اگر قصد ادامه تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور را داشته باشید، مطمئناً با خیلی از اصطلاحات پذیرش تحصیلی روبرو خواهید شد که نداشتن درک درستی از مفهوم آنها شما را با مشکل مواجه خواهد کرد. مواردی متداولی نظیر اینکه ادمیشن چیست و اپلای تحصیلی و یا فاند تحصیلی چه معنایی دارد؟

پیش از این در مورد مطالبی از جمله گپ تحصیلی چیست؟ با شما صحبت کردیم، اما این بار قصد داریم تا به طور مفصل به جزئیات اصطلاحات پذیرش تحصیلی و توضیح آنها به شما بپردازیم تا بتوانید به راحتی فرآیند پذیرش دانشگاه خود را پیگیری کنید.

اصطلاحات اپلای

Apply

اپلای به معنای درخواست پذیرش تحصیلی و یا ثبت درخواست از یک دانشگاه خارجی است که معمولاً به صورت آنلاین انجام می‌گیرد و یکی از اصطلاحات پذیرش تحصیلی پرکاربرد است.

Free apply

فری اپلای خدمت جدیدی است که برخی از دانشگاه‌ها به نمایندگی‌های اعزام دانشجو اعطا کرده‌اند. در واقع با امکان فری اپلای یا همان پذیرش رایگان دانشگاه های خارجی تمامی امور آماده سازی مدارک و ارسال پرونده تحصیلی دانشجو به دانشگاه مورد نظر به صورت رایگان انجام خواهد شد. 

Application Form

به فرم درخواست پذیرش تحصیلی که باید به عنوان یکی از مدارک مهم تکمیل، امضا و ارسال شود می‌گویند.

Fund

کمک هزینه و یا بورسیه تحصیلی است که توسط دانشگاه، ارگان‌های دولتی و یا خصوصی به دانشجوی واجد شرایط تعلق می‌گیرد. در همین رابطه واژه Full fund نیز به معنای کمک هزینه کامل تحصیلی دانشجو است که پوشش تمام شهریه دانشگاه را شامل می شود. فاند نیز از اصطلاحات پذیرش تحصیلی متداول به شمار می‌رود.

SOP- statement of purpose

همانطور که در مطلب Sop چیست به این موضوع پرداختیم، SOP یک مدرک تحصیلی مهم است که با نام‌های انگیزه نامه، بیانیه هدف، اهداف تحصیلات تکمیلی و یا کاور لتر شناخته می‌شود و برای توضیح اینکه چه کسی هستید، چرا درخواست داده‌اید، اهداف آینده شما چیست و مواردی از این قبیل می‌پردازد.

Cover Letter

نام دیگر انگیزه نامه SOP که در برخی از وبسایت های دانشگاهی و شرایط پذیرش استفاده می‌شود.

Study plan – Letter of explanation

یکی دیگر از مدارکی که ممکن است در فرآیند اپلای و درخواست پذیرش از دانشگاه از شما گرفته شود برنامه تحصیلی یا همان استادی پلن است. نامه‌ای که اهداف و مقاصد شما را به طور شفاف برای سال تحصیلی پیش رو توصیح می‌دهد.
علاوه بر پروسه پذیرش، وجود برنامه تحصیلی برای ویزای تحصیلی کانادا و ویزای سایر مقاصد تحصیلی مشهور دنیا مورد نیاز خواهد بود.

Resume

رزومه و یا همان سوابق تحصیلی، مقالات و پژوهش‌های مرتبط با رشته تحصیلی فرد است که به طور خلاصه در یک تا دو صفحه ارائه می‌شود. 

CV

مخفف Curriculum Vitae و با ماهیتی شبیه به رزومه تحصیلی است که به طور خلاصه و محدود نیست و می تواند سوابق کاری و تحصیلی فرد را بدون محدودیت ارائه دهد.

Deadline

یکی دیگر از اصطلاحات پذیرش تحصیلی ددلاین یا ضرب‌العجل است که به معنای آخرین مهلت اعلام شده توسط دانشگاه برای انجام اموری نظیر تکمیل مدارک تحصیلی، ثبت نام دانشگاه و یا ارسال مدارک پشتیبان است.

Transcript

به طور معمول متقاضی باید ریز نمرات دوران تحصیلی خود را ترجمه رسمی کرده و به عنوانی بخشی از مدارک تحصیلی برای دپارتمان پذیرش دانشگاه بفرستد. به این نمرات Transcript گفته می‌شود. 

Letter of recommendation

در اغلب موارد، دپارتمان پذیرش دانشگاه های خارجی برای ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکترا یک تا دو توصیه نامه اساتید یا همان LOR را مطالبه می‌کنند. این مدرک در واقع نشان‌دهنده جزئیات شخصیتی، مهارتی و اجرایی فرد در زمینه تحصیل و انجام پروژه بوده و تائید مهارت، توانایی و دستاوردهای دانشجو را از جانب اساتید و یا کارفرما به نمایش می‌گذارد.

Letters of reference

نام دیگر توصیه نامه دانشگاه و اساتید دانشگاهی است که معمولاً برای مقاطع تکمیلی مورد نیاز خواهد بود.

Admission

ادمیشن به معنای دریافت پذیرش از یک دانشگاه و تائید ورود است که به واسطه ارسال مدارک و ارزیابی آنها صورت می‌گیرد.

Admission letter - Acceptance Letter 

چنانچه با درخواست پذیرش تحصیلی، تمکن مالی و مدارک ارسالی  و شرایط کلی دانشجو موافقت شود، نامه پذیرش تحصیلی یا همان ادمیشن لتر برای فرد ارسال می‌شود که برای پروسه ویزای تحصیلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

Admission fee –Application fee

برای ارسال درخواست پذیرش تحصیلی به هر یک از دانشگاه‌های خارجی شما ملزم به پرداخت آنلاین هزینه ارزی پذیرش یا همان ادمیشن فی به مبلغ 50 تا 100 دلار به دانشگاه هستید.

Conditional admission or acceptance

ممکن است در برخی موارد، متقاضی ادامه تحصیل در دانشگاهی خارجی بخاطر پاس نکردن دروس پیش نیاز، نداشتن مدرک زبان و یا نمره پایین زبان، پذیرش مشروط دریافت کند. این بدین معنی است که بدون گذراندن دوره آموزشی و دریافت مدرک مورد نیاز اجازه تحصیل در دانشگاه را نخواهد داشت.

Prerequisite courses

به دوره های پیش نیازی که دارنده پذیرش مشروط باید آنها را بگذراند، پریکوئیزیت گفته می‌شود.

Letter of introduction

مدرک مهمی به نام معرفی نامه است که پس از موافقت با مجوز تحصیل کشوری نظیر کانادا از طرف سفارت برای شما ارسال می شود که دارای شماره مرجع است و به هنگام ورود به بخش مرزی کانادا برای صدور مجوز تحصیل یا استادی پرمیت از شما دریافت می‌شود.

Study permit

استادی پرمیت، مجوز تحصیل در کانادا است که به همراه یک ویزای توریستی visitor visa فرد را قادر به ورود به کشور و تحصیل در دانشگاه های کانادا می‌کند.

Co-op 

آموزش تعاونی و مشارکتی که به Co-op معروف است از ترکیب آموزش تئوری کلاسی و تجارب کاری و عملی تشکیل می‌شود.

Intern- Internships

به کارآموزی در حین تحصیل گفته می‌شود که معمولاً دانشجو برای تکمیل یک پروژه به طور رایگان برای یک شرکت مرتبط با زمینه تحصیلی کار می‌کند تا از این طریق تجربه کاری کسب کرده، دایره ارتباطات خود را گسترش دهد و این موضوع را محک بزند که به نوع خاصی از آن شغل علاقه مند است یا خیر.

Tuition fees

به شهریه تحصیلی پرداختی دانشجو به دانشگاه برای هر ترم تحصیلی و یا یک سال تحصیلی که از دو ترم تشکیل می شود، تویشن فی می گویند. شهریه پرداختی هزینه واحدهای درسی، کلاس ها و استفاده از تجهیزات دانشگاه از جمله آزمایشگاه و کتابخانه را پوشش می‌دهد.

Proof of fund

به مدرک و نامه تمکن مالی گفته می‌شود که از بانک دریافت شده و برای اثبات داشتن توانایی پوشش هزینه‌های تحصیل و زندگی به دانشگاه و سفارت یک کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

Custodian declaration

اگر با سن زیر 18 سال قصد ادامه تحصیل و دریافت پذیرش تحصیلی کشوری خارجی را داشته باشید متقاضی minor محسوب شده و باید فرم رضایت قیم و سرپرست قانونی را به همراه مدارک تحصیلی ارسال کنید.

Study Gap

یکی از شرایط مهم موافقت با پذیرش تحصیلی و ویزای دانشجویی کشورهای خارجی نداشتن شرط سنی و گپ تحصیلی بیش از اندازه است، برای مثال اگر با 30 سال سن قصد تحصیل در مقطع کارشناسی را داشته باشید، دارای گپ تحصیلی زیاد محسوب می شوید که شانس موفقیت شما را کم می‌کند.

Work permit

اگر موفق به دریافت پذیرش تحصیلی و ویزای دانشجویی کشوری نظیر کانادا شوید، می توانید با استفاده از مجوز کار و یا همان ورک پرمیت، تا حداکثر 40 ساعت در هفته به کار پاره وقت مشغول شوید.

Work on-campus

به کارهای دانشجویی داخل محوطه دانشگاه آن کمپوس گفته می‌شود.

Work off-campus

به کارهای دانشجویی خارج از دانشگاه آف کمپوس گفته می‌شود.

financial aid

به هرگونه کمک هزینه تحصیلی از جانب دولت، دانشگاه، سازمان‌ها و موسسات آموزشی که شامل جوایز تحصیلی، وام، بورسیه شهریه و یا بورسیه کامل می شود فایننشال اید می‌گویند.

Scholarship- Fellowship

به انواع کمک هزینه و بورسیه تحصیلی دولتی و دانشگاهی برای مقاطع کارشناسی، ارشد و دکترا می‌گویند. البته فلوشیپ معمولا برای سطوح تکمیلی دانشگاه است.

Loan

به وام دانشجویی گفته می شود که همانند وام بانکی باید به صورت قسطی بازپرداخت شود. 

Grade point average - GPA 

در سیستم آموزشی کشورهای خارجی نظیر کانادا به معدل نهایی مدارک تحصیلی GPA گفته می‌شود.

Thesis Based

به دوره های مقطع کارشناسی ارشد و دکترا دارای پایان نامه تزیز گفته می‌شود.

non-thesis Based

در عین حال دوره های آموزشی دانشگاه که بدون پایان نامه است به نام non-thesis شناخته می‌شود.

International applicant

به هنگام درخواست پذیرش تحصیلی و ویزای دانشجویی، به متقاضیان بومی دارای اقامت دائم و یا حق شهروندی Domestic گفته شده و به دانشجویان خارجی و بین المللی اینترنشنال می‌گویند.

Undergraduate programs

به رشته های تحصیلی مقطع کارشناسی و یا همان لیسانس گفته می‌شود.

Graduate programs

به رشته های تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد  و یا دکترا گفته می‌شود.

Admission requirements

به شرایط تعیین شده و مورد نیاز برای درخواست پذیرش تحصیلی دانشگاه گفته می‌شود که از آن جمله می توان به مدرک زبان، شرط معدل، آزمون ورودی و مواردی از این قبیل اشاره کرد.

Portfolio

عموماً برای ادامه تحصیل در  رشته‌هایی نظیر معماری و نقشه کشی ارائه نمونه کارهای قبلی و یا همان پورتفولیو به دانشگاه مورد نظر نیاز خواهد بود.

English Proficiency

از شرایط الزامی اغلب دانشگاه‌های خارجی داشتن دانش و مهارت بالای آکادمیک زبان انگلیسی است که به آن انگلیش پرافیشنسی گفته می‌شود.

Test scores

برای دریافت پذیرش تحصیلی برخی از رشته های تحصیلی نظیر مهندسی و یا مدیریت نیازمند ارائه نمرات آزمون‌هایی نظیر GMAT و یا GRE در کنار نمرات درسی و مدرک زبان هستید که به آن تست اسکورز گفته می‌شود.

Withdraw

به فرآیند حذف درس و یا انصراف از تحصیل گفته می‌شود.

Major

با دریافت پذیرش تحصیلی و ویزای دانشجویی می توانید برای یک رشته تحصیلی اصلی یا همان میجر اقدام کنید.

Minor

در کنار انتخاب یک رشته تحصیلی اصلی میجر این امکان را دارید تا دوره های جنبی و گرایش هایی به نام ماینر را در جهت ارتقاء سطح آموزشی و اطلاع از جنبه های مختلف رشته تحصیلی خود انتخاب کنید.

Electives

به دروس و واحدهای اختیاری گفته می‌شود.

Compulsory courses

به دروس اجباری و الزامی یک رشته و مقطع تحصیلی در دانشگاه گفته می‌شود.

Dissertation

همان پایان نامه است که معمولاً در مقطع تحصیلی دکترا از آن استفاده می‌شود.

Credits

به واحدهای درسی هر رشته تحصیلی گفته می‌شود.

Double major

در برخی از برنامه های تحصیلی دانشگاهی، بنابر رزومه و سوابق تحصیلی دانشجو اجازه ادامه تحصیل هم زمان در دو رشته به وی داده می‌شود.

Associate Degree

همانند مدرک کاردانی در ایران، با تکمیل دوره تحصیلی تمام وقت 2 ساله در کالج و یا دانشگاه، مدرک Associate به دانشجو داده خواهد شد.

RA

مخفف Research Assistantship به معنی دستیار تحقیقات و پژوهش است که به عنوان یک موقعیت شغلی داخل دانشگاه، دانشجو بر روی یک پروژه کار کرده و در ازای فعالیت در این تحقیق دانشگاهی از استاد و دانشگاه حقوق دریافت می‌کند.

TA

مخفف واژه Teaching Assistantship به معنی دستیار آموزش و یا همان استادیار است و همانطور که از نامش پیداست، دانشجو در امر تدریس یک درس به استاد کمک کرده و در ازای این فعالیت حقوق دریافت می‌نماید.

Credentials

به سوابق تحصیلی، مدارک، گواهی، اعتبار نامه، توصیه نامه و مواردی از این قبیل گفته می‌شود.

Defer

در صورت موفقیت در دریافت پذیرش تحصیلی، چنانچه تحت هر شرایطی امکان ثبت نام در دانشگاه در ترم تحصیلی پیش رو برای شما وجود نداشته باشد، می‌توانید برای اصلاح امور، تقاضای تاخیر در ثبت نام و یا همان دیفر دهید. در صورت موافقت با درخواست، شما برای یک ترم تحصیلی فرصت دارید تا مشکلات پیش آمده را حل و فصل کنید.

شما می‌توانید برای اطلاع از سایر جزئیات دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی و ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور به وبسایت lets go uni مراجعه کرده و در صورت تمایل از ارزیابی آنلاین و مشاوره تخصصی کارشناسان ما بهره مند شوید.