در این مطلب به اقامت پس از تحصیل در امریکا می‌ پردازیم. آمریکا همواره ید طولایی در جذب استعدادها و تخصص‌ها از سرتاسر جهان داشته و از جهات مختلف بهترین گزینهٔ ممکن برای ادامهٔ تحصیلات عالیه بوده است. استعدادهایی که اغلبشان اقامت پس از تحصیل در آمریکا را ترجیح داده و خود را در محیطی ایده‌آل برای کار و زندگی و تعقیب رویاهای علمی و شغلی خود می‌بینند و همانجا ماندگار می‌شوند.

دانشجویان بین‌المللی از این نظر که به عنوان یک دانشجو و با مجوز تحصیل وارد این کشور شده‌اند، امتیاز قابل توجهی نسبت به سایر مهاجران و افراد غیرمقیم در آمریکا دارند که از سایر روش های مهاجرت بهره برده اند. اکثر این افراد از ویزایی موسوم به F-1 برخوردارند و بعد از فارغ التحصیلی، درهای زیادی به رویشان باز است. چرا که ویزای تحصیلی آنها به شیوه‌های مختلفی مسیر اقامت بعد از تحصیل در آمریکا را باز می‌کند. 

اقامت پس از تحصیل در امریکا چگونه است؟

اقامت تحصیلی آمریکا

به عنوان دانش آموختهٔ یکی از موسسات آموزش عالی در آمریکا، چند گزینهٔ مشخص برای اقامت بعد از تحصیل در امریکا پیش روی شماست. فقط این را مد نظر داشته باشید که مستقل از اینکه کدام یک از این راه‌ها را انتخاب می‌کنید، پروسهٔ اقامت دائم آمریکا می‌تواند سال‌ها طول بکشد. با این وجود می‌توانید در حین طی کردن این فرایند، مشغول به کار باشید و شانس اقامت را بیشتر کنید. در ادامه به تعدادی از راه های اقامت بعد از تحصیل در امریکا از طریق استخدام خواهیم پرداخت. 

اقامت تحصیلی آمریکا از طریق استخدام شیوهٔ OPT

مسیر Optional Practical Training یا به طور مخفف OPT یکی از راه‌های مرسوم برای دارندگان ویزای تحصیلی F1 است. متقاضیان تحصیل در آمریکا در مقطع لیسانس و مقاطع بالاتر می‌توانند از این شیوه استفاده کنند و مدت زمان ۱۲ ماه پس از فارغ التحصیلی در خاک آمریکا بمانند و دنبال کار مناسب بگردند. تنها شرط لازم برای استفاده از این شیوه، دریافت مدرک تحصیلی در آمریکا و یا گذراندن یک سال تحصیلی کامل در خاک این کشور است. 

برای دانشجویانی که در یکی از حوزه‌های STEM تحصیل کرده‌اند این زمان تا ۲۴ ماه قابل تمدید است اما باید توجه داشت که این  طرح بیست و چهار ماهه ظرفیت محدودی دارد و ممکن است شامل همگان نشود. محض یادآوری حوزه‌های مذکور شامل علوم پایه Science، فناوری Technology، مهندسی Engineering و ریاضیات یا Mathmathic هستند و اگر رشتهٔ تحصیلی شما در یکی از این حوزه‌ها باشد شانس استفاده از مهلت دو سالهٔ کاریابی را خواهید داشت. 

اگر در نهایت تصمیمتان به استفاده از این شیوه منتهی شد، توجه کنید که:

  • استخدام باید در شغلی مرتبط با رشتهٔ تحصیلی فرد باشد.
  • فرم‌های مجوز کار باید در USCIS ثبت شود.
  • اگر پیش از پایان تحصیل در OPT پذیرفته شوید، نهایتا هفته‌ای ۲۰ ساعت اجازه کار خواهید داشت. 

یکی از راه‌های جستجو برای مشاغل OPT مراجعه به بخش مشاورهٔ دانشجویان خارجی در خود دانشگاه یا استفاده از سایت‌هایی مثل OPT Nation است. در نظر داشته باشید که به خاطر مهلت یک ساله‌ای که دارید، بهتر است به دنبال قراردادهای کوتاه مدت بگردید. اگر یک کارفرمای مناسب پیدا شد و استخدام شدید و عملکرد رضایت‌بخشی از خود نشان دادید، احتمالش هست که کارفرما اسپانسر شما شود و درخواستی مبنی بر تغییر ویزای شما به H-1B ثبت کند.

هر کدام از این شیوه‌ها مزایای خود را دارند اما خوبی OPT در ریسک پایین آن است. چون فرد فارغ التحصیل می‌تواند با یک تیر چند نشان بزند. هم کار کند و هم ارتباطات بیشتری در حوزهٔ تحصیلی خودش ایجاد نماید که برای اسپانسری بدرد می‌خورد و هم خود را به عنوان یک نیروی کار ارزشمند برای کارفرمایان بالقوه در آینده اثبات نمایند. 

اقامت پس از تحصیل در امریکا چگونه است؟

اقامت تحصیلی آمریکا از طریق ویزای H-1B

یکی از گزینه‌های موجود برای اقامت پس از تحصیل در آمریکا، تغییر ویزای F1 به ویزای H-1B است که باید با کمک یک کارفرمای آمریکایی و تحت پوشش اسپانسری وی انجام پذیرد. یک دانشجوی بین‌المللی با ویزای H-1B می‌تواند تا ۶ سال در خاک آمریکا کار و زندگی کند و تنها شرط لازم آن، متقاعد کردن USCIS نسبت به این واقعیت است که شما با توجه به حوزهٔ تحصیلی خود، بهترین کاندید ممکن برای شغل مورد نظر هستید. 
در این شرایط و اگر به مدت ۵ سال پیاپی در همان کمپانی باقی ماندید، کارفرما می‌تواند درخواست اقامت دائم شما را از طریق استخدام ثبت نماید. این گزینه که از آن با عنوان employment-based permanent residency یاد می‌شود، مدت ویزای H-1B فرد را از محدودیت ۶ ساله فراتر می‌برد و اگر در بازهٔ زمانی شش ساله شغلتان را عوض کنید، باید مجددا برای ویزای H-1B‌ درخواست دهید.  

اقامت تحصیلی آمریکا از طریق گرین کارت

بیراه نیست اگر دریافت کارت اقامت آمریکا را مهمترین هدف یک غیرآمریکایی مقیم در این کشور بدانیم. اتفاقی که خوشبختانه برای دانشجویان بین‌المللی تا حدودی آسانتر بوده و تعدادی از مقدمات آن به خودی خود طی شده است. دلیلش هم این است که این افراد مدت زمان قابل توجهی را به صورت کاملا قانونی در خاک آمریکا سپری کرده‌ و از این بابت در اولویت بالاتری جهت دریافت گرین کارت قرار دارند. 

اگر ویزای H-1B اجازهٔ اقامت بعد از تحصیل در امریکا را تنها به مدت محدود به ۶ سال ایجاد می‌کند، گرین کارت کلید دستیابی به اقامت دائم در این کشور است. دارندهٔ گرین کارت آمریکا می‌تواند در هر نقطه‌ای از این کشور مشغول به کار شده، از حمایت‌های مالی برخوردار شود و بطور مادام العمر در این سرزمین زندگی کند. با این تفاسیر عجیب نیست که تقاضا برای گرین کارت به شدت بالا باشد و دریافت آن، کار چندان آسانی نباشد و یک چند سالی هم طول بکشد.  

اقامت پس از تحصیل در امریکا چگونه است؟

بهترین سناریوی ممکن برای دریافت گرین کارت از طریق استخدام

اقامت بعد از تحصیل در آمریکا از طریق گرین کارت یک شیوهٔ مرسوم با شانس موفقیت بسیار بالا دارد و آن هم درخواست و ضمانت کارفرمای شما به عنوان یک نیروی کار ارزشمند برای کمپانی است. یعنی فرد متقاضی ویزای دیگری در اختیار دارد و به طور کامل در شغل و حرفه‌ٔ کنونی‌اش جا افتاده و ارزش خود را اثبات کرده است و کارفرما در پروسهٔ درخواست گرین کارت نقش اسپانسر وی را بازی می‌کند.

فقط این نکته را مد نظر داشته باشید که دریافت کارت اقامت آمریکا فقط در حالت استخدام محور یا به قولی employed-based petition انجام نمی‌شود و به صورت خویش فرما یا self-based petition هم قابل درخواست است. 

اقامت پس از تحصیل در کشور آمریکا از طریق اسپانسرشیپ

اگر یکی از اقوام درجه یک شما شهروند آمریکا باشد، می‌تواند برای کارت اقامت آمریکا اسپانسر شما شود. این فامیل درجه یک می‌تواند همسر، فرزند بالای ۲۱ سال، والدین یا خواهر یا برادر شما باشد. تنها کار لازم این است که از طریق فرم I-130 رابطهٔ خویشاوندی شما با فرد مذکور ثابت شود و دیگر باقی ماجرا دنگ و فنگ خاصی نخواهد داشت. برای اطلاعات بیشتر در این باره از مشاورین همیشه در دسترس لتسگو یونی کمک بگیرید یا خودتان به لینک Family of US Citizens مراجعه بفرمایید. 

اقامت تحصیلی آمریکا از طریق ازدواج 

همسر و یا نامزد فرد متقاضی می‌تواند اسپانسر شده و درخواست ویزا یا اقامت دائم از طریق او ثبت شود. نکته مهم اینکه ازدواج با یکی از شهروندان آمریکا به خودی خود اقامت دائم شما را تضمین نخواهد کرد. این فرایند نیازمند گذر از یک پروسهٔ تعیین شده است تا صحت و سقم ازدواج بررسی شود و مثلا کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه نباشد. 

اقامت تحصیلی آمریکا از طریق پناهندگی 

کسانی که در آمریکا پناهنده شده و یک سال تمام را در این کشور گذرانده باشند، می‌توانند برای دریافت گرین کارت آمریکا درخواست دهند. شرط لازم اینست که در زمان درخواست گرین کارت ثابت کنید که هنوز در شرایط پناهندگی قرار دارید و همانند زمانی که درخواست پناهندگی کرده‌اید، کماکان نیازمند کمک هستید.

گفته می‌شود که یکی از عوامل کلیدی در موفقیت فرد برای استفاده از این شیوه، عدم خروج از آمریکا و عدم مسافرت به سرزمین مبدا خود برای یک زمان قابل توجه است. چرا که در غیر اینصورت، امکانش هست که تصمیم گیرندگان به شرایط پناهندگی شما شک کرده و درخواست شما رد شود. 

اقامت پس از تحصیل در امریکا چگونه است؟

اقامت تحصیلی آمریکا از طریق خدمت ارتش

تمام دانشجویان خارجی که به مدت ۲ سال در یکی از دانشگاه‌های آمریکا تحصیل کرده‌اند، می‌توانند بدون داشتن کارت اقامت آمریکا در ارتش این کشور استخدام شده و در موقعیت‌های خاصی مثل پزشکی و پرستاری یا به عنوان مترجم مشغول کار شوند. با این تفاوت که فقط دارندگان گرین کارت و شهروندان مقیم می‌توانند به درجات بالای نظامی برسند یا از یک سری دسترسی‌ها و مزایای امنیتی خاص برخوردار باشند.

استخدام در ارتش شاید سرراست‌ترین مسیر به سمت اقامت دائم آمریکا نباشد اما قطعاً شانس فرد را بالا می‌برد و با برداشتن مدت زمان ۵ ساله‌ٔ اقامت در خاک این کشور که برای دریافت شهروندی لازم است، سرعت دستیابی به اقامت دائم را بالا می‌برد. فقط باید توجه داشت که خود ارتش حق ندارد در پروسهٔ شهروندی فرد دخالت کند و قانونی که از آن صحبت کردیم ممکن است در آینده برقرار نباشد. 

پیش از فارغ التحصیلی چه باید کرد؟ 

به عنوان یک دانشجوی خارجی و دارندهٔ ویزای F-1 راه‌های زیادی برای اقدام جهت اقامت بعد از تحصیل در امریکا وجود دارد. اما حواسمان باشد که نباید دیر اقدام کنیم و تنها چند ماه مانده به فارغ‌التحصیلی به تقلا بیفتیم. خوشبختانه روش‌های مختلفی برای اقدام سریع وجود دارد که یکی از آنها کارآموزی بدون حقوق در هنگام تحصیل است. این دورهٔ کارآموزی می‌تواند تجربهٔ بسیار ارزشمندی برای فرد باشد و متقاضی اقامت بعد از تحصیل در آمریکا را در مسیر پیدا کردن شغل مناسب چند پله جلو بیندازد. 

فایدهٔ دیگر کارآموزی آشنایی با پروسهٔ دریافت ویزا و نیازمندی‌های مرتبط با آن  و کمک به کارفرماهای آینده برای به جریان انداختن این فرایند است. به علاوه در این مدت می‌توانید فرصت را مغتنم شمرده و روی مهارت‌ خود در مصاحبه کاری تمرکز کرده  و در ایجاد یک رزومه برجسته و قابل قبول تجربهٔ بیشتری پیدا کنید. چون کارفرمایان با دیدن یک رزومهٔ درست و درمان تمایل بیشتری به سرمایه‌گذاری روی شما پیدا می‌کنند و این یکی از مهمترین عناصر موفقیت در فرایند اقامت بعد از تحصیل در آمریکا است. 

اقامت پس از تحصیل در امریکا چگونه است؟

انواع کارآموزی یا استخدام برای دارندگان ویزای F-1

اگر ویزای تحصیلی F-1‌ داشته باشید، دو شیوهٔ استخدام در پیش رویتان قرار دارد:

  • کار در محیط دانشگاه - طرف قرارداد شما در این شیوه که به کار On-campus work خود دانشگاه یا موسسه آموزش عالی بوده و می‌تواند از کار در بوفه یا کتابخانهٔ دانشگاه تا موارد دیگر را پوشش دهد. 
  • کار خارج از دانشگاه - در مدل Off-campus work متقاضی به عنوان دستیار پژوهش یا به عنوان بخشی از یک برنامهٔ بورسیه که از نظر علمی با دانشگاهش مرتبط است وارد بازار کار شده و به همراه استادش روی یک پروژهٔ تحقیقاتی کار می‌کند.  

غیر از دو مورد بالا، فرد می‌تواند به عنوان دستیار تدریس یا تحقیق در دانشگاه مشغول به کار شود. دقت شود که طبیعت این موارد پاره وقت بوده و محدودیت ۲۰ ساعت در هفته را به همراه دارد. غیر از موعد تعطیلات رسمی و تعطیلات تابستان که امکان کار تا ۴۰ ساعت برقرار است. باید توجه کرد که تخطی از این محدودهٔ‌ زمانی، می‌تواند برای دانشجو گران تمام شده و منجر به دیپورت وی شود!

راه های استخدام به عنوان کارآموز در آمریکا 

در بخش‌های قبلی از شیوهٔ OPT صحبت کردیم که فقط بعد از گذراندن یک سال کامل تحصیلی امکانپذیر است و باید با رشتهٔ تحصیلی فرد مرتبط باشد. اما نوع دیگری با عنوان CPT یا Circular Practical Training وجود دارد که آن هم بعد از گذراندن اولین سال تحصیلی قابل استفاده است. سی‌پی‌تی معمولا در قالب کارآموزی، همکاری مشترک یا مطالعات مستقل قابل انجام بوده و می‌تواند تمام وقت و یا پاره‌ وقت باشد.

برای دریافت مجوز CPT کافیست که به دفتر مربوطه در محل تحصیل مراجعه شود و باید این نکته را در نظر داشت که اگر فرد متقاضی به مدت یک سال و به صورت تمام وقت در یک موقعیت CPT کار کند، دیگر امکان استفاده از OPT را نخواهد داشت. پس برای اقامت بعد از تحصیل در آمریکا، رفتن به سمت CPT نیازمند احتیاط لازم و در نظر گرفتن کلیهٔ جوانب است. 

اقامت پس از تحصیل در امریکا چگونه است؟

دریافت مجوز کار یا ویزای کار در آمریکا 

بعد از پیدا کردن یک شغل فول تایم در آمریکا، باید جهت دریافت مجوز کار یا همان work permit به ادارهٔ USCIS مراجعه کرد. مجوز کار در واقع یک کارت عکس‌دار است که با عنوان Employment Authorization Document یا به طور مخفف EAD هم شناخته می‌شود. اگر قرار باشد زمان اقامت فرد فارغ التحصیل از محدودهٔ OPT که دوازده ماه (یا بیست و چهار ماه برای برخی رشته‌ها) است فراتر رود، ضرورت دریافت ویزای H-1B وارد معادله می‌شود. 

ویزای H-1B باید توسط کارفرما درخواست شود و دریافت آن برای خود فرد به تنهایی مقدور نیست. همچنین این ویزا تنها در برخی از حوزه‌ها و مشاغل که بازار کار آمریکا در آن کمبود دارد و دچار فقدان نیروی متخصص است صادر می‌شود. برای همین است که بسیار از دانشجویان خارجی رشته‌های مرتبط به کامپیوتر را انتخاب می‌کنند و کمتر سمت رشته‌های مثل بازاریابی یا مدیریت منابع انسانی می‌روند. در کل می‌توان نکات مهم دربارهٔ ویزای کار در موارد زیر خلاصه می‌شود: 

  • برای استخدام بلند مدت در آمریکا دریافت ویزای H-1B با اسپانسری یک کمپانی آمریکایی لازم است. 
  • اخذ ویزای H-1B برای برخی از حوزه‌ها مثل مهندسی کامپیوتر و IT راحت‌تر است. 
  • دارندگان H-1B تا زمان دریافت اقامت دائم، مقید به کمپانی اسپانسر خود هستند.  
  • دارندگان H-1B تا زمان دریافت اقامت دائم امکان ایجاد کسب و کار شخصی خود را ندارند. 
  • ویزای H-1B تا ۳ سال صادر می‌شود و سپس تا ۳ سال دیگر هم قابل تمدید است. 
  • بعد از اتمام مدت ۶ سالهٔ H-1B اگر کارفرما برای گرین کارت اقدام کند، این زمان مجددا قابل تمدید است. 
  • در غیراینصورت فرد باید ۱ سال خارج از آمریکا زندگی کند و سپس مجددا برای ویزای H-1B درخواست دهد. 
  • وجود متقاضی بیش از حد برای H-1B کار را به قرعه‌کشی می‌رساند و همه چیز به شانس و اقبال موکول می‌شود.

شرایط اپلای برای گرین کارت آمریکا 

داشتن green card آمریکا به معنی اقامت دائم و امکان کار و زندگی بدون محدودیت در این کشور است. اگر متقاضی در یکی از دسته‌بندی‌های زیر قرار بگیرد، می‌تواند برای اقامت دائم آمریکا درخواست دهد: 

نیروی کار مهاجر در اولویت اول: 

  • مهارت و تخصص فوق العاده در علم، هنر، آموزش، کسب و کار یا ورزش 
  • سابقه فعالیت به عنوان یک استاد ممتاز و یا محقق باسابقه 
  • مدیر کارکشتهٔ بین‌المللی که تجربهٔ اجرایی بالایی دارد و حائز شرایط خاصی است

نیروی کار مهاجر در اولویت دوم:

  • داشتن مهارت در شغلی که نیازمند به یک مدرک تحصیلی سطح بالا است
  • مهارت و تخصص ممتاز در علم، هنر، آموزش، کسب و کار یا ورزش 

نیروی کار مهاجر در اولویت سوم:

  • کارگر حرفه‌ای و ماهر که شغلش به دست کم ۲ سال آموزش و تجربه نیاز دارد
  • فرد کارشناس و حرفه‌ای که شغلش نیازمند به مدرک لیسانس آمریکا یا معادل آن از کشورهای دیگر است

نیروی کار مهاجر به عنوان پزشک (برای دانشجویان پزشکی) که کار در یک منطقهٔ کم امکانات را برای یک مدت مشخص می‌پذیرد و از سایر شرایط لازم برای دریافت گرین کارت برخوردار است. 

روال کار بدین صورت است که فرد متقاضی در قدم اول یک green card مشروط یا Conditional دریافت می‌کند و بعد از گذشت ۲ سال باید درخواست لغو حالت مشروط را ثبت کند و یک گرین کارت ۱۰ ساله بگیرد. این گرین کارت هر ده سال یکبار نیاز به تجدید داشته و فقط کافیست که درخواست آن تا ۹۰ روز مانده به انقضای گرین کارت ثبت شود. این نکته را مد نظر داشته باشید که بعد از گذشت پنج سال از دریافت گرین کارت مشروط، امکان ثبت درخواست برای شهروندی آمریکا وجود دارد. در ضمن تمام حقوق و مزایای دارندگان green card مشروط با غیر مشروط و ده ساله برابر است و غیر از مدت اعتبار تفاوتی بین آنها وجود ندارد. 

اقامت پس از تحصیل در امریکا چگونه است؟

شرایط لازم دریافت شهروندی آمریکا یا US Citizenship

تمدید گرین کارت آمریکا از لحاظ تعداد دفعات هیچ محدودیتی ندارد اما دریافت شهروندی یا همان سیتیزن‌شیپ این کشور یک شرط اساسی دارد. برای درخواست شهروندی آمریکا باید لااقل پنج سال گرین کارت این کشور را داشته باشیم و این نکته را مد نظر داشت که آمریکا یکی از معدود کشورهاییست که شهروندی و تابعیت دوگانه را به رسمیت می‌شناسد و دریافت شهروندی آن به معنی از دست دادن شهروندی کشور زادگاه متقاضی نیست. شرایط لازم برای دریافت شهروندی آمریکا: 

  • برخورداری از گرین کارت این کشور به مدت حداقل ۵ سال
  • برخورداری از سن بالای ۱۸ سال در زمان ثبت درخواست
  • توانایی در خواندن و نوشتن و مکالمه به زبان انگلیسی 
  • برخورداری از شخصیت سالم و مطلوب 
  • تکمیل فرم N-400 و موفقیت در مصاحبهٔ شهروندی 

سوالات رایج درباره اقامت پس از تحصیل در امریکا

آیا ویزای F-1 تنها ویزای تحصیلی آمریکا است؟ 

خیر. ویزای M-1 و FM هم هستند که اولی برای شرکت‌کنندگان در دوره‌های فنی و حرفه‌ای و دومی برای افرادیست که ویزای غیرمهاجرتی می‌گیرند. 

آیا برای تحصیل در آمریکا تمکن مالی لازم است؟ 

بله. کسانی که با ویزای F-1 مشغول تحصیل هستند امکان کار هفتگی بیش از ۲۰ ساعت را ندارند و باید از تمکن مالی لازم برای گذران زندگی برخوردار باشند. 

آیا با داشتن هر شغلی امکان دریافت کارت اقامت وجود دارد؟ 

خیر. تنها مشاغلی که با رشتهٔ تحصیلی فرد هماهنگ باشند به دریافت کارت اقامت ختم خواهند شد. 

چه مواردی برای موفقیت در مصاحبهٔ کاری تاثیرگذار هستند؟

داشتن اعتماد به نفس کافی، تحقیق و پیش مطالعه در خصوص کارفرمای مورد نظر، پوشش رسمی و مناسب و ارسال رزومه پیش از موعد مقرر جلسه. 

آیا تمامی دارندگان ویزای F-1 یا M-1 می‌توانند ویزای خود را به H-1B تغییر دهند؟ 

خیر. باید توجه داشت که دریافت ویزای H-1B برای برخی رشته‌ها و حوزه‌ها بسیار دشوار است و دولت آمریکا با توجه به نیاز و کمبود نیروی متخصص بومی در بازار کار آنرا صادر می‌کند. با این حال اگر کارفرمایی پیدا کنید که اسپانسر شما شود امکان دریافت این ویزا وجود دارد. 

چه راه‌هایی برای دریافت اقامت آمریکا وجود دارد؟ 

راه تحصیل و یا کار، ثبت اختراع، سرمایه‌گذاری، ازدواج، اسپانسرشیپ فامیل درجه یک و برنده شدن در لاتاری. برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقالهٔ روش های مهاجرت به آمریکا مراجعه نمایید.

چه رشته‌هایی برای مهاجرت به آمریکا بهتر هستند؟

به مطلب بهترین رشته ها برای مهاجرت به آمریکا مراجعه بفرمایید. در مطالب گذشته منتشر شده در مجله مهاجرتی لتسگویونی به طور کامل این رشته ها را معرفی کرده ایم.