، به غیر از هزینه 50 تا 100 دلاری ادمیشن فی دانشگاه، هزینه ترجمه مدارک تحصیلی، هزینه شرکت در آزمون زبان تومر و دریافت مدرک زبان ترکی، هزینه ثبت نام در دانشگاه، هزینه خوابگاه و یا خانه و هزینه های جانبی دیگری از جمله هزینه نوتر کردن اجاره نامه (بین 80 تا 100 لیر)، هزینه خرید بیمه سلامت، هزینه پول خاک ترکیه (80 دلار)، هزینه کارت کیملیک (125 لیر)، هزینه افتتاح حساب بانکی، دریافت کد مالیاتی و مواردی از این قبیل به شما اضافه میشود.
در صورتی که قصد اجاره خانه در ترکیه را داشته باشید، باید نسبت به پرداخت هزینههای اقامتی، ثبت و نوتر کردن اجاره نامه، هزینه کد مالیاتی، عکس رنگی و پرداخت هزینه بیمه اقدام کنید.
این در حالی است که هزینه مهاجرت از طریق خرید خانه در ترکیه کمی فرق داشته و علاوه بر بودجه بیشتر، شامل کمیسیون آژانس املاک، مالیات خرید ملک، هزینه وکیل احتمالی، هزینه ترجمه مدارک، هزینه مترجم رسمی برای حضور در ضمن قرارداد، هزینه کارشناسی و ارزیابی ملک و موارد این چنینی میشود.
از آنجایی که هر یک از روش های مهاجرتی شامل هزینه های مختص به خود است، بهتر است با استفاده از راهنمایی کارشناسان مهاجرت نسبت به آینده خود در ترکیه تصمیمگیری کنید.