مهاجرت به آلمان در سال 2023 و 2024 چگونه است؟ در این مطلب قصد داریم تا در مورد انواع روش های مهاجرت به آلمان نظیر مهاجرت تحصیلی و همچنین هزینه مهاجرت به کشور آلمان، شرایط و مدارک مورد نیاز و مرتبط با این موضوع صحبت کنیم.
همانطور که پیش از این در مطلب بهترین کشورها برای کار بعد از تحصیل در مورد آلمان صحبت کردیم، این کشور پرطرفدار، اقتصادی و پیشرفته اروپایی همواره یکی از بهترین گزینههای مهاجرتی در دنیا محسوب شده که هر ساله پذیرای مهاجران واجد شرایط زیادی از سراسر دنیا بوده است.
آلمان پنجمین کشور محبوب مهاجرتی است که بخاطر داشتن فاکتورهای مثبت متعددی از جمله اقتصاد پویا، سیستم آموزشی با کیفیت و فرصت های کاری فوق العاده بازار کار به یکی از اولویتهای اصلی مهاجران بدل شده است.
اما باید از همین ابتدا به این مسئله توجه داشته باشید که داشتن هدف و قصد از سفر موجه برای مهاجرت به کشور آلمان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بدون فراهم نمودن شرایط و مدارک قابل توجیه اولیه نمی توان به موضوع مهاجرت به آلمان تحقق بخشید.
مهاجرت به آلمان
همانطور که احتمالاً از این موضوع مطلع هستید، آلمان در قاره اروپا واقع شده و جزو اتحادیه اروپا و حوزه معتبر شینگن است. این بدین معنی است که برای ورود و مهاجرت به کشور آلمان نیاز به دریافت یکی از انواع ویزای شینگن آلمان را خواهید داشت و با دریافت ویزای آلمان، امکان سفر به سایر کشورهای این حوزه از جمله فرانسه، اسپانیا، سوئیس و سوئد و سایر 26 کشور این حوزه را خواهید داشت.
در حال حاضر انواع متداول مهاجرت به کشور آلمان بنابر هدف از سفر به چند دسته اصلی زیر تقسیم میشود:
- مهاجرت تحصیلی به آلمان
- مهاجرت کاری به آلمان
- مهاجرت از طریق کارآفرینی به آلمان
- مهاجرت از طریق پیوستن به خانواده در آلمان
- مهاجرت از طریق دریافت اجازه اقامت در آلمان
اگر شما هم به فکر مهاجرت به قاره اروپا هستید و اولویت اصلی شما مهاجرت به کشور زیبا و مدرن آلمان است، در ادامه این مطلب از موسسه مهاجرتی لتس گو یونی همراه ما باشید.
مهاجرت به آلمان روش تحصیلی
پیش از هر چیز باید به این مسئله توجه کنید که دریافت ویزای شینگن تایپ C سینگل، دابل و یا مولتی که دارای اعتباری حداکثر 90 روزه در حوزه شنگن است، به منزله داشتن شرایط مهاجرت دائمی به کشور آلمان نبوده و تنها برای مدت محدودی به شما این امکان را میدهد تا برای انجام اموری از جمله گردش، فعالیت تجاری، شرکت در یک رویداد و موارد مشابه به این کشور و یا سایر 26 کشور حوزه شنگن سفر کرده و در نهایت به کشور مبدا بازگردید.
برای همین نباید سفر توریستی و یا تجاری کوتاه مدت خود را به عنوان مهاجرت به کشور آلمان حساب کنید. در حال حاضر یکی از متداول ترین روش های مهاجرت به آلمان، مهاجرت تحصیلی به این کشور است و هر ساله دانشجویان بین المللی زیادی برای دستیابی به این هدف مهم تلاش میکنند.
در واقع، قرارگیری آلمان در لیست بهترین کشور برای تحصیل رایگان سبب شده تا مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل در دانشگاه های این کشور به اولویت های اصلی بسیاری از دانشجویان خارجی بدل شود.
برای این کار شما باید اول از همه دانشگاه و شهر مورد نظر خود در آلمان را انتخاب کرده و به وب سایت دانشگاه مراجعه کنید، سپس باید بنابر اطلاعات ارائه شده در داخل وب سایت، مدارک و شرایط مورد نیاز پذیرش تحصیلی را برای دانشگاه فراهم کرده و ارسال کنید، این شرایط به طور کلی شامل فاکتورهای زیر میشود:
- ترجمه رسمی ریزنمرات تحصیلی
- ترجمه رسمی آخرین مدارک تحصیلی
- برنامه تحصیلی و انگیزه نامه
- توصیه نامه اساتید دانشگاهی (برای مقاطع تکمیلی)
- رسید پرداخت هزینه ادمیشن فی دانشگاه (برای رسیدگی به درخواست پذیرش)
- مدرک زبان معتبر آلمانی و یا انگلیسی (برای مقطع کارشناسی ترجیحاً آلمانی و برای مقاطع بالاتر ممکن است انگلیسی نیز به کار بیاید)
- نامه تمکن مالی بانکی 3 ماهه اخیر (از جانب دانشجو و یا والدین به عنوان اسپانسر مالی)
- فرم درخواست تکمیل شده پذیرش تحصیلی دانشگاه
- ترجمه مدارک هویتی دانشجو
- اصل و کپی پاسپورت با حداقل 6 ماه اعتبار
- نمرات آزمون های بین المللی GRE و GMAT برای برخی از رشتهها
- نمونه کار عملی و پروژه های تحقیقاتی برای رشته هایی نظیر معماری
با آماده سازی این موارد، باید تمامی آنها را اسکن و آپلود کرده و برای دپارتمان پذیرش دانشگاه آلمانی ارسال کنید. باید توجه داشته باشید که پیش از زمان ددلاین دانشگاه و شروع ثبت نامه و ترم تحصیلی جدید این کار را انجام دهید.
در صورتی که از لحاظ رزومه تحصیلی، شرط سنی و گپ تحصیلی و شرایط مالی، دارای شرایط نامساعد نباشید، با درخواست پذیرش شما موافقت شده و نامه پذیرش تحصیلی برای شما ایمیل می شود، از این رو باید از این نامه پرینت گرفته و برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان، به سفارت این کشور در تهران مراجعه کنید.
معمولاً به دلیل کم هزینه و رایگان بودن دانشگاههای آلمان و کیفیت فوق العاده بالای سیستم آموزشی در این کشور، دریافت وقت سفارت آلمان، مصاحبه ویزای تحصیلی و ارزیابی پرونده های مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل زمان بر بوده و نیازمند دقت و توجه زیادی است.
به بیانی دیگر، هر ساله استقبال زیادی از شرایط بی نظیر تحصیلی در آلمان به عمل می آید و رقابت زیادی برای مهاجرت به این کشور از طریق تحصیل وجود دارد.
شما باید با مراجعه به وب سایت سفارت، وقت سفارت رزرو کرده و با حضور در محل خدمات ویزای آلمان، مراحل انگشت نگاری بیومتریک، تحویل مدارک ویزا، پرداخت هزینه های ویزا و مصاحبه ویزای تحصیلی را انجام دهید.
به دلیل شلوغی سفارت، ممکن است چندین ماه برای وقت سفارت و تصمیم گیری برای صدور ویزای آلمان شما زمان لازم باشد، برای همین بهتر است با دقت مدارک ویزای تحصیلی خود را که شامل موارد زیر میشود آماده کنید:
- فرم درخواست ویزای تکمیل و امضا شده
- رسید پرداخت هزینه درخواست ویزای تحصیلی (معادل 75 یورو)
- اصل و کپی پاسپورت معتبر با حداقل 6 ماه اعتبار
- آزمایش مدیکال (به درخواست سفارت)
- گواهی عدم سوءپیشینه (به درخواست سفارت)
- ترجمه ریز نمرات و آخرین مدارک تحصیلی
- نامه تمکن مالی بانکی برای اثبات توانایی پوشش هزینه های تحصیل و زندگی در آلمان
- مدرک زبان بین المللی آلمانی و یا انگلیسی
- پرینت نامه وقت سفارت
- پرینت نامه پذیرش تحصیلی دانشگاه
- رزومه تحصیلی موجه دانشجو
- رزرو هتل
- بلیط هواپیما
- ترجمه مدارک مالی، ملکی و هویتی
در صورتی که با درخواست ویزای تحصیلی شما موافقت شود، ویزای شینگن بلند مدت تایپ D با اعتبار حداکثر یک ساله و قابل تمدید برای شما صادر می شود که می توانید از طریق آن به رویای مهاجرت به آلمان تحقق ببخشید.
شما می توانید در خلال تحصیل به کار دانشجویی مشغول شده و پس از فارغ التحصیلی نیز با استفاده از ویزای جستجوی کار در این کشور مانده و به کار تمام وقت و زندگی در این کشور بپردازید.
مهاجرت به آلمان روش تحصیلی
همواره آلمان به عنوان یک کشور صنعتی با کمبود نیروی متخصص و ماهر روبرو بوده است و به طور مستمر به دنبال انواع نیرو در زمینه های مهندسی، تخصص IT، نیروی پزشکی و سایر رشته های تخصصی بوده است.
از این رو اگر فکر می کنید که دارای شرایط لازم برای مهاجرت کاری به آلمان هستید، باید نخست به دنبال شغل مورد نظر خود در این کشور باشید که قادر به جذب نیروی کار خارجی هستند، برای ویزای کار در آلمان درخواست دهید و با مهاجرت به آلمان، اقدام به اخذ مجوز اقامت کاری در این کشور نمایید.
اما در کنار این موارد، دریافت مجوز اقامت کاری در آلمان برای نیروی کار خارجی شامل شرایطی برای متقاضی و کارفرمای آلمانی می شود که به شرح زیر است:
- اینکه کمبود نیروی کار متخصص برای موقعیت شغلی مورد نظر در آلمان و اتحادیه اروپا وجود داشته باشد و کارفرماهای خارجی قادر به پر کردن موقعیت های شغلی با استفاده از نیروهای کار داخلی نباشند.
- اینکه شرایط کاری نیروی کار خارجی از لحاظ محیط و میزان حقوق مشابه سایر نیروهای کار در آلمان باشد.
- اینکه نیروی کار خارجی دارای شرایط مورد نیاز موقعیت شغلی از جمله تحصیلات و تجربه کاری مرتبط باشد.
- اینکه شرکت استخدام کننده نیروی کار خارجی دارای گواهی ثبتی و مجوزهای لازم برای فعالیت قانونی در آلمان باشد.
در صورتی که کارفرمای شما با تمدید قرارداد کاری موافقت کند، امکان تمدید مجوز اقامت کاری در آلمان وجود داشته و می توان بعد از گذشت 5 سال کاری مستمر و قانونی در این کشور برای کارت اقامت دائمی آلمان اقدام کرد و سرانجامی خوش را برای مهاجرت به آلمان متصور شد.
در حالت کلی درخواست ویزای کار و مهاجرت به کشور آلمان از طریق ویزای بلند مدت کار در این کشور شامل اهداف زیر میشود:
- استخدام و فعالیت در بازار کار آلمان: در صورتی که دارای جاب آفر معتبر از کارفرمای آلمانی هستید
- خویش فرما: اگر یک کسب و کار و تجارت را به صورت قانونی در آلمان راه اندازی کرده اید و می خواهید به عنوان یک فریلنسر در این کشور فعالیت کنید
- درخواست ویزای جاب سیکر یا همان جستجوی کار که دارای اعتبار 6 ماهه است و در صورتی به فرد داده میشود که دارای تحصیلات دانشگاهی در آلمان و 5 سال تجربه کاری باشد و در مدت زمان اعتبار ویزا موفق به پیدا کردن یک کار تمام وقت و موجه در این کشور شود. البته فرد باید دارای تمکن مالی کافی و بیمه سلامت برای تمام مدت زمان حضور خود در این کشور باشد.
در حالت کلی شما باید به عنوان متقاضی مهاجرت به آلمان از طریق ویزای کار دارای مهارت و تخصص بالا به عنوان یک محقق با دانش فنی خاص، یک پرسنل آموزشی و یا علمی برجسته، یک نیروی انتقالی بین شرکتی و یا یک مدیر و متخصص باشید و یا اینکه در زمینه شغلی شما کمبود نیروی کار زیادی در بازار کار آلمان وجود داشته باشد، شما دارای یک جاب آفر مطمئن و معتبر باشید و مدرک تحصیلی شما قابل شناسایی و ارزیابی با مدارک آلمانی باشد.
در نهایت مدارک مورد نیاز برای مهاجرت به آلمان از طریق ویزای کار در این کشور شامل موارد زیر میشود:
- دو فرم درخواست کامل و امضا شده
- دو قطعه عکس جدید و رنگی در اندازه پاسپورت
- اصل و کپی پاسپورت با حداقل 6 ماه اعتبار
- مدارک ملکی و اقامتی کشور مبدا
- بیمه سلامت اجباری کارفرمای آلمانی برای بازه زمان کار در این کشور
- جاب آفر معتبر و یا قرارداد شرکتی در آلمان که شامل جزئیات ساعات کاری، موقعیت کاری، میزان حقوق و غیره باشد.
- رزومه و سوابق کاری متقاضی که نشان دهنده مهارت ها و تجارب کاری فرد باشد.
- برگه تائیدیه اداره کار و استخدام فدرال آلمان (در صورت امکان)
- مدارک و گواهی های اثبات کننده مهارت های فنی و تخصص متقاضی
- کاور لتر حرفه ای که اهداف و مدت زمان کار و سایر جزئیات را به خوبی توضیح داده باشد.
- برگه عدم سوءپیشینه
- پرینت نامه وقت سفارت
- اصل و کپی مدارک هویتی
- بیمه سلامت و خدمات درمانی بین المللی و معتبر در حوزه شنگن
- اصل و کپی مدارک ازدواج (درصورت وجود)
- توصیه نامه سربرگ دار و حاوی جزئیات کامل کارفرمای قبلی در کشور مبدا
- نامه تمکن مالی 3 ماهه بانکی
- رسید پرداخت هزینه ویزا و انگشت نگاری بیومتریک
- مدرک زبان انگلیسی و یا آلمانی
با مهاجرت به کشور آلمان، اعتبار اقامت کاری شما معادل با اعتبار قرارداد کاری شما است، یعنی اگر قرارداد شما دارای اعتبار 2 ساله باشد، مجوز اقامت شما نیز 2 ساله خواهد بود و در صورت تائید کارفرما و استمرار شرایط کاری در آلمان، تمدید مجوز اقامت برای سالهای متمادی ممکن خواهد بود.
مهاجرت به آلمان روش کارآفرینی
یکی دیگر از روش های مهاجرت به آلمان، مهاجرت از طریق کارآفرینی است. طی این طرح مهاجرتی، کارآفرینان و سرمایه گذارانی که قادر به خلق فرصت های کاری در آلمان باشند، امکان مهاجرت طولانی مدت به این کشور را خواهند داشت. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که حداقل میزان سرمایه گذاری برای شرکت در این طرح 250 هزار یورو است.
همچنین شما باید برای ویزای خویش فرما و یا همان Self-employment درخواست دهید که در زیر مجموعه ویزای کار این کشور قرار می گیرد و نیازمند اثبات موارد زیر است:
- اینکه دارای بودجه مکفی برای شرکت در این طرح هستید.
- اینکه سرمایه گذاری شما به نفع اقتصاد آلمان می شود.
- اینکه سرمایه گذاری شما مورد نیاز شرایط فعلی دولت آلمان است.
اگر دارای شرایط پایدار کارآفرینی در آلمان باشید، به شما این اجازه داده میشود تا پس از گذشت 3 سال، اقامت خود را به صورت نامحدود در این کشور تمدید کنید. البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که علاوه بر بودجه و سرمایه گذاری موجه و قابل قبول، شما به یک بیزینس پلن قابل قبول و آشنایی نسبی با بازار کار آلمان نیاز داشته و باید از مهارت خوب زبان انگلیسی و یا آلمانی برخوردار باشید.
مهاجرت به آلمان روش خانوادگی
برای مهاجرت به کشور آلمان از طریق پیوست به خانواده، همسر و فرزندان زیر 16 سال متقاضی دارای اقامت دائم و یا حق شهروندی در آلمان می توانند برای این طرح درخواست دهند. از این رو مدارک اثبات تاهل و ازدواج همسر باید به دست سفارت برسد و همسر فرد دارای اقامت آلمان باید از حداقل مهارت زبان آلمانی با سطح A1 برخوردار باشد.
این در حالی است که الزام داشتن مهارت زبان آلمانی برای فرزندان زیر 16سال متقاضی وجود نداشته و می توانند به سرعت این زبان را در کشور مقصد بیاموزند.
البته در صورتی که فرزندان متقاضی بالای 16 سال باشند، باید مهارت زبان خود را با ارائه مدرک زبان معتبر آلمانی به سفارت این کشور اثبات کنند. لازم به ذکر است که در صورتی که فرد مقیم در آلمان دارای مجوز کار قانونی باشد، همسر وی نیز می تواند با مهاجرت به آلمان از مجوز کار برخوردار شود. این در حالی است که ویزای همسر فرد دارای اقامت در آلمان از شرایط مشابهی با وی برخوردار خواهد بود.
در صورتی که فرد دارای اقامت در آلمان دارای حق شهروندی و تابعیت این کشور باشد، شرایط همسر و فرزندان وی تفاوت داشته و با سرعت بیشتری روند مهاجرت آنها پیگیری میشود.
چنانچه فردی دارای حق شهروندی آلمان نباشد و به عنوان یک نیروی کار خارجی دارای مهارت در این کشور اقامت داشته باشد، می تواند برای کارت EU Blue درخواست دهد. این کارت برای افراد دارای مهارت فنی و تخصصی دارای تحصیلات دانشگاهی ارائه می شود و مناسب افرادی است که از قبل جاب آفر و پیشنهاد کاری خود را در این کشور دریافت کرده و دارای حداقل درآمد سالانه 50.800 هزار یورویی هستند. این کارت برای 4 سال اعتبار داشته و امکان تبدیل آن به کارت اقامت دائم آلمان وجود دارد.
از این رو اگر فردی تمایل به تبدیل کارت EU Blue خود به کارت اقامت دائم شنگن داشته باشد، باید علاوه بر مهارت بالای زبان آلمانی و توانایی پوشش هزینه های زندگی، از 33 ماه تجربه کاری در این کشور برخوردار باشد و فرصت کاری قابل تمدید و مطمئنی به وی ارائه شده باشد.
روش های دیگر مهاجرت به کشور آلمان شامل روش ثبت شرکت تجاری در آلمان، ازدواج با شهروند و فرد دارای اقامت دائم در آلمان و روش های نامتعارفی نظیر پناهندگی میشود.
در صورتی که تمایل به مهاجرت به کشور آلمان را دارید، بهتر است در مورد شرایط فعلی خود و تمامی روشهای موجود تحقیق و بررسی کرده و با استفاده از مشاوره کارشناسان امور حوزه شنگن، بهترین انتخاب را برای آینده خود انجام دهید.
هزینه مهاجرت به آلمان
در حال حاضر هزینه درخواست انواع ویزای شینگن کوتاه مدت آلمان و ویزای ترانزیت این کشور معادل 80 یورو است، این در حالی است که هزینه درخواست ویزای آلمان برای متقاضیان 6 تا 12 سال برابر با 40 یورو و برای متقاضیان زیر 6 سال رایگان است.
اما در صورتی که قصد دریافت یکی از انواع ویزای بلند مدت تایپ D آلمان را داشته باشید، هزینه مهاجرت به آلمان شما از جنبه درخواست ویزا معادل 75 یورو خواهد بود. در صورتی که متقاضی ویزای بلند مدت شنگن زیر 18 سال باشد، هزینه درخواست ویزا 37.5 یورو خواهد بود.
هزینه مهاجرت به آلمان تنها به هزینه درخواست ویزای شنگن محدود نشده و شامل ترجمه رسمی مدارک، رزرو و خرید بلیط پرواز، بلیط هتل، گواهی عدم سوءپیشینه، آزمایش مدیکال و بیمه سلامت معتبر و بین المللی میشود.
در صورتی که تمایل دارید، از طریق تحصیل در این کشور، مهاجرت کنید، میتوانید از شرایط ویژه تحصیل در آلمان که توسط لتسگو یونی ارائه میشود، استفاده نمایید، کافیست اولین قدم را محکم بردارید و با مشاوره تخصصی لتسگو یونی خود را با سایرین متمایز نمایید.