در این مطلب قصد داریم تا امکان تحصیل رایگان در کانادا در سال 2024 را مورد بررسی قرار داده و در مورد شرایط و مدارک مورد نیاز این طرح صحبت کنیم. اینکه آیا واقعاً امکان تجربه تحصیل رایگان در کانادا همانند دانشگاه های دولتی آلمان و فرانسه وجود دارد و یا اینکه در حد یک فرضیه بوده و پایه و اساسی در واقعیت ندارد!
وقتی که صحبت از مهاجرت تحصیلی رایگان به کانادا می شود، خیلی از افراد این طور فکر می کنند که شرایط تحصیل رایگان در کانادا برای تمامی دانشجویان بین المللی به طور پیش فرض فراهم بوده و همه می توانند از این مزیت استفاده کنند.
با اینکه بخش زیادی از بودجه سالانه سیستم آموزشی کشور کانادا توسط دولت فدرال تامین می شود، باز هم مبلغی تحت عنوان شهریه تحصیلی از دانشجویان بومی و بین المللی دریافت می شود. با این تفاوت که هزینه سالانه تحصیل دانشجویان بین المللی بین 2 تا 3 برابر بیشتر از شهروندان کانادایی و افراد دارای اقامت دائم این کشور است.
شاید این سوال برای شما مطرح شود که پس چرا برخی از افراد حرف از تحصیل رایگان در کانادا می زنند و چگونه می شود به عنوان یک ایرانی به این مهم دست پیدا کرد؟
با ما همراه باشید تا در ادامه شرایط جدید تحصیل کم هزینه و رایگان در کشور کانادا را با یکدیگر بررسی کنیم.
تحصیل رایگان در کانادا
به عنوان یک دانشجوی بین المللی، فرقی نمی کند که قصد تحصیل حضوری و یا تحصیل آنلاین در کانادا را داشته باشید، چون در هر صورت، به طور پیش فرض مشمول پرداخت شهریه و هزینه تحصیل در این کشور آمریکای شمالی هستید.
به طور پیش فرض هر دانشجوی بین المللی و متقاضی تحصیل در کانادا ملزم به اثبات داشتن توانایی مالی کافی برای پوشش هزینه های زندگی دانشجویی در طول یک سال بوده و در حال حاضر مبلغ مورد نیاز و تصویب شده در هر سال بین 10 تا 12 هزار دلار کانادا است.
اما این بدین معنی نیست که به طور کلی تحصیل رایگان در کشور کانادا محال بوده و به هیچ وجه قابل دستیابی نیست؛ بلکه شما می توانید با انتخاب رشته های تحصیلی ارزان در کانادا، هزینه های خود را تا حدی مدیریت کنید و یا اینکه از همان ابتدا به سراغ گزینه جذاب و البته چالش برانگیزی به نام بورسیه تحصیلی بروید.
در حال حاضر، تنها گزینه در دسترس و قابل دستیابی برای تجربه تحصیل رایگان در کانادا، استفاده از یکی از انواع بورسیه تحصیلی کانادا است. از این رو شما باید به طور همزمان برای اخذ پذیرش دانشگاهی و دریافت کمک هزینه، فاند و یا همان بورسیه تحصیلی دانشگاه اقدام کنید.
معمولاً اولویت ارائه کمک هزینه و بورسیه تحصیلی با شهروندان بومی و افراد دارای اقامت دائم کشور کانادا است و به همین خاطر سهمیه دانشجویان بین المللی در این بخش کمتر بوده و رقابت زیادی بر سر دریافت آن در بین دانشجویان بین المللی متقاضی ادامه تحصیل در کانادا وجود دارد.
اغلب بورسیه های تحصیلی کانادا به دانشجویان دارای شایستگی تحصیلی، پژوهشی، هنری و یا ورزشی اختصاص یافته و با داشتن رزومه تحصیلی و سوابق کاری معمولی نمی توان توقع دریافت بورسیه و تحصیل رایگان در کشور کانادا را داشت.
به طور کلی شرایط مورد نیاز برای درخواست بورسیه تحصیلی و تحصیل رایگان در کانادا شامل موارد زیر می شود:
- نمره زبان بالا در یکی از آزمون های زبان آکادمیک تافل، آیلتس، PTE، سلپیپ و یا دولینگو
- معدل تحصیلی GPA بالا (معمولاً معدل آخرین مدرک تحصیلی نظیر دیپلم، کارشناسی یا ارشد مدنظر قرار می گیرد و نباید کمتر از 17 باشد)
- بالا بودن نمرات دروس اصلی و رزومه تحصیلی درخشان
- وجود فعالیت های فوق برنامه و انواع پژوهش، مقاله علمی و سوابق کاری مرتبط با زمینه تحصیلی
- نبود شرط سنی و گپ تحصیلی (بستگی به مقررات دانشگاه و یا سازمان بورسیه دارد و ممکن است دامنه ای بین 22 تا حداکثر 30 سال برای مقاطع کارشناسی و ارشد و حداکثر 35 سال برای مقاطع دکترا و پست دکترا باشد)
- آمادگی دانشجو برای انجام انواع مصاحبه حضوری و آنلاین بورسیه تحصیلی کانادا
- ارائه برنامه تحصیلی، اهداف کاری آینده و انگیزه نامه کامل برای توجیه و ارائه دلایل قانع کننده به دپارتمان بورسیه در داشتن پتانسیل لازم برای استفاده از مزیت تحصیل رایگان در کانادا
- ارائه دو تا سه توصیه نامه از اساتید قبلی دانشگاه (برای مقاطع تکمیلی)
- نبود هیچگونه نقص در مدارک و اطلاعات ارائه شده در پرونده پذیرش و درخواست بورسیه تحصیلی
- هماهنگی کامل سوابق و پرونده تحصیلی دانشجو با رشته انتخابی و بورسیه مورد نظر
- ارائه نمرات آزمون های بین المللی نظیر GRE، ACT و یا GMAT (در صورت درخواست دانشگاه)
- ارائه نامه تمکن مالی بانکی (برای دریافت پذیرش اولیه از طرف دانشگاه، در صورت موفقیت دانشجو در اخذ بورسیه تحصیلی فول فاند، نیازی به ارائه نامه تمکن به سفارت کانادا نیست)
- ارائه برگه عدم سوءپیشینه و آزمایش مدیکال
باید به این نکته توجه داشته باشید که تعداد فرصت های در دسترس بورسیه تحصیلی و تحصیل رایگان در کانادا برای مقاطع تکمیلی ارشد و دکترا بسیار بیشتر از مقطع کارشناسی است و ممکن است برای دریافت فاند تحصیلی کارشناسی در کشور کانادا با چالش های بسیار بیشتری روبرو شوید.
یکی از موارد بسیار مهم در پروسه اخذ کمک هزینه تحصیلی و تحصیل رایگان در کانادا این است که در تمامی مراحل آمادگی کامل برای انجام مصاحبه بورسیه و ویزای تحصیلی داشته باشید و با اشراف به تمامی اطلاعات برنامه و انگیزه نامه تحصیلی، قدم به این مرحله بگذارید، چون هرگونه تناقض در اطلاعات ارائه شده به صورت کتبی و شفاهی ممکن است موجب شک بخش پذیرش و یا کنسولگری شود و موجب عدم موفقیت شما در این مرحله بسیار حساس شود.
موضوع مهم دیگر در رابطه با تحصیل رایگان در کشور کانادا این است که تمامی فاندها و کمک هزینه های دانشگاهی در این کشور به صورت کامل و فول فاند نبوده و ممکن است بنابر طرح موسسه و دانشگاه و نوع رشته و مقطع تحصیلی شما تنها برای هزینه چند ترم تحصیلی را پوشش دهد.
برای مثال، اگر یک دانشجوی بین المللی موفق به دریافت بورسیه تحصیلی فول فاند از یک دانشگاه کانادایی در مقطع کارشناسی شود، می تواند بدون نیاز به پرداخت شهریه و هزینه خوابگاه، تمام طول دوره تحصیلی خود که بالغ بر 4 سال می شود را به صورت رایگان در این کشور بگذراند.
در برخی موارد ممکن است بورسیه مورد نظر شامل پوشش هزینه های جانبی تحصیل و برگشت محدود به کشور مبدا در هر سال نیز شود. در مقابل، بورسیه تحصیلی نیمه تنها هزینه چند ترم تحصیلی دانشجو را پوشش داده و ممکن است شامل هزینه های خوابگاه و تجهیزات معمول دانشگاهی نشود.
از این رو شما باید تا زمان موافقت دانشگاه با پذیرش تحصیلی و دریافت جواب بورسیه منتظر بمانید تا بفهمید کمک هزینه شما شامل چه مواردی می شود، اینکه آیا نیاز به بودجه جداگانه برای پوشش هزینه های تحصیل و زندگی در کشور کانادا خواهید داشت و یا بورسیه شما فول فاند بوده و به شما امکان تحصیل رایگان در کانادا را می دهد.
همچنین لازم به ذکر است که امکان انجام کار دانشجویی برای حداکثر 20 ساعت در هفته برای شما در کانادا وجود دارد و شما می توانید بخشی از هزینه های معمول تحصیل و زندگی در این کشور را از این طریق پوشش دهید.
تحصیل رایگان پزشکی در کانادا
همان طور که در مطلب تحصیل پزشکی در کانادا به این موضوع اشاره کردیم، رشته پزشکی یکی از گران ترین و پرهزینه ترین رشته های تحصیلی در کشور کانادا است و نمی توان به سادگی به سراغ تحصیل رایگان پزشکی در کانادا رفت.
در واقع شهریه تحصیل در این رشته در دانشگاه های مختلف کانادا، به طور میانگین از مبلغ 27 هزار دلار تا 72 هزار دلار در سال متغیر است و این تفاوت فاحش هزینه به دلیل نوع دانشگاه و نوع رشته تحصیلی اتفاق می افتد.
شما می توانید در صورتی که دارای رزومه تحصیلی درخشان و نمرات بالای تحصیلی هستید، برای یکی از انواع بورسیه تحصیلی پزشکی کانادا از جمله Vanier اقدام کرده و تحصیل رایگان پزشکی در این کشور را تجربه کنید.
به طور پیش فرض شما باید برای درخواست پذیرش و بورسیه پزشکی کانادا موارد زیر را ارائه دهید:
- داشتن حداقل مدرک کارشناسی در زمینه زیست شناسی و رشته های مرتبط با پزشکی
- داشتن معدل GPA با میانگین نمره 3.5 تا 4.5 از آخرین مدرک تحصیلی
- برخورداری از نمره زبان آیلتس آکادمیک بالای 7
- داشتن نمره قابل قبول از آزمون های بین المللی MCAT و یا CASPer
- توصیه نامه اساتید دانشگاه
- ارائه مقاله و پژوهش های معتبر و قابل استناد
- انگیزه نامه قوی دانشجو
- ترجمه رسمی ریزنمرات تحصیلی و دانشگاهی
- ارائه نمرات آزمون GMAT و یا GRE برای مقاطع تکمیلی
در صورتی که به دلیل وجود رقابت و پیچیدگی زیاد بر سر دریافت بورسیه پزشکی، موفق به دریافت آن برای تجربه تحصیل رایگان در کانادا نشوید، می توانید به صورت جداگانه برای نامه پذیرش دانشگاهی و ویزای تحصیلی اقدام کرده و با حضور در کشور کانادا، از وام دانشجویی برای کمک هزینه استفاده کنید.
البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که این نوع از وام ها دارای بهره کمی هستند و شما باید حتماً به صورت قسطی نسبت به بازپرداخت آنها در اسرع وقت اقدام کنید. برای همین نباید این تصور را داشته باشید که وام دانشجویی مثل بورسیه دانشگاهی نیازی به پرداخت قسط و بازپرداخت ندارد!
در نهایت باید به این موضوع نیز توجه داشته باشید که رنکینگ و میزان شهرت دانشگاه کانادایی در میزان هزینه های تحصیل سالانه شما تاثیر بسزایی دارد و در صورت انتخاب یک دانشگاه به اصطلاح متوسط در کانادا (رده بالا در مقایسه با دانشگاه های ایران)، حداقل بین 5 تا 10 هزار دلار در میزان شهریه سالانه شما تفاوت داشته و می تواند در زمینه صرفه جویی در هزینه ها به شما کمک شایانی کند.
در نهایت به شما توصیه می کنیم که پیش از هر اقدامی برای تحصیل رایگان در کانادا، به خوبی در مورد جوانب این امر تحقیق کنید و با ارزیابی شرایط تحصیلی و مالی خود و البته استفاده از یک مشاوره تخصصی تحصیلی، بهترین گزینه را برای خود انتخاب نمایید.