تحصیل در مدارس و دبیرستان های آلمان میتواند ضامن ورود به بهترین دانشگاهها باشد. سیستم آموزشی پیشرفته کشور باعث جذب هزاران دانش آموز شده است. آلمان هدف مهاجرتی آن دسته از افرادی است که قصد مهاجرت از طریق تحصیل به اروپا را دارند و جای تعجب نیست اگر والدین تمایل داشته باشند تا فرزندانشان در دبیرستان های آلمان به تحصیل مشغول شوند.
همان گونه که مطلع هستید، مهاجرت تحصیلی یکی از مطمئنترین و کمریسکترین روشهای مهاجرتی در کل دنیا است. سیستم آموزشی مدارس آلمان در میان بهترینها قرار داشته و به دانش آموزان این فرصت را میدهد که علایق خود را شناسایی کرده و به پرورش استعدادهای آنها میپردازد. متقاضیانی که در مدارس کشور به تحصیل مشغول هستند فرصت ورود به دانشگاههای آلمان را خواهند داشت.
با ما در طول این پُست از مجله لتسگویونی همراه باشید تا به بررسی دقیق شرایط تحصیل در مدارس و دبیرستان های آلمان بپردازیم.
تحصیل در مدارس آلمان
سیستم آموزشی آلمان بر قوانین و مقررات قانون اساسی Grundgesetz عمل می کند. سیستم آموزشی شامل آموزش پیش دبستانی، ابتدایی، متوسطه و عالیه است. تحصیل تمام وقت در سطوح ابتدایی و دبیرستان برای تمام کودکان 6 تا 15 ساله اجباری است. دبیرستان های المان به دو سطح دوره متوسطه اول و دوره متوسطه دوم تقسیم میشود.
سال تحصیلی تقریباً از اواخر آگوست یا اوایل سپتامبر آغاز میشود و این تاریخِ شروع، بین 16 ایالت متفاوت میباشد.
وزارت آموزش و تحقیقات فدرال (Bundesministerium für Bildung und Forschung - BMBF) مسئول آموزش عمومی است. با این حال، هر دولت فدرال (Länd) دارای وزارت آموزش و پرورش خود است که برنامه آموزشی مدارس و استانداردهای خود را تعیین میکند. کودکان زیر سه سال در مهد کودک و کودکان سه تا شش ساله میتوانند به پیش دبستانی بروند. شرکت در مهدکودک و پیش دبستانی اختیاری است. تحصیلات ابتدایی (Grundschule) برای کودکان اجباری خواهد بود.
معمولاً چهار پایه یا سال در آموزش ابتدایی وجود دارد، اگر چه در برخی از ایالات ممکن است دوره ابتدایی تا پایه ششم ادامه داشته باشد.
آموزش متوسطه شامل دو مرحله کلی است که دوره اول (Sekundarstufe I) در اکثر ایالتها بین سنین 10 تا 16 سال بوده و برای همه دانش آموزان اجباری است. دوره دوم (Sekundarstufe II) تا زمانی که دانش آموزان 18 سال دارند ادامه مییابد و اختیاری است. این مرحله بر آموزش حرفهای یا آماده سازی دانش آموزان برای تحصیلات عالی تمرکز دارد.
تمام دانش آموزان دبیرستان های کشور آلمان پس از اتمام تحصیلات خود، مدارک رسمی دریافت میکنند که در تمام دنیا معتبر بوده و به رسمیت شناخته میشود. ورود به دبیرستانهای این کشور میتواند منجر به اقامت پس از تحصیل در آلمان شود.
دبیرستان در آلمان
دانش آموزان میتوانند پس از اتمام دوران دبستان در انواع مختلفی از دبیرستان های آلمان به ادامه تحصیل مشغول شوند. خوشبختانه، تحصیل رایگان دبیرستان در آلمان برای تمام دانش آموزان بین المللی امکانپذیر میباشد؛ اما باید به خاطر داشت که زبان آموزش در مدارس دولتی آلمانی خواهد بود. دبیرستانهای این کشور به شرح زیر میباشند:
• Hauptschule
• Realschule
• Gymnasium
• Gesamtschule
• Sportschule
شرایط تحصیل در دبیرستان های آلمان
سیستم نمرهدهی در مدارس آلمان بین 1 تا 6 است که 1 به معنای بسیار خوب و 6 به معنای بسیار ضعیف میباشد. کلاسهای درس در مدارس آلمان بین 7:30 الی 8:15 صبح شروع میشوند و بین 12 ظهر تا 13:30 بعد از ظهر به پایان میرسند. طول زمان حضور دانش آموزان در کلاسهای درسی 45 دقیقه است.
تحصیل در دبیرستانهای دولتی به زبان رسمی کشور بوده و دانش آموزانی که به این زبان آشنایی ندارند، میتوانند در دبیرستان های خصوصی به تحصیل مشغول شوند؛ چرا که زبان آموزش در آنها انگلیسی خواهد بود.
مدارک لازم برای پذیرش
داوطلبانی که قصد تحصیل در مدارس و دبیرستان های آلمان را دارند نیاز به ارائه مدارکی خاص خواهند داشت. هر مدرسه میتواند مدارک خاصی را از متقاضیان طلب کند؛ اما اکثر مدارک ارائه شده در این بخش میان تمام مدارس کشور مشترک خواهد بود:
• پاسپورت معتبر
• تکمیل فرم درخواست از سوی والدین
• بیمه نامه
• آخرین مدرک تحصیلی به همراه ریز نمرات
• سلامت پزشکی
• مدرک زبان (در صورت نیاز)
بهترین دبیرستان های آلمان
انتخاب گستردهای از میان مدارس بین المللی برای متقاضیان تحصیل در آلمان وجود دارد. دبیرستانهای دولتی و خصوصی بسیار خوبی در کشور وجود دارند که فرصت یادگیری مطابق با استانداردهای جهانی را در اختیار دانش آموزان قرار میدهند. برخی از بهترین مدارس و دبیرستان های المان عبارتند از:
Munich International School
مدرسه بین المللی مونیخ یکی از مدارس شناخته شده کشور است. فارغ التحصیلان این موسسه فرصت ورود به بهترین دانشگاههای آلمان را خواهند داشت. این موسسه در سال 1966 در شهر مونیخ تأسیس شده و اکنون در حدود 1200 دانش آموز از 65 ملیت مختلف را آموزش میدهد. آموزش در این مدرسه مبتنی بر تحقیق است و مدام دانش آموزان را به چالش میکشد.
Frankfurt International School
این مدرسه بین المللی در سال 1961 آغاز به کار کرد. پردیس اصلی دارای دو مقطع ابتدایی و متوسطه می باشد. آموزشها محدود به کسب و کار، علوم کامپیوتر، طراحی و فناوری، اقتصاد، جغرافیا، تاریخ، ریاضیات، روانشناسی، فیزیک، هنرهای تجسمی، موسیقی و تئاتر نمیشوند؛ بلکه این مدرسه آموزش زبان انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، ژاپنی، کره ای و اسپانیایی را نیز ارائه میدهد.
John F Kennedy School
مدرسه جان اف کندی شامل مهد کودک تا پایه دوازدهم است. دانش آموزان میتوانند پس از اتمام پایه 12 با دیپلم دبیرستان آمریکایی و یا دیپلم آلمانی (Abitur) فارغ التحصیل شوند. این موسسه دارای 135 کلاس درس، 9 آزمایشگاه علمی، 3 آزمایشگاه کامپیوتر، 2 مرکز کتابخانه و دو سالن ژیمناستیک است.
International School of Stuttgart
موسسه بین المللی اشتوتگارت دارای مهد کودک تا پایه 12 بوده و بیش از 820 دانش آموز از بیش از 45 کشور دنیا را پذیرش کرده است. این مدرسه در سال 1985 در شهر اشتوتگارد تأسیس شد. این مرکز توسط شورای اروپایی مدارس بین المللی و انجمن نیو انگلند مدارس و کالجها تأیید شده است.
Leipzig International School
مدرسه بین المللی لایپزیگ اولین مدرسه بین المللی در آلمان بود و اکنون بزرگترین مرکز میباشد. در حدود 950 دانش آموز از 70 کشور مختلف در این موسسه به یادگیری دروس مشغول هستند. زبان آموزش در این موسسه انگلیسی است. فرانسوی و اسپانیایی نیز به عنوان زبان خارجی دوم در دوره دبیرستان ارائه میشوند.
Bonn International School
مدرسه بین المللی بن (BIS) یک مدرسه خصوصی است که توسط هیئت امنا مدیریت میشود. در حال حاضر 700 دانش آموز در سنین مختلف از 3 تا 18 سال از 80 کشور مختلف به آموزش در این مرکز مشغول هستند. این کشورها شامل ایالات متحده آمریکا، انگلستان، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، هلند، چین، هند، کانادا، ژاپن، کره جنوبی و استرالیا هستند.
هزینه تحصیل در مدارس و دبیرستان های آلمان
یکی از مواردی که باعث میشود یک کشور به عنوان مقصد تحصیلی انتخاب شود، هزینههای تحصیلی خواهد بود. این کشور شرایطی را مهیا کرده تا آموزش در مدارس دولتی رایگان باشد؛ اما برای ورود به این مدارس داشتن آشنایی با زبان رسمی کشور و معدل بالا الزامی است. شهریه مدرسههای خصوصی میتواند از موسسهای به موسسه دیگر (با توجه به امکاناتی که ارائه میدهند) متفاوت باشد.
عمدتاً، هزینه تحصیل در مدارس خصوصی المان میتواند سالانه بین 12000 تا 25000 یورو باشد. شهریه مدارس شبانه روزی گرانتر از دو مدرسه قبل بوده تا 50،000 یورو در سال نیز میرسد.
بورسیه تحصیلی دبیرستان های آلمان
بورسیه و کمک هزینه تحصیلی از مهمترین موردهایی است که دانش آموزان و والدین آنها در زمان ثبت نام در مدارس به آن توجه میکنند. سیستم آموزشی ارائه شده در کشور آلمان به گونهای است که باعث شده تا تحصیل در مدارس دولتی کشور رایگان باشد؛ به همین خاطر اخذ بورسیه تحصیلی در مدارس دولتی امکانپذیر نخواهد بود.
اگر متقاضیان قصد ورود به مدرسههای خصوصی و بین المللی را داشته باشند فرصت دریافت کمک هزینه از پایه دهم وجود خواهد داشت. میزان این کمک هزینه به شرایط دانش آموزان بستگی داشته و از 247 تا 694 یورو در ماه متغیر میباشد.
شرایط اقامت دانش آموزان دبیرستانی در آلمان
محل اقامت یکی از موضوعات نگران کننده برای خانوادههایی است که فرزندان خود را راهی یک کشور غریب میکنند. خوشبختانه، یکی از مزایای تحصیل در آلمان امکان اقامت در خوابگاه و یا home stay است. بیشتر مدارس شبانه روزی کشور آماده پذیرش متقاضیان بین المللی هستند که نه تنها امکانات خوبی را جهت یادگیری موضوعات مختلف در اختیار آنها قرار میدهند؛ بلکه خوابگاههایی را برای دانش آموزان در نظر گرفتهاند.
اسکان در خوابگاه باعث میشود تا دانش آموزان با یکدیگر تعامل برقرار کرده و مهارتهای ارتباطی را بیاموزند.
از دیگر گزینههای اقامتی برای داوطلبان خارجی اسکان در هوم استی است. در المان برخی از خانوادهها داوطلب میشوند تا متقاضیان خارجی را در منازل خود اسکان دهند. آنها نه تنها زبان خود را به دانش آموزان آموزش میدهند؛ بلکه آنان را با جنبههای مختلف زندگی در این کشور آشنا خواهند کرد. خانواده هایی که به عنوان میزبان انتخاب میشوند مورد تأیید دولت هستند.
بهترین شهرها برای تحصیل در مدارس و دبیرستان های المان
تحصیل در المان یک تجربه فوق العاده برای متقاضیان بین المللی است. مسلماً شهرهای زیادی در این کشور وجود دارند که میتوانند گزینه مناسبی برای مقصد تحصیلی باشند. برخی از بهترین شهرها برای تحصیل در مدارس و دبیرستان های المان به شرح زیر هستند:
مونیخ
مونیخ به عنوان مرکز اصلی فناوری، هنر، نوآوری، کسب و کار و گردشگری شناخته میشود. متقاضیان میتوانند از فعالیتهای متعدد در فضای باز مانند پیاده روی، اسنوبورد، اسکی، پاراگلایدر، شنا، قایقرانی و غواصی لذت ببرند. شرکتهای معروفی در زمینه تکنولوژی، الکترونیک، ارتباطات و همچنین خودرو در این شهر فعالیت دارند. این بدان معنی است که مونیخ میتواند یک گزینه مناسب برای فارغ التحصیلان باشد.
برلین
برلین یک انتخاب عالی برای تحصیل در مدارس آلمان است؛ چرا که این شهر پر جنب و جوش یک مکان ایدهآل برای تمام سنین و زمینهها است. در برلین میتوان از بسیاری رویدادهای فرهنگی و هنری لذت برد. هزینههای تحصیل و زندگی در این شهر در مقایسه با سایر شهرهای اروپایی بسیار مقرون به صرفه است. در میان مزایای ورود به دبیرستانهای این شهر میتوان به تخفیف دانش آموزی در گالریها، کتابخانهها و فروشگاههای خرده فروشی اشاره کرد.
اشتوتگارت
این شهر یکی از قویترین مناطق صنعتی در آلمان است و دانش آموزان میتوانند پس از فارغ التحصیلی از دبیرستان به سرعت جذب بازار کار شوند. اشتوتگارت به خاطر باغ وحش و باغ گیاه شناسی آن شناخته شده است که آن را به مکانی مناسب برای دانش آموزان بین المللی به ویژه آنهایی که به طبیعت علاقه مند هستند، تبدیل میکند. به غیر از طبیعت، دانش آموزان میتوانند رویدادهای فرهنگی متعددی را نیز در این شهر پیدا کنند.
اگر قصد دارید اطلاعات دقیقتری را در رابطه با این موضوع که کدام شهرهای آلمان برای تحصیل مناسب هستند؟ میتوانید مقالهای که با همین عنوان تهیه شده است را مطالعه کنید.
راهنمای دریافت ویزای دانش آموزی کشور آلمان
یکی از مراحل مهم برای ورود به مدارس و دبیرستان های آلمان اخذ ویزای دانش آموزی است. والدین دانش آموزانی که قصد فرستادن فرزندان خود را به دبیرستان های آلمان دارند باید مدارکی را به سفارت ارائه دهند. مدارک لازم جهت دریافت ویزای دانش آموزی کشور آلمان به شرح زیر میباشد:
• پاسپورت با اعتبار حداقل شش ماه
• اثبات تمکن مالی
• مدارک تحصیلی قبلی به همراه ریز نمرات تحصیلی
• نامه پذیرش از دبیرستان مورد نظر
• گواهی پزشکی
• بیمه نامه
• واکسیناسیون
• دو قطعه عکس پاسپورتی
• تکمیل فرم درخواست با امضای والدین
• مدرک زبان
ویزای همراه دانش آموزی کشور المان
شاید یکی دیگر از نگرانیهای دانش آموزان فرصت همراهی والدینشان باشد. خوشبختانه، دولت شرایطی را مهیا کرده تا دانش آموزانی که زیر 18 سال سن داشته و به یک قیم قانونی نیاز دارند، بتوانند والدین را در زمان تحصیل در کنار خود داشته باشند. ویزای همراهی والدین این کشور تحت عنوان ویزای گاردین شناخته میشود.
طبق قوانین موجود در رابطه با ویزای گاردین، والدین تنها اجازه حضور در کنار فرزندان خود را داشته و اجازه کار و تحصیل در کشور را نخواهند داشت.
اقامت در آلمان پس از اتمام دوره دبیرستان
یکی از سوالاتی که ذهن متقاضیان را به خود مشغول کرده است، این موضوع میباشد که آیا فرصت اقامت در المان پس از پایان دوره متوسطه وجود دارد یا خیر؟ باید گفت که مدت اقامت دانش آموزان در این کشور محدود است و چنان چه آنها قصد دارند تا پس از اتمام تحصیلات خود در کشور بمانند باید وارد دانشگاه شده و یا از یک کارفرمای آلمانی پیشنهاد کار داشته و ویزای خود را به ویزای کاری تغییر دهند.
افرادی که موفق به تغییر ویزای تحصیلی به ویزای کار شوند، میتوانند پس از گذشت چند سال اقامت دائم را دریافت کنند.
مزایای تحصیل در مدارس و دبیرستان های آلمان
مزایای تحصیل در مدارس و دبیرستان های آلمان به حدی زیاد است که هر ساله متقاضیان زیادی از سراسر دنیا به این کشور مهاجرت میکنند. عمدهترین مزایای ورود به مدارس این کشور به شرح زیر است:
• هزینه تحصیل مقرون به صرفه
• فرصت آموزش به زبان انگلیسی
• مدرک معتبر
• امنیت بالا
سخن آخر
وجود امکانات به روز آموزشی باعث شده تا آلمان مورد توجه بسیاری از افرادی قرار بگیرد که قصد مهاجرت تحصیلی را دارند. تحصیل در مدارس و دبیرستان های آلمان میتواند درهای موفقیت را بر روی داوطلبان باز کند و باعث شود تا تجارب جدیدی را به دست بیاورند. با این که زبان آموزش در مدارس دولتی این کشور آلمانی است؛ اما دولت تدابیری را اندیشیده تا موانع زبانی باعث جلوگیری دانش آموزان بین المللی از ورود به این کشور نشود.
والدین می توانند در کنار فرزندان خود اقامت داشته باشند؛ اما از آن جایی که آنها امکان کار کردن را ندارند در نتیجه تمکن مالی برای اخذ ویزای همراهی والدین نقش مهمی دارد. اگر شما والدین عزیز قصد دارید تا فرزندان خود را در مدارس کشور آلمان ثبت نام کنید، میتوانید وقت مشاوره دریافت کرده و با کارشناسان مجموعه لتسگویونی همراه باشید.